Риск апетитът се завръща на пазарите, но не избързвайте с покупките

Волатилността на пазара е отражение на настроенията, които преливат между надеждата и страха. А централните банки само задават наклона. Значителните действия снощи бяха на фондовия пазар в САЩ, като всички загуби от предния ден бяха изтрити. S&P 500 в крайна сметка завърши с +4% за сесията, след като Камарата бързо договори двупартиен пакет разходи, който трябва да насърчи другите политици от Г-7 да следват примера.

Но глобалното разпространение на Коронавируса от Ухан все още е там, ускорява се. Остава да се разбере дали случаите в Южна Корея (5766) започват да се изчерпват, докато в Иран още няма признаци за ограничаване (2922). Ситуацията в Европа е тревожна и се разпространява бързо в Италия (3089), Франция (285), Германия (262), Испания (228), Швейцария (93), Великобритания (87), Норвегия (59).

От друга страна, САЩ просто разхлаби параметрите си за тестване на Коронавируса, така че броят на случаите би трябвало да се увеличи бързо през следващите няколко седмици. В рамките на следващия ден или два се очаква броят на случаите с вируси в световен мащаб да достигне 100 000. А това със сигурност ще е привличащо вниманието заглавие. Училищата се затварят в страни по света (Италия последно) и не сме видели още пълното въздействие върху корпоративните приходи.

Нагласата към фискалната и паричната политика на централните банки остава в светлината на прожекторите

Централните банки реагираха агресивно в отговор на примера от САЩ, с Банката на Канада която намали лихвата с 50 б.п. вчера (подобно на Фед и както очаквах). Но по-голямото действие дойде от МВФ, след като представиха пакет от $ 50 млрд. спешно финансиране за страните, засегнати от Коронавируса. МВФ обикновено се разглежда като кредитор в краен случай, но като един от първите, които излизат навън с политически действия и трябва да очакваме Г-7 да ги последват.

Всъщност инвеститорите бичо очакват допълнителни координирани политически действия от централните банки и по-значителни бюджетни разходи от правителствата на Г-7 в подкрепа на световната икономика.

Панацеята на централните банки повишава риск апетита

На валутните пазари австралийският долар в момента е най-силният за седмицата, следван от еврото. Доларът и лунито пък са най-слабите. Но все още няма специална промяна в техническите перспективи.

За съжаление стимулите не могат да решат здравната криза от раз и докато броят на случаите не достигне пикове или не бъде открито лечение, пътят на най-малкото съпротивление за акциите все още е надолу. Липсата на подобно възстановяване при валутите вчера е знак, че FX трейдърите са скептично настроени към оптимизма. USD/JPY завърши деня нагоре, след като EUR/USD спря 4-дневното рали.

Очаква се още централни банки да последват стъпките на Фед и BoJ. Всички погледи сега ще се насочат към ЕЦБ, която трябва да се срещне по-късно този месец. Перспективата за облекчаване от ЕЦБ може да окаже натиск върху еврото и да видим сформиран връх на EUR/USD при 1.12. Следващият фокус ще бъдат докладите за заетостта от САЩ и Канада утре. Ако данните са ужасни, очакванията за последващ ход от централните банки ще нараснат бързо.

Технически анализ на EUR/GBP

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

Временен връх бе сформиран при 0.8744 вчера и интрадей сигналите се обърнаха първо в неутрални. На този етап ценовите действия от 0.8716 се разглеждат като модел на консолидация. По-дългосрочните изгледи остават мечешки докато съпротивата 0.8786 е непокътната.

В посока надолу ясен пробив под подкрепата 0.8595 ще обърне сигналите отново в мечи за повторно тестване на дъното 0.8276. Въпреки това, убедително движение над 0.8786 ще индикира възходяща инерция в кратки срокове към 61.8% Фибо корекция на спада от 0.9324 до 0.8276, при 0.8925.

В по-голямата картина има различни интерпретации относно ценовото действие от 0.9324. Това може да е третият лег на модела от 0.9802 (върха от 2008 г.). Или може просто да е корекция на покачването от 0.6935 (дъното от 2015 г.) до 0.9324. Но във всеки случай, докато бившата подкрепа, обърната в съпротива 0.8786 издържи, се очаква по-нататъшен спад до 61.8% корекция на ръста от 0.6935 до 0.9324 при 0.7850. Ясен пробив над 0.8786, обаче, ще доведе до повторно тестване на 0.9324.

За абонатите на Николай, ето и днешните форекс сделки. А ако още не сте се абонирали, може да го направите сега и да се възползвате от 10% отстъпка, като се регистрирате с кода Toskov10.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.