Йената скочи през азиатската сесия, тъй като настроенията бяха ударени силно от американската забрана за пътуващи от Европа. В момента швейцарският франк е втората най-силна валута по отношение избягването на риск. Еврото го следва, но днес ще бъде изложено на риск заради очаквания пакет от ЕЦБ в отговор на Коронавируса. Австралийският долар е най-слабият за днес, следван от кивито. Dow се срина с над 5%, а S&P 500 се понижи с 4.89%. Цените на златото се опитват да се възстановят, докато петрола отново се понижава.

Случаите с Коронавирус в световен мащаб скочиха до 126 337 с 4633 смъртни случая и официално бе обявена пандемия. Ситуацията в Европа продължава да се влошава, особено тежка е в Италия. Случаите в САЩ също се повишиха над 1300. Въпреки това, новите случаи в Китай се запазват на ниски нива.

Тръмп не успя да успокои загрижеността за Коронавируса в Америка

Президентът на САЩ обяви забрана за пътуване от Европа до САЩ за 30 дни, като стъпка да забави разпространението на пандемията на Коронавирус. Забраната ще се прилага за страни от икономическата и туристическа зона на Шенген, докато Великобритания и Ирландия ще бъдат освободени. Също така стоките не са включени в забраната.

Тръмп каза, че ще поиска от Конгреса законодателни действия за мерки за противодействие на икономическото въздействие на Коронавируса, включително данъчни облекчения за заплатите. Администрацията за малкия бизнес също е инструктирана да осигурява капитал и ликвидност на компании в нужда.

Отделно NBA заяви, че ще преустанови сезона си, след като един от играчите е показал положителен тест. Известният актьор Том Ханкс също е дал положителен тест, докато е в Австралия.

Всички очи към доставянето на ЕЦБ днес

Решението на ЕЦБ за лихвения процент е основния фокус днес и очакванията са централната банка да последва колегите си, предприемайки стимулиращи мерки за облекчаване въздействието на вируса. За да улесни продажбите на пазарите и да предостави истинска подкрепа на икономиката, ЕЦБ трябва да направи повече от по-ниски лихви. Някои от възможностите са: по-ниски лихви с 10-20 б.п., увеличаване покупките на активи с 20 млрд. до 40 млрд. евро на месец. Също така може да приемат нова LTRO за МСП, да намалят TLTRO процента и да удължат падежа. Увеличаване на мултипликатора за нивата (tiering), за да облекчат въздействието на отрицателните лихви върху банките е още една опция. Единственият въпрос за ЕЦБ днес ще бъде степента на тези промени. Ето 3 възможни сценария за ЕЦБ:

1) Без действие – EUR/USD спада

Така ЕЦБ ще признае, че допълнителните парични стимули не успяват да помогнат на икономиката и ще се опита да принуди правителствата да действат. Това би трябвало да зарадва ястребите в Управителния съвет и на теория ще изпрати еврото по-високо. От друга страна, обаче, това би показало липса на координация в Европа, рязък срив в доверието на инвеститорите и потенциално ще тласне еврото по-ниско.

Този сценарий има средна вероятност, защото показва, че допълнителните действия на ЕЦБ биха имали ограничено въздействие. Отделно, ЕЦБ не би искала да се счита, че не играе своята роля.

2) Намаляване на лихвата с 10 б.п. – EUR/USD пада значително

Ако Лагард следва указанията на пазара на облигации и намали процента с 10 б.п до -0.60%, това би причинило повече щети на балансите на търговските банки и няма да помогне много. Освен това инвеститорите евентуално биха помислили, че това е всичко, което ЕЦБ може да направи. И ще добави още опасения.

В този случай еврото има място за по-значителен спад. Вероятно мечките първо ще се устремят към 1.1275, преди да насочат мерника си към 1.1240. Този сценарий има голяма вероятност, тъй като би бил в съответствие с пазарните очаквания.

3) Повишаване на QE – EUR/USD се срива, но може да отскочи

ЕЦБ може да реши да „направи каквото е необходимо“ и да покаже, че играе своята роля, независимо от действията на правителствата. Ако Лагард убеди ястребите да повишат темпото на купуване на облигации – особено ако то достигне 50 млрд. евро или повече на месец – еврото ще падне.

Съществува обаче вероятност това да повиши еврото по-късно, тъй като някои могат да счетат това действие на ЕЦБ като предхождащо фискалните стимули от страна на правителствата. Този сценарий има малка вероятност, тъй като може да бъде прекалено много за ястребите.

Технически, интрадей сигналите остават неутрални, докато консолидацията от 1.1495 продължава. По-нататъшното покачване е в полза, докато подкрепата 1.1095 издържа. Убедително движение над 1.1495 ще проправи пътя към следващото ниво на Фибоначи при 1.1878. Пробив под 1.1095, обаче, ще обърне изгледите отново в низходящи за повторно тестване на дъното 1.0777.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

И все пак не забравяйте, че американската икономика беше много по-силна от еврозоната преди избухването на вируса. Също така американските власти изпреварват този риск, като добавят мощни стимули да защитят икономиката си. Европейците не го правят, а с Италия, която скоро вероятно ще влезе в рецесия, целият блок може да я последва. И накрая, въпреки че напоследък доларът се държи като рискова валута, падайки на фона на засиленото нежелание за риск (тъй като кери трейд се развива), това няма да продължи безкрайно. В един момент този процес на може да обърне курса си, което ще позволи на долара да действа отново като убежище.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.