Коронавирусът натежава на риска

Днес валутите се разпродават рязко, тъй като Коронавирусът се разпространява в нови страни. Японската йена и златото са най-големите бенефициенти от потоците в сигурни активи и очаквам това да продължи. Разпродажбите също се разпространиха към еврото, стерлинга и австралийския долар.

Китайските власти поставиха под карантина още градове около Ухан. А новогодишните празници, които трябваше да започнат днес, бяха отменени в континенталната част и Хонконг.

Дали това е повторение на SAR от 2003 г.? Честният отговор е, че все още не знаем. Сам по себе си Коронавирусът не би трябвало да е проблема от икономическа гледна точка. Страхът, обаче, винаги е бил мощен двигател. Така Коронавирусът създава самоудължаващ се негативен цикъл за обратна връзка върху икономическата активност, тъй като хората избягват да се движат, да пазаруват или да се събират на места с много други хора. Предстои да видим докъде ще стигне това.

Златото със засилено търсене след страховете от Коронавирус

Пазарът на златото се търгуваше нагоре-надолу по време на търговската сесия в четвъртък, тъй като се опитваме да разберем накъде да продължим. С голяма част от Азия в почивка, днес обемите са леки, като златото отстъпи 2 долара назад до $ 1 560 за унция. Разбира се спадът дойде и след като Световната здравна организация (СЗО) се въздържа да обяви огнището на вируса в Китай за глобална спешна ситуация.

Ако пазарът успее да пробие над нивото $ 1 600, вярвам, че след това ще видим тест на 1 650 долара, а след това и ръст към $ 1 800 долара в дългосрочен план. Отдръпванията в този момент би трябвало да намерят достатъчно подкрепа не само при нивото $ 1 550, но и при 50-дневната EMA (в червено) отдолу.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

Също така технически, явно златото се опитва да образува бичи флаг, така че аз наистина мисля, че се подготвяме да видим следващото рали нагоре. Това няма да е лесен ход, но давайки му достатъчно време, трябва да намерим причини да продължим дългосрочния възходящ тренд. При всички равни условия, аз съм купувач при спадовете и вярвам, че в този момент можете да изградите по-голяма основна позиция.

Ако пазарът падне под 50-дневната EMA, ще трябва да преосмисля много неща, но в момента със сигурност изглежда така, сякаш имаме достатъчно инерция да продължим да вървим по-високо.

Какво можем да очакваме в последния работен ден от седмицата и има ли нещо конкретно, за което трябва да внимаваме?

Основните статистически данни днес включват предварителните PMIs за частния сектор от Япония, Еврозоната, Обединеното кралство и САЩ. За еврозоната пазарите ще търсят подобрени номера в подкрепа на мнението на ЕЦБ, че дейността на частния сектор е достигнала дъно през миналата година. За Великобритания пък свиване в сектора на услугите може да бъде зелена светлина за BоE да направи ход следващия четвъртък.

Също ще видим и данните за продажбите на дребно за ноември от Канада. Можем да очакваме, че лунито ще е особено отзивчиво към числата, които обаче се прогнозират като положителни за долара.

Еврото продължава да се търгува надолу през азиатската сесия и няма признаци за възстановяване след вчерашната пресконференция на ЕЦБ. Интрадей сигналите за EUR/GBP остават низходящи, тъй като спадът от 0.8595 все още е в ход. Коригиращото покачване от 0.8726 би трябвало вече да е приключило. При разширение на спада, следващата цел на мечките ще е повторно тестване на дъното 0.8726. Ясен пробив под него ще възобнови по-големия низходящ тренд от 0.9324.

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

А в посока нагоре движение над съпротивата 0.8457 първо ще обърне изгледите в неутрални. Но рискът ще остане в посока надолу, докато съпротивата 0.8595 издържи, в случай на възстановяване.

Абонирайте се в долния десен ъгъл на страницата от тук, за да получавате ежедневни анализи за финансовите пазари.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.