Смъртният брой на Коронавируса надхвърли 1000, тъй като болестта продължава да се разпространява, но изглежда честотата на инфекцията се е стабилизирала. Фондовите пазари по света обърнаха нагоре, а сигурните активи като долара, йената и златото леко изостанаха.

RBNZ се среща рано сутринта в сряда

Очакванията за тази среща са RBNZ да остави непроменена лихвата на 1%. Ще бъде интересно, обаче, да видим как членовете на борда избират да се справят с възможното забавяне на ръста в Китай поради Коронавируса. Ще могат ли да си купят време, както направи RBA? Следващото им заседание за решение за лихвените проценти е на 25 март.

Всякакви индикации, че банката ще предприеме по-ниски лихви по-рано от първоначално предвиденото биха могли да предизвикат допълнителни загуби за NZD спрямо щатския и австралийския долари.

Технически анализ на NZD/USD

Новозеландският долар е жертва на икономическото въздействие на Коронавируса, тъй като стоките и стоковите валути пострадаха заедно с отстъплението в прогнозите за растежа в Китай. В резултат NZD/USD значително се подхлъзна от началото на годината. Сега двойката се търгува в препродадена територия и близката подкрепа може да помогне за купуване на кивито в следващите дни.

Кивито може да спадне към дъното от ноември при $ 0.6321, ако залозите за намаляване на лихвените проценти бъдат възстановени. Това би трябвало да доведе 10-годишния минимум 0.6203 долара (дъното от 1 октомври) отново в рейнджа. Ако видим засилване на новозеландския долар, най-близките съпротиви са при 0.6430 и 0.6480 до 0.6500. Въпреки че първата не успя да предложи подкрепа миналата седмица, тя доказа способността си да влияе на цената в миналото.

Бичи настроения за AUD/NZD?

Тъй като и AUD, и NZD са чувствителни към промени в пазарните настроения, продължаването на силата на AUD/NZD може да подскаже, че пазарът разглежда RBNZ като по-миролюбивата от двете централни банки. А това води до извода, че NZD е по-слабата валута.

Дневна графика на AUD/NZD
Дневна графика на AUD/NZD

След като формира нерешителни свещи в четвъртък и петък, днес цената отвори по-ниско и започна да се търгува по-високо, образувайки голяма бича свещ. Правейки това, цената проби последния връх при 1.0457, така образувайки вратната линия на двойно дъно. Целта за двойното дъно е около 1.0600. За да се стигне дотам, обаче, цената би трябвало да пробие съпротивата 1.0472 и 200-дневната ЕMA при 1.0540. В допълнение, цената ще трябва да преодолее както 38,2%, така и 50% корекцията на Фибоначи от върха от 7 ноември до дъното на 27 януари при 1.0520 и 1.0583 съответно.

Триото на централните банкери може да раздвижи USD, EUR, GBP

Преди RBNZ изявленията на Пауъл, Лагард и Карни ще бъдат от значение за следене. Джером Пауъл, председател на Фед ще направи своите двугодишни показания. Докато Фед възнамерява да остави лихвените проценти непроменени, пазарите на облигации ценообразуват намаление на лихвите през септември. Пауъл може да отвори вратата за намаляване на разходите по заеми по-късно, особено ако вирусът причини значителни икономически щети.

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, пък ще се срещне с депутатите и може да хвърли повече светлина върху настоящите условия и намеренията на банката. ЕЦБ провежда своята стратегическа рецензия, като Лагард докладва, че има намерение да я приключи през юли. EUR/USD се търгува близо до дъната от 2019 г.

Марк Карни, управител на Bank of England, завършва триото на централните банкери, като ще свидетелства пред Комисията в Камарата на лордовете. Напускащият управител може да коментира данните за БВП. По-късно днес се очаква Великобритания да публикува БВП за последното тримесечие на 2019, като очакванията са за четене при 0%.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.