Основни форекс грешки при управлението на капитала

4-те основни грешки при управлението на капитала, които могат да саботират и унищожат акаунта ти!

Според мен, а и не само, основната компонента, която различава успешните форекс трейдъри от непрекъснато губещите е само една – Управление на Капитала! Нищо друго – нито форекс стратегията, нито колко сте умен – нищо! Единственото нещо, което трябва да съблюдавате и да изпълнявате с желязна дисциплина е управлението на капитала и тогава Ви гарантирам, че ще бъдете успешни форекс трейдъри.

В днешната статия, като начало на новата година, съм решил да Ви представя четирите основни грешки, които масово се правят от форекс трейдърите.

Фокусиране върху парите

    Номер 1: Фокусиране върху парите, а не върху самия процес на търгуване.

Няма защо да се лъжем – всички търгуваме, за да печелим пари. Това е повече от ясно. И основният проблем на съвременния форекс трейдър е, че по време на самата търговия той непрекъснато мисли върху това колко пари е рискувал и колко би спечели, ако сделката излезе успешна. Както се казва – обичаме да слагаме тигана на котлона дълго преди да сме уловили рибата.

А дали това е правилният модел за мислене? Твърдо не! Въпреки, че парите са един от най-големите мотиватори на днешното време, това не е правилният начин на мислене.

Не може да не сте чели истории за хора, които са били вдъхновени да правят нещо, изпълнени с плам и желание и в крайна сметка са постигнали успех, който е довел до значително увеличаване на състоянието им. Парите следват хората, които имат изграден режим или система на работа! Какво означава това? Създайте си правила на работа, система, която да следвате и се концентрирайте върху самата форекс търговия заради самата нея, а не заради парите. Трябва да заобичате работата си, както и рутината свързана с нея. И тогава парите ще Ви последват.

Ето само няколко примера защо концентрацията върху печеленето на пари, а не върху самата система на работа носят само вреди:

  1. Ако трябва да генерирате пари бързо, по-вероятно е да влезете в сделки, когато няма реален сигнал, който да ви подскаже да предприемете търговията;
  2. Ако имате нужда от определена сума пари, има вероятност да останете твърде дълго в дадена сделка, дори ако се появи сигнал за затварянето ѝ;
  3. Ако гледате точно колко пари сте спечелили от дадена сделка, вероятно е твърде бързо да напуснете сделка, страхувайки се да не загубите печалбата, натрупана до момента;
  4. Ако гледате колко пари губите от дадена сделка, ще изпитате страх да не загубите тази сума. Това може да доведе до преместване на стопа или дори още по-лошо – неговото премахване;
  5. Ако загубите определена сума пари от дадена сделка, вие сте по-склонни да предприемете страховитата „реваншова търговия“, за да опитате да си върнете парите от пазара и/или да му отмъстите. Обикновено не свършва добре …

    Така че фокусирането върху парите създава страх и алчност.

    И така (логичният, последващ въпрос), върху какво трябва да се съсредоточим?

    Вече знаем, че трябва да спрем да се фокусираме върху парите, тъй като това може да бъде много пагубно за нашата търговия. И така, върху какво трябва да се съсредоточим?

    Единствената променлива, над която можем да имаме контрол, сме самите ние.
    Само ние сами можем да се накараме да следваме своя търговски план с необходимата дисциплина – което от своя страна ще доведе до дългосрочни печалби – което ще ни позволи, в крайна сметка, да постигнем нашите парични цели.
    Ето защо най-успешните търговци често казват, че трябва да се фокусираме само върху това да станем най-добрият форекс търговец.

    Така че в общи линии трябва да се съсредоточим единствено върху перфектното изпълнението на нашия търговски план.
    Изпълняването на нашия план перфектно означава да купуваме само в точния момент, когато нашата форекс система генерира сигнал за покупка (влизане в сделка), да купим точната сума, посочена в нашия търговски план и да излезем само, когато планът ни ни каже това, без никакви последващи мисли.

    Докато търгуваме, просто трябва да забравим за парите! И ако постигнете това – парите сами ще дойдат при Вас.

Номер 2: Правилно изчислете обема на Вашата търговска сметка.

