Тази Форекс Стратегия от Прайс Екшън е така наречената формация 1 2 3

Формацията 1 2 3 е Прайс Екшън и е базирана на структурата на пазара. Този търговски модел трябва да е познат на всеки уважаващ себе си трейдър.

Стратегията за търговия 1 2 3 се използва като инструмент за продължаване на търговията, който е предназначен да се възползва от тенденцията на пазара. Тоест от посоката на тренда.

Формация 1 2 3

Във всеки трендови бичи пазар има модел на по-високи върхове и по-високи дъна.
За да остане активната тенденция в посока нагоре, всеки следващ импулсен суинг трябва да пробие точка 2 от картинката във формацията.
Когато цената надвиши цената на точка 2, трейдъра може да го използва като потвърждение, че е налице формацията 1 2 3. Тоест, за да е валиден тренда, всеки следващ импулс нагоре, трябва да пробива нивото на точка 2 от картинката.
Това е линейна диаграма, която обяснява концепцията за модела на търговия 1 2 3 и в този случай приемаме, че тренда е бичи. Използвам линейна диаграма, за да мога нагледно да обясня стратегията, а не че трябва да търгувате с линейна диаграма 🙂

Формация 1-2-3 бичи пазар

Нека сега разгледаме подробно горната линейна графика:

  1. При всяко възходящо движение на цената, в даден момент тя прави корекция надолу. Тази корекция надолу, обаче, не пробива предходната корекция надолу. Тоест това дъно е по-високо от предходното дъно. И след тази корекция, цената прави нов импулс нагоре.
  2. Дъното на всяка такава корекция надолу при възходящ тренд действа като потенциална краткосрочна подкрепа. Специално за нуждите на тази стратегия, не желаем цената да достигне до предходната точка 1, тоест предходната подкрепа. Ако това се случи, ние ще сменим стратегията и ще търгуваме стратегията двойно дъно, спрямо нашият търговски план.
  3. Нивото на точка 1 се счита единствено и само тогава за точка 1, когато нивото на точка 2 е пробито нагоре. Затова последната единица до точка три (най-отгоре на графиката) се поставя и брои само, ако цената пробие последната, най-висока точка 2.

Нека още веднъж повторим основните моменти

  • Точка 1 винаги е най-ниската точка, където се формира ниво на подкрепа.
  • Точка 2 ще бъде върха, който формира най-високата точка и това ниво ние ще считаме на ниво на потенциална съпротива.
  • Точка 3 ще бъде втората ниска точка (краткосрочна подкрепа), която е по-високо от точка 1.
  • Пробива нагоре на нивото на точка 2 ни потвърждава посоката на тренд.

Естествено при Мечи тренд всичко се обръща:

  • Точка 1 винаги е най-високата точка, където се формира ниво на съпротива и цената тръгва надолу.
  • Точка 2 ще бъде дъното, което формира ниската точка и това ниво ние ще считаме на ниво на потенциална подкрепа.
  • Точка 3 ще бъде втората висока точка (краткосрочна съпротива), която е по-ниско от точка 1.
  • Пробива надолу на нивото на точка 2 ни потвърждава посоката на тренд.
Формация-1-2-3-мечи-пазар
Формация 1-2-3 мечи пазар

И сега да обърнем внимание вече на самата стратегия за търгуване

Имайте в предвид, че на големи графики цената може да се окаже непосилна за някой акаунти, защото колкото повече чакате да се включите в пазара, толкова по-голям ще става Вашият стоп.

Сега ще Ви покажа 3 стратегии как да търгуваме тази формация

Позициониране на сделка
Позициониране на сделка

Номер 1 (Trade Setup 1)

  • Трябва да сте запознати с номерата и с това, което представляват в диаграмата.
    Можем да видим, че цената се е покачила от точка 1 до точка 2, намерила е съпротива на това ниво и е коригирала до точка 3. На това ниво е срещнала силна подкрепа и дори е формирала двойно дъно.
  • Ако получите двойно дъно след корекцията на цената, това може да означава слабост на пазара в този момент.
  • Следва пробив нагоре на нивото на точка 2. Единия вариант е незабавен вход при пробива на това ниво. Но моето лично предпочитание е да чакам винаги една свещ да затвори, за да мога да си извадя необходимите изводи. Затова аз ще влезна в сделка, когато свещта, пробила нивото на точка 2 затвори. И ако това затваряне е над нивото на точка 2, аз отварям дълга позиция.
  • Стопа се поставя под дъното на свещта, пробила нивото на точка 2.

