Доларът отстъпва пред решението на Фед да направи QE неограничено

Докато безкрайността на QE на Фед не даде очевиден тласък на акциите в САЩ вчера, азиатските пазари реагираха доста положително. Силни печалби се наблюдават в основните индекси. А на FX пазарът доларът леко отслабна, следван от швейцарския франк, йената и еврото. Днес е важен ден, тъй като излизат предварителните данни за PMIs по света.

Технически спадът на долара се разглежда като нищо повече освен част от консолидация в кратки срокове. Разбира се, сега влизаме в най-важния експеримент с паричната политика в световната история, но дали всички отпечатани долари от Фед ще отслабят щатската валута?

Аз очаквам на по-късен етап (в зависимост от новите развития) да видим нови върхове на USD спрямо другите основни валути. Поддържам тази гледна точка поне преди да видя пробив над 1.0981 по EUR/USD, над съпротивата 1.2129 в GBP/USD и под подкрепата 0.9649 по USD/CHF.

PMIs на фокус по света

Но нека сега се съсредоточим върху предварителните индекси на мениджърите за покупки (PMIs), които ще бъдат публикувани в световен мащаб. Това ще бъдат първите значими икономически данни в света, откакто Коронавирусът стана глобален. Много страни отчитаха PMIs в производството и услугите около нивото 50 преди пандемията. Сега мнозина вече вероятно са попаднали на територията на свиването. Като се има предвид, че данните се публикуват в различно време през целия ден, можем да очакваме известна волатилност.

Япония и Австралия вече публикуваха своите индекси и те показаха, че икономиките отслабват. Японският производствен PMI излезе на 44.8, което е най-ниското ниво от април 2018 г. Секторът на услугите пък показа забавяне до историческо дъно, с което сигнализира, че страната навлиза в рецесия и е малко вероятно стимулите да я спасят.

За Австралия картината бе подобна, тъй като PMIs бяха ударени силно от въздействието на вируса. Влошаването на сроковете за доставка се ускорява, подчертавайки прекъсването на веригите за доставка. А по-ниският австралийски долар тласка цените на суровините бързо нагоре.

Бизнес настроенията ще бъдат тествани с предварителните PMIs на Markit

Предварителните индекси на мениджърите за покупки за март ще хвърлят светлина върху това как компаниите виждат бизнеса си да се движи напред. Но не бързайте да си правите изводи, тъй като повечето от проучванията са били проведени преди пълното спиране.

Пазарите може да очакват лоши числа, но да ги видят е съвсем различна история. Може би по-голямото притеснение е фактът, че това са предварителните номера за март. А ЕС премина в режим на спиране през втората половина на месеца. Това предполага, че финалните данни ще са далеч по-лоши и с по-бързи темпове на свиване през април…

След обяд от САЩ, PMIs също ще привлекат вниманието и макар да видим малко по-добри числа от еврозоната, вероятно по-лошите прогнози ще се сбъднат.

Очевидно цялата тази информация трябва да се възприема в контекста на това, което ще се случва през деня. На политическия фронт стои и пакетът от САЩ за стимулиране. А приемането на законопроекта определено би било положително възприето от пазара.

Следете и другите ни анализи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.