БВП на азиатските страни – ударени от Коронавируса

Азиатските пазари днес са смесени, започвайки още една натоварена седмица. Nikkei отслабва заедно с японската йена, тъй като данните показват, че икономиката на Япония е претърпяла най-лошото свиване от 6 години. Пазарите в Сингапур също бяха леко надолу, след като правителството понижи тазгодишната прогноза за растежа.

Японският БВП се сви с 1.6% през Q4, което е доста по-лошо от очакванията за -0.9%. В годишен план БВП се понижи с 6.3%, най-голямото свиване за шест години. Като разгледаме някои подробности, частното потребление е спаднало с 2.9% в отговор на увеличението на данъка върху продажбите през октомври. Капиталовите разходи са намалели с 3.7%.

Правителството на Сингапур пък понижи прогнозите за ръста през 2020 г., тъй като избухването на Коронавируса в Китай натежава върху икономиката на страната. За 2020 г. Министерството на търговията и индустрията прогнозира ръст в диапазона от -0.5% до 1.5%, намален от предварителната оценка от 0.5% до 2.5%. Всъщност Сингапур е втората страна извън Китай след Япония (400) с най-голям брой случаи на Коронавирус (75).

Икономически данни, актуализации за COVID-19 и геополитиката на фокус

Предстои натоварена седмица напред, с данните за PMIs в частния сектор вероятно отразяващи влиянието на COVID-19 върху икономиките. От еврозоната днес ще излезе и немското проучване на ZEW за икономическите нагласи. А тъй като спекулациите за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ през втората половина на годината до известна степен се засилиха, минутите от последното заседание на ЕЦБ също ще бъдат наблюдавани за всякакви улики. В петък излизат предварителните PMIs.

Обединеното кралство ще публикува отчетите за заетостта, инфлацията, продажбите на дребно и PMIs. Австралия ще освободи протоколът от срещата на RBA през януари, индекса за цените на заплатите и заетостта. Всички тези данни ще бъдат от решаващо значение дали RBA ще понижи лихвата през април. Канада също ще издаде производствените продажби, CPI и продажбите на дребно. Повечето данни в САЩ са второстепенни, но протоколът на FOMC със сигурност ще привлече вниманието в сряда.

Седмицата ще бъде натоварена и в календара на корпоративните приходи. От САЩ очакваме Walmart Inc. и Kraft Heinz. От Германия излизат: Deutsche Boerse AG, Deutsche Telekom AG и Allianz SE. От Обединеното кралство големите издания ще са: HSBC Holdings PLC, Anglo American PLC, BAE Systems, Barclays PLC, Lloyds Banking Group PLC и Pearson PLC.

Технически анализ на USD/JPY

Дневна графика на долар/йена
Дневна графика на долар/йена

 

Интрадей сигналите за долар/йена остават неутрални за момента. Но докато подкрепата 109.53 издържа, по-нататъшното покачване е за предпочитане. В посока нагоре ясен пробив над 110.28 ще възобнови цялото рали от 104.45. Въпреки това, убедително движение под 109.53 ще обърне изгледите в низходящи за тестване на 108.30. Там се намират ЕМА 200 на дневната графика и 50% Фибо корекция на спада от 112.40 до 104.45.

Поглеждайки към по-голямата картина, все още няма промяна в мечешките изгледи, въпреки отскока от 104.45. Двойката остава в дългосрочния низходящ ценови канал, който започна от 118.65 (върха от декември 2016 г.). Поскъпването от 104.45 се разглежда като корекция и мечият тренд може да се разшири до дъното 104.45. Въпреки това, устойчив пробив над линията на съпротива на канала ще бъде важна индикация за бичо обръщане. Следващата цел в този случай би била съпротивата 114.54 за потвърждение.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.