Риск апетитът опитва да се завърне в отговор на стимулите

Азиатските пазари са доста спокойни днес, тъй като идва уикендът. Валутите пазари все още усвояват резките движения през тази седмица, като леко възстановяване се наблюдава при стоковите валути и стерлинга. Доларът и йената леко отслабват. Но за седмицата зелените пари остават най-силната валута, следвани от йената и франка. Паундът е най-слабият, следван от новозеландския долар и след това австралийския. Златото продължава да реагира на разпродажбите на финансовите пазари и снощи получи подкрепа от опитите на правителствата и банките да овладеят икономическите и финансовите последствия от COVID-19.

Вълна от повече действия от централните банки по света

След специална среща през нощта, BoE обяви понижение на лихвения процент с 15 б.п. до 0.10%. Също така целта за покупка на активи бе повишена от GBP 200 до 645 млрд. BoE също ще разшири TFSME програмата, финансирана от отпускането на банковите резерви. BоJ пък предложи финансиране от 2 трлн. йени при извънреден аукцион.

RBNZ обяви също пакет от мерки за подкрепа функционирането на финансовата система по време на пандемията. Създава се Механизъм за търг с цел да се предостави на банките достъп до срочно финансиране, като обезпечените заеми ще са на разположение за срок от 12 месеца. Това би трябвало да облекчи натиска върху финансовите пазари. Други мерки включват финансиране на валутните суап пазари, възстановяване на суап линията в щатски долари, подкрепа на ликвидността на държавния пазар и мерки за по-голям контрол върху краткосрочните лихвени проценти.

Устремът към кеш определи тази седмица като най-добрата за долара след 2008 г.

Правителствата по целия свят продължават да предприемат стъпки, за да предпазят икономиките си от по-нататъшна слабост, но продължаващата разпродажба на пазарите е знак, че инвеститорите имат малко вяра, че тези усилия ще предотвратят рецесия.

Пандемията на Коронавируса и драконовите карантинни мерки за забавяне на разпространението му накараха глобалната търговия почти да спре. Това предизвика огромно реално търсене на заети долари, за да могат бездействащите предприятия да покрият разходите. Това означава, че когато дадена криза започва (преди да осъзнаем, че е криза), парите потеглят по обичайния начин към безопасните активи и златото. Въпреки това, тъй като Коронавирусът се разпространи по целия свят и акциите продължиха да падат, благородните метали трябваше да се продават, за да може да се набере повече кеш. Парите в брой са необходими по 2 причини:

1) да посрещнат изискванията за маржин;
2) за изграждане на паричен резерв в случай на „най-лошия сценарий“ (което също е една от причините акциите да се продават).

Важно е да се знае, че когато фондовите пазари по света се разпродават, това не винаги означава, че ще има ротация към благородните метали. Понякога, кешът е най-добрата позиция, в която можеш да бъдеш!

И така, зелените пари остават избраната валута и това търсене всъщност затрудни възстановяването на златото тази седмица. Лудият интерес към щатски долари постави златото в отбранителната позиция и е една от основните причини за продажбата му.

Пазарът на златото започва да се стабилизира

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

По-рано днес обаче, жълтият метал се вдигна и дори успя да пробие над 1500 долара. В крайна сметка това е пазар, който ще продължи да проявява признаци на устойчивост, защото доста откровено златото трябва да поскъпва на фона на целия този страх. Ако успеем да видим и дневно/седмично затваряне над нивото $ 1500, мисля, че биковете ще тестват 1550 долара. А след това е възможно да продължат и до нивото $ 1600.

В посока надолу, критична подкрепа имаме при 1450 долара. Ако мечките успеят да пробият това ниво, бихме могли да видим последна екстремна разпродажба преди биковете да скочат обратно. Потенциална цел на мечките, в този случай, би била зоната $ 1400.

Вярвам, че дългосрочно този пазар ще продължава да се увеличава поради факта, че има много несигурност и ликвидност навън, което може да доведе до някакъв тип инфлация. Всъщност по-дългосрочната теза е, че централните банки по света ще оставят икономиките да се развиват донякъде след този масивен удар. Ето защо имайте предвид, че златото сега е по-скоро вид инвестиция, отколкото спекулативна търговия. За да видите принципите на печелившия инвеститор, може да натиснете тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.