Номер 2 (Trade Setup 2)

  • Цената се движи нагоре от точка 1 към точка 2. На върха на точка 2 цената ни предоставя силна обръщаща свещ. В мига, в който цената започне корекцията надолу, ние поставяме под наблюдение тази валутна двойка.
  • В мига в който тази силна обръщаща свещ затвори, ние предполагаме, че цената ще направи корекция. Слагаме чакаща продажба под дневния пин бар и стоп десетина пипа над него.
  • Тъй като тази сделка е срещу тренда, местим стопа на върха на всяка следваща дневна свещ надолу.
  • Дъното в точка 3 отново оформя или обръщаща свещ от Прайс Екшъна или формация от няколко свещи. Затварянето над тази обръщаща свещ в точка 3 ни дава входа за дълга позиция. Стопа се поставя на десетина пипа под тази позиция. Местим го на дъното на всяка нова свещ, докато не пробием отново нивото на точка 2. Тогава вече можем да използваме за стоп похватите от Прайс Екшън стратегията.
  • Веднъж цената пробила отново точка 2 нагоре, ние си отваряме дълга позиция според правилата от стратегия Номер 1.
  • Както виждате, тази стратегия номер 2 е за доста напреднали трейдъри и не а препоръчвам за хора с малък опит във форекс търговията.

Номер 3 (Trade Setup 3)

Досега вече на всички трябва да се е изяснило какво представлява Формация 1-2-3.

Затова нека сега обърнем внимание на рейнджа, който следва в стратегия Номер 3.

Този рейндж е всъщност последното нещо, което искаме да видим, когато търгуваме Форекс Стратегия Формация 1-2-3.

Формирането на този рейндж ни показва, че биковете вече са изморени. От тук на татък нещата могат да продължат във всяка една посока.

Ние, разбира се, ще се опитаме да извлечем полза от Формация 1-2-3 дори и вътре в рейнджа.

Формация 1-2-3 и рейндж
Формация 1-2-3 и рейндж

Можем да се позиционираме рано в сделка, когато се оформи базата на рейнджа. Разбира се, перфектния вариант за нас е да се оформи база близко до нивото на съпротива (червената линия). виждате зелените пунктирани линии и след това цената се изстрелва до съпротивата.

Това не е благоприятно за устойчива съпротива!

По-благоприятно би било базата да се формира близко до нивата на съпротива или леко изтегляне на цената надолу, както виждаме при бара, маркиран с оранжевия бокс.
Силния пробив настъпва след това леко изтегляне на цената.

Този вид пробиви са много ефективни. Може би някой трейдъри ще си помислят, че първия пробив е много по-силен. Но много трейдъри ще се позиционират на това ниво за бързо скалпиране на върха на рейнджа. Поради тази причина е и лекото оттегляне надолу на цената. Нивото на цената стига до върха на базата, всички скалпиращи сделки биват затворени и цената се изстрелва вече свободно нагоре.

Тази стратегия за форекс търговия е една от най-чистите стратегии за търгуване от Прайс Екшъна.

Не се нуждае от никакви индикатори и експерти и единственото, което може да се ползва е ATR. Това е индикатор за дневното движение на валутната двойка и единственото му предназначение в тази стратегия е да ни покаже най-доброто отстояние на стопа. Разбира се, трябва да имате изграден търговски план, който стриктно да ви указва поносимата загуба и да съобразявате тази загуба с обема си на търговия.

Може би стана малко дълга и объркана статия, но ако нещо не съм обяснил както трябва, винаги можете да питате долу в коментарите.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.