Какво се случва с японската йена?

Въпреки възстановяването през последните няколко дни, японската йена спадна с 1.6% спрямо щатския долар през първите 3 седмици на февруари. Това явление е озадачаващо, тъй като JPY, като традиционна валута за сигурно убежище, обикновено се засилва с увеличаване на глобалната несигурност. Съществуват, обаче, редица причини за загубата на статуса на японската йена като актив-убежище. Нека ги разгледаме.

Притесненията относно икономическата рецесия:

БВП на Япония спадна с годишен темп от -6.3% за последното тримесечие на 2019 г. Това отбеляза най-слабото четене за 6 години. Въпреки че правителството стартира програма за субсидии с цел подпомагане разходите на домакинствата, увеличението на данъците (от 8 на 10%) изглежда намали потреблението. Предполага се, че увеличението на данъците може да доведе Япония до рецесия, точно както се случи през 2014 г.

Отливът на капитал е друга ключова причина за слабостта на японската йена:

Ниската доходност накара жителите на Япония да търсят инвестиции в чужбина. Последните данни показват, че нетните японски покупки на чуждестранни дългосрочни дългове достигат 30.6 трлн. йени през първите 2 седмици на февруари. За сравнение през януари те са били 18.3 трилиона йени.

BоJ:

Въпреки че BоJ държи лихвата от години на отрицателна територия, това спомогна малко за стимулиране на икономическия растеж и инфлацията. Напоследък спекулациите се увеличиха, че е необходимо по-нататъшно облекчаване. Централната банка явно няма да може да остане настрана, ако икономическото развитие се влоши бързо. По-нататъшните действия, които би трябвало да се предприемат, могат да включват повишаване покупките на JGB, по-нататъшно намаляване на лихвите и валутна интервенция на пазара.

Коронавирус епидемията:

Естествено оставям „най-хубавото“ за накрая. Броят на заразените случаи в Япония се увеличи до 164 души към 26 февруари. Това неизбежно ще изостри доверието на потребителите и бизнеса, което и без това е крехко от известно време. Очаква се бедствената епидемия в Китай да засегне туризма в Япония и да причини смущения в доставките. Туризмът заема около 2% от БВП на икономиката на Япония. Но по-голямото въздействие идва от доставките. Редица автозаводи продължават да затварят в Китай, включително и японски производители.

Технически анализ на USD/JPY

Днешният пробивът отново под 110.28 засилва шансовете за скорошно низходящо обръщане. По-нататъшният спад остава за предпочитане докато съпротивата 111.04 остава непокътната. Следващата цел на мечките в този случай е подкрепата при 108.30. Ясен пробив там ще покаже завършването на целия ръст от 104.45 и ще обърне изгледите в мечешки.

В посока нагоре, убедително движение над второстепенната съпротива 111.04 ще обърне интрадей сигналите отново във възходящи за тестването на 112.22/40.

Седмична графика на USD/JPY
Седмична графика на USD/JPY

В по-голямата картина, настоящото развитие сочи, че коригиращият спад от 118.66 (върха от декември 2016 г.) може да е завършил вече с 3 вълни до 104.45. Фокусът сега е обратно върху ключовата съпротива 114.55. Ясен пробив над нея ще потвърди този случай и ще доведе до възобновяване на цялото покачване от 98.81 (дъното от 2016) до 125.85 (върха за 2015 г.). Това ще остане предпочитаният от мен сценарий, докато подкрепата 108.30 издържа.

Вижте и прогнозите за останалите валутни двойки, които да следим.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.