Инвеститорите в ДЦК бяха шокирани в понеделник, когато 10-годишната доходност в САЩ спадна под 0.5%. Търговците заявиха, че поевтиняването на цените на петрола в комбинация с притесненията за разпространяващия се Коронавирус води участниците на пазара към облигациите. Това ускорява дългогодишното рали, което отведе доходността до нива, невиждани в живота на никого досега.

Глобалните правителства подготвят мерки за подкрепа след Коронавируса

Финансовите пазари в Азия донякъде се стабилизираха днес след мащабния срив в САЩ снощи. Инвеститорите очакват следващото развитие на глобалната пандемия на Коронавируса. Правителствата в отговор подготвят фискална подкрепа за техните икономики. САЩ ще обявят „много драматични“ действия във вторник, които включват намаляване на данъка върху заплатите и „много съществено облекчение“ за индустриите, засегнати от избухването на Коронавируса. Междувременно, суровият петрол WTI се върна над нивото $ 30 след изчерпателната разпродажба.

Днес управителят на RBNZ Ор изнесе реч, в която подробно описва подхода на банката към използването на „неконвенционални“ инструменти за парична политика. Очаква се да бъдат публикувани повече технически подробности за всеки инструмент през следващите седмици. Инструментите може би ще включват по-нататъшно орязване на лихвата, интервенция на суап пазара, покупка на правителствени облигации, дългосрочно финансиране за банките и т.н.

BoJ пък обяви по-рано, че ще „продължи да следи как разпространението на вируса може да повлияе на икономиката и цените в Япония, особено чрез развитието на вътрешния и задграничния пазар, и ще действа по подходящ начин, без да се колебае“.

Също така очаквам в четвъртък ЕЦБ да направи облекчение, за да спре поскъпването на еврото. Спадът на цените на петрола пък може би ще принуди Банката на Канада и Банката на Мексико отново да понижат лихвените проценти, така че очаквайте по-нататъшна слабост в тези валути.

Австралийският премиер Скот Морисън предупреди днес, че Коронавирусът би могъл да има по-голямо въздействие върху австралийската икономика, отколкото Глобалната финансова криза от 2008 г. „Тези ефекти биха били по-големи, ако вирусът има значително влияние върху здравето на работната ни сила, което е необходимо да планираме, и това е нещо, върху което работим много усилено, за да предотвратим в момента.“ Морисън заяви, че правителството скоро ще обяви стимули в отговор на епидемията.

Никой не иска да купи спада и по-ниските цени на петрола са тук, за да останат

От друга страна, войната с цените на петрола започна този уикенд, след като ОПЕК и нейните съюзници не успяха да постигнат сделка за съкращаване на производството. Саудитска Арабия и Русия на практика казаха „достатъчно е“ на американския шист. Саудитска Арабия обяви големи отстъпки от официалните си продажни цени за април.

След като се срина с 10% в петък, WTI петролът намаля с около 20% вчера, тъй като енергийните пазари започват да оценят липсата на орязване в производството на ОПЕК+ и надпреварата за пазарен дял. Саудитска Арабия през уикенда сигнализира, че могат бързо да увеличат производството до над 10 млн. барела на ден през април. А вероятно и с още 2 млн. в краткосрочен план.

Дневна графика на WTI петролът
Дневна графика на WTI петролът

Петролът би трябвало да остане под натиск в близка перспектива и търговците на енергия не трябва да бъдат изненадани, ако видят, че цените спадат с още 20-40% през следващите няколко седмици. Петролът отскочи нагоре с няколко долара през нощта, но този ход вероятно ще избледнее.

Огромният гап отгоре ще предложи съпротива и въпреки че можем да видим връщане към $ 40, аз вярвам, че ще има нови продавачи близо до това ниво. Ако видим дневно закриване над гапа и 41 долара, тогава е възможно пазарът да продължи възстановяването си към $ 45 след това. И все пак към момента изглежда, че е много малко вероятно това да се случи.

Инвеститорите залагат на стимулите на правителствата

Може би ще попитате – а от тук накъде? Ще кажа само следвайте лидера: 10-годишната доходност на съкровищните облигации в САЩ. Резкият спад на цените на акциите подтикна инвеститорите да преместят парите си в световния бенчмарк от САЩ.

Дневна графика на 10-годишната доходност в САЩ
Дневна графика на 10-годишната доходност в САЩ

Доходността се потопи доста преди фондовата борса да я настигне и това бе първият ясен сигнал. Някои инвеститори смятат, че някои инструменти на държавния дълг на САЩ може един ден да паднат под нулата, което ще допринесе за вече огромната купчина негативна доходност на дълга.

Но засега нека се насочим към вчерашната графика  с „по-висок връх, по-високо закриване“. Тя е първата такава от 3ти март насам и едва втората след 19ти февруари. Този модел превръща свещта от понеделник във временно дъно. Това не означава, че тренда се променя, но в крайна сметка може да се развие обръщане.

Ако погледнем в краткосрочен план, акциите биха могли да продължат да се възстановяват, ако доходността продължа да нараства. Това е най-простата прогноза.

По-сложната прогноза ще включва промяна в тренда на дневна графика на 10-годишната доходност на облигациите. Това може да отнеме 3 до 5 дни, за да се развие. Ще следим.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.