Пауъл вижда шока от вируса като изключителен и предупреждава, че те ще гасят огъня за известно време

Перспективата за лечение на Коронавируса, заедно с говоренето за повече стимули от страна на Фед, изпрати акциите и валутите рязко нагоре вчера. Индексът Dow Jones скочи с над 600 пункта, а щатският долар падна, след като инвеститорите се обърнаха към по-рисковите валути. Новозеландският долар беше най-добре представилият се, следван от австралийския и канадския долари.

Фед заяви, че вирусът представлява големи рискове в средносрочен план и кризата ще има голяма тежест върху икономическата активност. Ето защо лихвите ще трябва да останат на задържане за известен период. А председателят Джером Пауъл даде допълнителни пояснения в пресконференцията си. Той предупреди, че нивото на безработица може да достигне двуцифрени нива и икономическата активност на Q2 ще спадне с безпрецедентен темп. Фед остава ангажиран да използва пълната гама от инструменти и ще продължи да използва своите сила и правомощия категорично.

Сега фокусът се насочва към еврото и ЕЦБ

EUR/USD вероятно ще завърши април с негативен тон, тъй като се очаква немските данни да покажат висок темп на безработица, а ЕЦБ има малко или никакво място да звучи войнствено.

ЕЦБ няма същата власт и гъвкавост като Фед, така че заплахите от действия няма да донесат същата тежест. Пазарът ще иска действие. Президентът на ЕЦБ може би ще гледа на Пауъл като план за начина на комуникация, но пазарът също очаква действия за намаляване на италианската доходност.

Италия претърпя най-големите жертви в еврозоната от пандемията. Националният й дълг от 134,8% от БВП през 2019 г. вече беше най-високият в ЕС, преди правителствените разходи да нараснат през последните 2 месеца. Доходността по 10-годишните облигации се повиши с 85 пункта до 1.759%. А през март дори удари връх над 3%.

Така че се очаква ЕЦБ да засили програмата си за закупуване на облигации. Централната банка може също така да започне други мерки за подкрепа, включително може би по-ниски разходи по заеми за търговски банки. Или, следвайки указанието на Фед, заеми за фирми и физически лица или дори закупуване на нежелани облигации. Макар и възможни, последните два варианта са малко вероятни.

Три предимно отрицателни сценария за EUR/USD:

1. Пълно бездействие

ЕЦБ също е разделена с линията на разединението север-юг. Лагерът на ястребите, ръководен от Йенс Вайдман, президент на германската Бундесбанк, вероятно ще отхвърли всяка допълнителна инжекция в рамките на месец, въпреки спешната ситуация. И тук старата логика, която казва, че печатането на повече пари означава обезценяване на валутата, не е приложима, тъй като средствата позволяват стимулиране на икономиката. Поради това липсата на скорошни действия би могла да потисне единната валута. Този сценарий има голяма вероятност, тъй като вятърът духа в полза на ястребите.

2. Изчакване до юни

Лагард и колегите й може да изискат изчакване до срещата им през юни, когато ще се публикуват следващите данни за БВП и инфлацията. Така те ще имат повече време  да оценят реалната ситуация, тъй като доста от европейските държави ще започнат отпускане на мерки през май. Ако тя се зарече да направи каквото е необходимо или обещае „голяма базука“, пазарите може да бъдат впечатлени и еврото да скочи. Ако готовността за действие е обусловена от данните, европейската валута може да падне. Като се има предвид нейното неправилно управление на срещата на 12 март, пазарите могат да поставят под въпрос нейния ход. Тогава волатилността може да нарасне и EUR/USD в крайна сметка да се понижи. Сценарият има средна вероятност.

3. Незабавни действия

Ако банката обяви предстоящо разширяване на PEPP, наливайки още пари на пазарите, правителствата могат да наберат повече средства и да стимулират икономиките. Самото съобщение би трябвало да изпрати EUR/USD силно нагоре, тъй като пазарите не са отчели в цената този сценарий с ниска вероятност.

Технически, интрадей сигналите по EUR/USD си остават неутрални. Ясен пробив над 1.0885 ще разшири модела на корекция от 1.0635 с още един ръст към 1.0990. Но биковете могат да бъдат възпрени от 61.8% Фибоначи от 1.1496 до 1.0635 при 1.1167. В посока надолу, ясен пробив под 1.0727 ще отведе мечките за тест на дъното 1.0635.

Запознайте се и с анализа на колегата Николай Тосков и активните му сделки за 30ти април от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.