Стратегия за търгуване по време на силен тренд с добавяни позиции

Много често се прави грешка при силен тренд да се отварят неправилни позиции. Днес ще Ви представя една стратегия, която изисква доста търпение, но е стратегия, с която е възможно да удвоите акаунта си.

Разбира се, тази стратегия за търгуване не изисква огромен риск. Тук, в този сайт, няма да представям стратегии, които рискуват целия Ви акаунт.

За да можем да приложим тази стратегия, са ни необходими две неща:

  1. Пазар в силен тренд. Посоката няма значение;
  2. Да направим няколко сделки по време на тренда.

Много често по време на тренд, трейдърите правят само една сделка. Успешния трейдър, обаче, добавя нова сделка при всеки подходящ случай. И това води до бързо увеличаване на обема на акаунта му.

Какво ще ползваме за изпълнението на тази стратегия?

  1. Ще ползваме индикаторът пълзяща средна с настройка 34 (34 simple moving average);
  2. Като времеви рамка на графиката можем да ползваме всяка, която ни е удобна;
  3. За валутна двойка ще изберем тази, която е в силен тренд.

Пълзящата средна ще я ползваме единствено, за да ни указва посоката на тренда.

  • Ако свещта затвори под пълзящата средна, търсим само къси позиции;
  • Ако свещта затвори над пълзящата средна, търсим само дълги позиции;
  • Инициираме продажба, само когато имаме формирана бича свещ в мечи пазар и
  • Инициираме покупка, само когато имаме формирана меча свещ в бичи тренд.

Правила за отваряне на Къса позиция

  1. Първото условие да търсим къса позиция е да имаме формиран мечи тренд. Той се формира, когато няколко мечи свещи затварят под 34 пълзящата средна.
  2. Първият ни сигнал за къса позиция идва, когато се формира първата бича свещ под пълзящата средна и направи по-висок връх. Тоест тази бича свещ трябва да затвори по-високо от предходната свещ. С нейното затваряне незабавно отваряме и първата си къса сделка.
  3. Поставяме стопа на сделката над последния връх. Това е и единствената ни сделка с поставен стоп. Всички последващи сделки ще бъдат без стоп и с ръчно менажиране.
  4. От тук нататък добавяме нови къси позиции на всяка бича свещ, която затвори по-високо от предходната свещ!!! Обърнете внимание: не на всяка бича свещ като цяло, а само на бичите свещи, които ЗАТВАРЯТ ПО-ВИСОКО от предходната свещ. На всяко затваряне на такава свещ, ние добавяме нова поръчка.
  5. Тези нови, добавени поръчки са без поставен стоп.
  6. Излизаме едновременно и ръчно от всички сделки, когато се появи свещ, която затваря над пълзящата средна.
Стратегия за търгуване по време на силен тренд с добавяни позиции
Стратегия за търгуване по време на силен тренд с добавяни позиции

 

Правила за отваряне на Дълга позиция

  1. Първото условие да търсим дълга позиция е да имаме формиран бичи тренд. Той се формира, когато няколко бичи свещи затварят над 34 пълзящата средна.
  2. Първият ни сигнал за дълга позиция идва, когато се формира първата меча свещ над пълзящата средна и направи по-ниско дъно. Тоест тази меча свещ трябва да затвори по-ниско от предходната свещ. С нейното затваряне незабавно отваряме и първата си дълга позиция.
  3. Поставяме стопа на сделката под последното дъно. Това е и единствената ни сделка с поставен стоп. Всички последващи сделки ще бъдат без стоп и с ръчно менажиране.
  4. От тук нататък добавяме нови дълги позиции на всяка меча свещ, която затвори по-ниско от предходната свещ!!! Обърнете внимание: не на всяка меча свещ като цяло, а само на мечите свещи, които ЗАТВАРЯТ ПО-НИСКО от предходната свещ. На всяко затваряне на такава свещ, ние добавяме нова поръчка.
  5. Тези нови, добавени поръчки са без поставен стоп.
  6. Излизаме едновременно и ръчно от всички сделки, когато се появи свещ, която затваря под пълзящата средна.
Стратегия за търгуване по време на силен тренд с добавяни позиции - дълги позиции
Стратегия за търгуване по време на силен тренд с добавяни позиции – дълги позиции

И накрая няколко обощаващи думи

  • Когато отваряте първата си позиция, задължително съобразете размера и спрямо местото на стопа. Тоест, ако стопа трябва да е далеч, изчислете правилния обем на позицията спрямо Вашият риск мениджмънт.
  • При възможност, преди да отворите следващите си сделки, подсигурете първата си  и основна сделка, като преместите стопа на положителна територия. При първите 2-3 сделки има най-голям риск цената да обърне посоката си и да загубите пари. Ако още след втората или трета сделка цената обърне посоката и достигне вашият стоп, незабавно затворете всички позиции. Затова за мен най-правилния начин за изчисляване на риска е, като изчислите общата стойност на първите 3 сделки и определите загуба от примерно 2% от акаунта. Така дори и с обръщане на посоката след третата Ви сделка, вие все още не рискувате нищо повече от това, което сте определили във Вашият план за търговия.
  • Всяка добавена нова позиция трябва да бъде като обем същата като основната позиция. Никога не добавяйте различни по обем позиции. Ако първата ви сделка е била с обем 0.1 лота, то изчислявате обща загуба спрямо стопа за 0.3 лота и добавяте по правилата сделки от по 0.1 лот.
  • При по-голям акаунт, който може да издържи повече отворени сделки, можете да промените плъзгащата средна на 50.

Не забравяйте да споделите отдолу в коментарите дали Ви харесва тази стратегия и Вашите резултати и наблюдения по нея.

Ако искате да разберете как се търгува дневен връх и дъно, прочетете тази статия.

Коментари (4)

здравей Ники като твой голям последовател и фен които се учи от теб това което правиш да насочваш и помагаш на трейдърите и особенно на начинаещи като мен е уникално искам да те питам предполагам нямаш време да смело е от моя стрна но ще питам ще можеш ли да ми бъдеш учител и ментор сигурно не но да питам благодаря ти какъвто и да е отговора да знам и ценя времето ти благодаря ти . Ако ти не можеш поне ми дай насоки

Здравей, благодаря ти за доверието. Аз определено не ставам за учител. Просто нямам дарба за това Доставя ми истинско удоволствие да пиша този блог, но не мога да преподавам. Съжалявам много 🙂

Много интересна стратегия, изглежда доста печеливша. Веднага ще я изпробвам на демо. Аз като начинаещ трейдър имам един въпрос. Кои сделки определяш като губещи след като не поставяме стоп на добавените сделки? Ръчно ли се затварят като губещи?

Здравей, Апостол 🙂
Задължително трябва да се тества на демо сметка известно време, преди да преминеш на реална.
Относно стоповете – поставя се само на първата сделка, за да сме сигурни, че ако обърне тренда, ще се измъкнем навреме и с поносима загуба. При следващите сделки вече ще сме на плюс от първата (или първите няколко) и при тази ситуация ще имаме достатъчно време ръчно да менажираме.
Стратегията е наистина печеливша, просто трябва да си дисциплиниран 🙂
Желая ти успех!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.