GBP/USD се срина и отскочи след изненадата на BoE

BoE обяви спешни мерки за противодействие на икономическия шок от Коронавируса по-рано днес, включително намаляване на лихвата. Банковият процент бе понижен с -50 б.п. до 0.25% при единодушие. Целта на програмата за покупка на активи се запазва непроменена на 435 млрд. GBP. Също така BoE въвежда нова схема за срочно финансиране с добавяне на стимули за МСП.

Двойката GBP/USD стана свидетел на драматичен обрат след вчера, когато се срина с близо 250 пипса на фона на възобновяващото се търсене на долари. Надеждата за фискални стимули от страна на администрацията на Тръмп осигури силен тласък на глобалните рискови настроения и това бе видяно в отскока на щатските капиталови пазари.

Но за паундът всичко това идва на фона на постоянната несигурност относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit. А това пък ми подсказва за известно агресивно и продължително разгръщане на дългата търговия.

Бюджетът на Обединеното кралство може да удовлетвори Тори избирателите

Инвеститорите сега с нетърпение очакват Пролетното изявление на новия финансов министър Риши Сунак. Очаква се Сунак да изостави политиките за икономии на предишните правителства и да увеличи разходите за инфраструктура в новия бюджет. Всяко извънредно облекчение на фона на Коронавируса може да намали натиска върху BoE да орязва допълнително. Може също да подейства и като положителен спусък за британската лира.

По-късно, по време на ранната американска сесия, освобождаването на най-новите данни за потребителската инфлация в САЩ също ще бъде следено за улики.

Как паундът би могъл да реагира от тук насетне?

Този месец паундът намери известна стабилност на фона на слабостта на долара, след като спада през последните 2 месеца. Въпреки изненадващото орязване от BoE, намаление на лихвата от 25 б.п. вече бе напълно отчетено в цената от пазара.

Ако бюджетът не покаже пълно съответствие с обещанията на Джонсън от кампанията, но успее да задоволи избирателите по време на продължаващата здравна криза, GBP може да продължи възстановяването си. В този случай GBP/USD може да потърси съпротива някъде между 1.3200 и 1.3270.

От друга страна, ако фискалните стимули се окажат недостатъчни, валутата може да коригира по-ниско. Първата подкрепа, която двойката може да срещне е близо до 1.2860. Пробив под 1.2830 пък може да удължи разпродажбата към 1.2725 и 200-дневната ЕMA.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

Технически, пробивът на GBP/USD под 1.30 предполага отхвърляне на по-нататъшния ръст от съпротивата 1.3209. Коригиращият модел от 1.3514 вероятно все още се разширява. Интрадей сигналите отново са мечешки за ротестване на дъното 1.2725 първо.

В посока нагоре, ясен пробив над 1.320/9 ще потвърди завършването на корекцията от 1.3514 и ще отведе биковете към повторно тестване на този връх. Прочетете и препоръките на Николай Тосков за търговията по време на текущата силна волатилност.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.