Паниката срина пазарните настроения тази седмица

Четвъртък бе още един ден на отвратителни движения на финансовите пазари, тъй като заглавията предизвикаха доста паника и динамични колебания във валутите и акциите. Нагласите на инвеститорите сега могат да бъдат обобщени с една дума – безразлични към стимулите.

След като всички анонси за стимули от Америка и Европа не успокоиха пазарите, CME обяви, че ще затвори търговския си салон в петък. И може да е само въпрос на време NYSE също да затвори вратите си. Ако това обявление бъде направено, ще има повече панически продажби.

Въпреки че случаите в Китай и Южна Корея вече намаляват, пазарите отчитат, че още не сме видели най-лошото от вируса в Европа и САЩ. Индексът на страха и алчността удари невиждани екстремно високи стойности на паника. Търговията на пазарите е вече толкова дива, че дори след 15 години ежедневно наблюдение и търговия на тези пазари аз също се уплаших от волатилността. Може би, защото ми напомни на 2008 г. Ето защо считам, че волатилността и нежеланието за риск са тук, за да останат.

Когато ракетите на централните банки и правителствата пропускат целта…

След 3 март и първия повик на Фед, ефектът на доминото продължи и тази седмица с още централни банки, облекчаващи паричната си политика. Дори Фед и ЕЦБ инжектираха добро количество ликвидност на финансовите пазари. Но всичките им опити удариха на камък.

В края на деня, най-големият проблем на пазара не е въздействието на самия вирус, а липсата на достатъчно агресивна политика, която да се бори с него, особено в контекста на срив в инфлационните очаквания.

Но стоп на паниката, неко погледнем обективно на ситуацията

Колкото и лоша да е глобалната икономическа картина, трябва да се изправим пред нея и да погледнем страха в очите. Ето и равносметката: само за няколко седмици пазарите изместиха очакванията си от временен страх за здравето към цялостна глобална рецесия. Глобалните вериги за доставки вече не са просто прекъснати, сега са в процес на пълно спиране. Глобалната рецесия е почти сигурна, което затруднява обосноваването покупките на рискови активи.

Може би затова Г-7 реши да действа координирано… Министерството на финансите на САЩ проведе видеоконференция с Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство за справяне с пандемията. Изпратено бе кратко изявление, в което се отбелязва: „Г-7 е в редовен контакт и се ангажира да продължи международното сътрудничество за справяне с глобалните здравни и икономически въздействия от COVID-19“.

За мен, обаче, по-важно е каква информация можем да получим от този тип ценови действия? Всичко това ми казва, че все още има един тон хора, които са дълги на пазара от много по-високо и все още не са капитулирали! Те са готови да продадат всеки отскок, за да се измъкнат, дори ако това означава „по-малка“ загуба. Човек би си помислил, че все има още място за пазарите да продължат надолу…. При екстремни продажби като тези, движението изглежда не приключва, докато всеки бик не бъде изтласкан от пазара!

И сега какво?

Животът продължава. Погрижете се на първо място за своето здраве. Защото що се касае до личните ви инвестиции на финнасовите пазари – положението е несигурно. От този момент нататък задържането на вируса и реакцията на всяка икономика чрез предоставените стимули все повече ще диктуват резултатите на валутния и капиталовия пазари. Възможно е пазарите да се успокоят малко, с леко възстановяване преди уикенда. Но аз предпочитам да остана настрани.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.