Това пък сега какво означава? Означава, че ако ще търсите печалба в размер на примерно 500 лв. на месец от търговията си на форекс пазара, никога не отваряйте сметка с 250 лв. Защо? Защото постигането на необходимата Ви месечна доходност е просто невъзможно.

Размерът на печалбата, която можете да реализирате, е ограничен от размера на вашата търговска сметка, защото трябва да вземете предвид ливъридж, марж и т.н. За да постигнете желаната от Вас доходност с малка сметка ще доведе до следните неща:

  • За да постигнете зададената цел, Вие ще увеличите неимоверно много риска си. А това е най-бързият път към закриването на тази сметка.
  • Ако искате висок доход, но нямате възможност да отворите правилният по размер акаунт, за да го направите, тогава се поставяте в ситуация да рискувате повече, за да постигнете желанието си и това води до взривяване на вашата търговска сметка, което ще ви причини повече неудовлетворения и главоболие.

Затова и моят съвет е да не отваряте реални сметки със суми, с които е невъзможно да постигнете желания от Вас резултат.

Номер 3: Излизане от сделка прекалено рано.

Бързате ли да си приберете печалбата при сделка, която е на положителна територия?

Ето нещо, което забелязах с времето: когато поставям сделка и тази сделка е на печалба и ако аз продължавам да седя и гледам как печалбата ми се увеличава или намалява, рано или късно, ще започна микро управление на тази сделка. Неминуемо е!

И какво се случва тогава – просто затварям сделката в мига, в който цената тръгне срещу мен. Човешката психология е такава, че не издържаме да гледаме как парите ни намаляват. Защото въпреки, че сделката е още отворена – ние считаме вече тези пари за наши.

И естествено, при следващото поглеждане на графиката, цената вече е заминала далече в моята посока и аз съм можел да реализирам 200 пипа печалба. Затова и моят начин на работа е следния:

  1. Когато всички условия за отваряне на сделка по моят търговски план са изпълнени, аз пристъпвам към изчисляване на риска;
  2. След това поставям чакаща поръчка със съответния обем, спрямо риска, заложен в търговския ми план;
  3. Поставянето на поръчка означава, че заедно с нея аз съм поставил и моя стоп и моя таргет.
  4. Ставам от компютъра или започвам да правя нещо друго – без да гледам непрекъснато графиките.
  5. Проверявам сделката на всеки 6-8 часа за драстични промени.

Намерете си хоби, ако форекс търговията е основният Ви бизнес. Отидете да спортувате или просто излезте на разходка. Но не правете грешката да стоите и да съзерцавате целодневно Вашите графики. Казвам го с чиста съвест на база дългогодишен опит – най-добрият начин за форекс търговия е да поставите сделката си и да се махнете от компютъра или поне от графиките.  Нека пазарът свърши своята работа!

Номер 4: Рискувате прекалено много.

Всяка сделка, повтарям – всяка сделка има потенциала да се превърне в губеща сделка. Затова и никога не бъдете прекалено самоуверени и никога не се заблуждавайте, че точно тази сделка е като по учебник и няма как да не се изпълни според плана Ви.

Да рискуваш повече, отколкото можеш психически да си позволиш да загубиш по всяко време, е смъртна присъда при форекс търговията. Ключът в последното изречение беше „повече, отколкото можеш психически да си позволиш да загубиш“. Какво искам да кажа с това? Искам да кажа, че трябва наистина да спрете и да разгледате финансите си и да определите колко пари реалистично можете да си позволите да загубите за всяка дадена сделка. Това означава да бъдете честни със себе си, да не пренебрегвате неща като задължение по кредитна карта или дълг по ипотека. Колкото повече рискувате за дадена сделка, толкова по-емоционални ще бъдете, след началото ѝ.

Тук нещата наистина опират до проста математика – рискуваш повече, губиш повече!

Ако искате да сте успешен форекс трейдър и да просъществувате на този пазар и за в бъдеще, преценете правилно сумата, която ще рискувате за всяка сделка. Тази сума не трябва да Ви натоварва психически и трябва да можете спокойно да си легнете вечер, без да се притеснявате от нейната загуба.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.