Доларът се държа стабилно спрямо основните валути и настроенията бяха спокойни, тъй като инвеститорите очакват тиха седмица на фронта на данните. Търговците на паунда очакват сега отчета за заетостта, последван от инфлационните данни утре. Очакванията са за спад на инфлацията, което може да върне лирата обратно към $ 1.30. От друга страна, златото и йената напредват заради изявлението на Apple.

Американските индекси ще отворят по-ниско след празника

Американските инвеститори се готвят за по-ниско отваряне във вторник, тъй като фючърсите на индексите се оттеглиха от рекордно високите стойности, след като Apple Inc. заяви, че няма да изпълни своите насоки за приходите през Q1. Причината е, че Коронавируса забавя производството и отслабва търсенето в Китай.

Операциите в Китай спряха след избухването на Коронавируса от Ухан и възобновяването е по-бавно от желаното. Apple заяви в изявление, че „преживяваме по-бавно връщане към нормалните условия, отколкото очаквахме“. Глобалната поддръжка на iPhone ще бъде „временно ограничена“ и кризата временно ще се отрази на приходите по целия свят“.

Това е трудна пазарна среда. Няма несдържан страх и няма необоснован оптимизъм. Докато историите за вируса не се уталожат, това все още е фокусна точка, а икономическите данни продължават да се задушават от надигнатия прах.

Пазарът на златото продължава да изглежда бичи

Всяка разпродажба на фондовите пазари поради ефекта на доминото от Covid 19 ще продължи да повишава търсенето на злато. Пристрастията да се хеджира в покупки на злато в сегашната среда остават трайни.

Докато отрицателната корелация на златото с акциите предполага, че инвеститорите остават доста чувствителни към колебанията в настроенията за риска, наистина златото остава на радара на всеки. И това предполага, че дългите позиции ще бъдат предпочитани при понижаване до нива от 1565/50 долара. Защото сега има повече отчетени в цената намаления на лихвите на Фед, отколкото за всяка друга централна банка. Данните за основните продажбите на дребно в петък повдигат въпроси относно основното потребление в САЩ. И докато членовете на Фед бързаха да засилят силата на потреблението, трендът изглежда намалява и пазарите продължават да отчитат в цената орязването на процента от Фед през лятото. Което е бичо за златото.

Технически анализ на златото

Нивото от $ 1600 по-горе продължава да оказва изобилие от съпротива (с последните върхове в района), но в този момент изглежда, че пазарът все още иска да се повиши. Ако седмичната свещ затвори над нивото от 1600 долара, тогава е вероятно златото да отиде много по-нагоре. Както споменах, в този момент краткосрочните отдръпвания би трябвало да продължат да намират достатъчно подкрепа около $ 1550. И то не само защото видяхме значително количество натиск за покупки там, но и защото 50-дневната EMA се готви да достигне тази зона.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

При всички равни обстоятелства, разглеждаме този пазар през призмата на възходящ триъгълник и следователно това е още една причина да гледам на златото през бича призма. Трябва да имате предвид, обаче, че нивото от $ 1600 е било проблемна зона повече от веднъж, както от гледна точка на подкрепа, така и откъм съпротива. Вярвам, че вероятно ще забележим малко отстъпление, но имайки достатъчно време търговците вероятно ще продължат да търсят стойност на този пазар.

В този момент е трудно да си представя сценарий, при който трябва да продавате златото, тъй като централните банки по света продължават да разхлабват паричната политика, а Гърция и Италия успяват да продават държавни облигации с доходност под 1%. Разбира се, все още има и много притеснения, когато става въпрос за проблемите с Коронавируса и глобалното забавяне, така че има много причини златото да се повишава.

Вижте и седмичните прогнози на Николай за форекс пазара сега.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.