Борсовите индекси, облигациите и щатския долар се вдигнаха в началото на седмицата, с изключение на цените на суровия петрол, които продължиха да спадат. По-рано тази сутрин, китайските официални данни за мартенските PMIs ускориха възстановяването на черното злато от многогодишното дъно, докато засилването на риска също предложи допълнителна подкрепа.

Това знак за дъно ли е или ребалансиране в края на тримесечието? Търговията, задвижвана от потоците може да продължи и във вторник, тъй като новият месец идва, но трябва да бъде по-маловажен фактор след това.

Пазарите на суров петрол продължават да страдат

За 4 седмици видяхме исторически спад в цената, тъй като търговците на петрол разбираемо се съсредоточават върху затварянето на развитите пазари в отговор на COVID-19 кризата. А изострено от нарастващото предлагане, търсенето на черното злато бе жестоко ударено.

Петролът падна до 18-годишни дъна вчера, тъй като саудитско-руската ценова война и сривът на търсенето от Запада продължиха да подриват увереността за всякакъв вид история за възстановяване. Суровият петрол Brent падна с над 11% до $ 21.65 за барел, а WTI се понижи с 6.8% до $ 19 за барел, връщайки спомените за лошите стари времена от началото на века.

Как реагира пазарът на петрол след намесата на Тръмп

Явно пряката намеса на президента Тръмп, който се обади на Путин снощи, изглежда постави под на цените на тези нива. Макар че това най-вероятно ще е временно.

Всеки знак, че Русия/Саудитска Арабия се държат мило, ще бъде положителен за петрола. Но на този етап пазарът изглежда не купува изцяло този сценарий. Докато Тръмп има желание да разгърне дипломатическото си влияние, мисълта тук е, че Русия е малко вероятно да промени позицията си въз основа само на американския натиск. От друга страна, обаче, Саудитска Арабия е по-податлива на промени, предвид степента, в която разчита на САЩ за военна подкрепа.

Дори ако Тръмп успее да сключи сделка с OPEC+ под някаква форма, щетите са нанесени, а инвеститорите ще останат предпазливи за продължително сътрудничеството. Така че всяко примирие може да бъде силно подценено. Изглежда малко вероятно да видим значителните мащабни съкращения в производството да се върнат на преден план.

Също така, свръх предлагането се развиваше още преди решението на Саудитска Арабия и Русия. Всъщност това е най-същественото несъответствие между търсенето и предлагането в съвременната история. А това само предполага, че тези утежняващи фактори ще ограничат възстановяването на цените дори при примирие.

WTI агонизира около многогодишния минимум

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

Петролът все пак хареса интервенцията на Тръмп и двата контракта отскочиха нагоре през азиатската сесия днес. Пазарът продължава да се колебае около решаващото и психологически важно ниво от 20 долара – зона, която разбира се привлича много внимание. Повторно тестване и ясен пробив под нея ще отвори вратите към $ 17.50, а след това евентуално дори и до $ 15.

В крайна сметка това е пазар, който според мен продължава да благоприятства продажбите при ралитата, като нивото от 25 долара е очевидната бариера за съпротива. Докато Русия и Саудитска Арабия не я свалят, изглежда много малко вероятно петролът да получи стабилно възстановяване.

Запознайте се и със седмичните прогнози на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.