2020 г. вече стартира и за много от нас е време за нови предизвикателства. Такова за мен и новата ми рубрика „Портфолиото на Силвия“ в сайта на моят колега и приятел Николай Тосков. В нея ще публикувам своите анализи за финансовите инструменти, които следя. Днес, обаче, като старт искам да обърна внимание на по-глобалната картина и пред какви фундаментални предизвикателства биха се изправили финансовите пазари през 2020 г.

Търговските войни

Естествено няма как да не започна с тази тема. Глобалният ръст е нещото, което всеки анализатор следи на макро ниво и на локално. А, когато двете най-големи икономики в света воюват, то ефекта вече бе усетен и то осезаемо през 2019 г. Търговската сделка от фаза 1 между САЩ и Китай бе подписана, което премахва голяма тревога за Пекин. Но както от Китай се изразиха, това не означава, че всичко е приключило, а напротив работата тепърва предстои. Това води до мисълта, че Китай може да предприеме действия още тази седмица, за да предприеме някакъв стимул преди празничната седмица от 24 януари.

Официалните лица дават индикации, че скоро друго намаление на RRR процента не се очаква. Но те не изключват понижение на основната лихва по кредитите скоро и може да се предприемат допълнителни стимулиращи мерки от фискална страна. Това би било мощно – и ако го направят, виждам предстоящи светли дни за австралийския, канадския и новозеландския долари. Преди това, обаче, стискам палци Китай да избегне епидемията от Коронавирус!

И споменавайки лунито, няма как да не засегна предстоящото приемане на USMCA сделката от канадския парламент, когато се върне да заседава след 27 януари. Очакванията са положителни, тъй като Споразумението за свободна търговия вече бе одобрено на местно ниво от Мексико и САЩ. Тръмп остава само да го вкара като закон.

А когато това стане, според мен той ще обърне поглед към търговската война с ЕС. И тук определено развитията ще бъдат интересни, особено при EUR/USD.

Инфлацията тик-така

Централните банки по света следят изкъсо ръста на инфлацията и дали се доближава до техните цели (основно 2%). Миналата седмица 2та отчета за инфлацията в САЩ излязоха под очакванията, но има ясен тренд към по-високи основни мерки и ръст на заплатите. Фед се затвори зад кулисите, но явно има живот в инфлацията. Мисля, че има вероятност в един момент тази година инфлацията да е основна тема на пазарите и това да говори за вдигане на лихвите от централната банка.

Жилищния пазар

Централните банки не успяха да разпалят широко базирана инфлация, но постигнаха изключителен успех в създаването на инфлация на активите. При всички намаления на лихвите през миналата година, недооценен риск е изненадващото покачване на цените на жилищата в световен мащаб. Вече започваме да виждаме признаци на по-стегнат пазар в Нова Зеландия, който току-що отчете 12% ръст на цените на жилищата. Данните от четвъртък за настроенията на жилищните строители в САЩ също бяха малко по-силни.

Петролът

Американското шистово масло не е това, което изглежда. Всеки бюджет, който излиза, показва по-малко разходи през тази година. А пазарът е фокусиран към възвръщаемост на капитала, а не към разширяване на производството. Природният газ е безполезен в много части на САЩ и се изгаря с безпрецедентни темпове. На всичкото отгоре, рисковете от изборите в САЩ са по-големи в енергетиката, отколкото където и да е другаде. Пазарът сякаш се чувства прекалено удобно около $ 60, но падане под $ 50 би могло да създаде реално пресмятане на шиста и това да има множество верижни реакции, особено при високорисковите, с висока доходност облигации (т.нар. junk).

Иран

Преди седмица бяхме на ръба на войната, а днес светът забрави за Иран. Геополитиката е невъзможна да бъде отчетена в цените. Няма как цените да отчетат половин война. Мисленето сега е, че САЩ или Иран трябва да разгънат мускулите си, но в петък доклад съобщава, че 11 американски войници са с мозъчно сътресение след един от взривовете. Това ме навежда към теорията, че Иран съзнателно хвърля бомби, които няма да навредят на никого (ако се приеме, че докладът е верен). Все пак шансът иранските или спонсорирани от Иран милиции да започнат атаки остава висок и ситуацията може бързо да излезе извън контрол.

При влошаване на геополитиката без значение в коя част на света през годината, единствените победители биха били сигурните убежища като златото, франка, йената и дори долара според ситуацията. Към тази тема бих сложила и Brexit естествено. Предстои да видим как ще се развият нещата и за паунда, който към момента сякаш е изтощен и поскъпването е ограничено.

Изборите в САЩ

Изборите са единственият риск, който всеки може да посочи към момента като неоспорим. Светът ще се промени на 3 ноември, но това е двоичен риск, който трудно би могъл да се оцени предварително. В един момент ще има предизборно обръщане на риска, но е трудно да се каже дали това ще дойде през есента или по-рано. Поне едно нещо остава валидно… засега (при задействан импийчмънт): Тръмп остава в Белия дом, докато рецесия или срив на фондовия пазар биват изключени.

Абонирайте се в долния десен ъгъл на заглавната страница на сайта от тук, ако искате да получавате ежедневни анализи за финансовите пазари.

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.