Доларът се възстановява леко в азиатската сесия, заедно с йената, тъй като ралито на акциите отново направи пауза. Но и двете валути остават най-зле представилите се през седмицата. По подобен начин австралийският и новозеландският долари също отстъпват леко, но остават най-силните за седмицата. Инвеститорите обикновено са оптимистични за връщането към нормалното, с отблокирането и помощ от коронавирусната ваксина. И все пак пътят остава силно несигурен, тъй като данните за PMIs от Япония и Австралия вече показват преминаване от рецесия в услугите и към производството. PMIs от Еврозоната, Великобритания и САЩ следват и може да нарисуват подобна картина. Ще видим.

Фокусът се обръща към PMIs

Предварителните данни за PMIs за частния сектор на еврозоната, Обединеното кралство и САЩ ще привлекат вниманието по-късно днес. Защото пазарите ще разберат дали е имало някакво въздействие от първоначалните ходове за облекчаване на мерките за блокиране.

Видяхме, че PMIs от частния сектор в Китай направиха рязко възстановяване в отговор на облекчаването на мерките. За САЩ дейността в сектора на услугите също ще трябва да отбележи значително подобрение.

За ЕС пазарите вероятно ще простят още един месец на ужасни производствени PMIs. В крайна сметка световната верига на доставки остава разрушена. PMIs от сектора на услугите ще трябва да се вдигнат от рекордните дъна, тъй като някои предприятия започнаха да се отварят по-рано през месец май.

За Обединеното кралство е вероятно цифрите да останат особено слаби, тъй като мерките за блокиране продължават да тежат. Ако Великобритания не вижда възстановяване като другите страни, тогава стерлинга наистина ще изпадне в затруднение.

И накрая нека не забравяме и първоначалните молби за безработица от САЩ. За седмицата, приключваща на 16 май, се очаква те да спаднат до 2400K спрямо 2 981K миналата седмица.

Какво се случва с еврото?

Междувременно потоците започват да се обръщат към еврото. За последните 6 седмици EUR/USD консолидира около 1.08, но от началото на седмицата се вдигна и дори тества 1.10. Доверието на инвеститорите в Германия и еврозоната се подобри значително през месец май, като немското проучване на ZEW скочи до 51 от 28.2. Данните показват, че съществуващите настроения са слаби, но очакванията са се повишили до най-високото им ниво от март 2015 г. Ясно е, че всички с нетърпение очакват възстановяването да започне скоро.

Освен ранните признаци за дъно в икономиката на еврозоната, инвеститорите също бяха доволни от предложението на Меркел и Макрон за фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро в понеделник. Страните от еврозоната започват да облекчават и  ограниченията за пътуване, което би трябвало да насърчи икономическата активност. Поради всички тези причини считам, че възстановяването в EUR/USD ще се разшири. Това изглежда потвърдено и на техническа основа, тъй като EUR/USD задържа своя пробив над 1.09.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Поскъпването на EUR/USD от 1.0774 все още е в прогрес и интрадей сигналите остават възходящи. Корекционният модел от 1.0635 сега е в друг възходящ лег. По-нататъшно рали може да се наблюдава до съпротивата 1.1018 и при пробив над нея. Но все пак, биковете би трябвало да срещнат препятствие при 61.8% Фибо корекция на спада от 1.1496 до 1.0635, при 1.1165.

В посока надолу, ясен пробив под 1.0774 би следвало да обърне изгледите обратно в низходящи за повторно тестване на 1.0635.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.