Нежеланието за риск се завърна покрай притесненията за статута на Хонконг, йената и долара се възстановяват

Днес йената и доларът отскочиха през азиатската сесия, тъй като пазарите са притеснени около нова несигурност за бъдещето на Хонконг. Ситуацията има значение първо на посоката на търговско напрежение между САЩ и Китай. Второ, статутът на Хонконг като международен финансов център може да бъде поставен под въпрос. А това би ограничило способността на Китай да набира капитали в настоящите глобални икономически сътресения. Ето защо инвеститорските настроенията може да са уязвими.

Тревогите около Китай и Хонконг са пречка за ранните признаци на глобално възстановяване

Днес акциите в Хонконг рязко се понижиха, тъй като Китай потвърди, че ще налага собствените си закони за национална сигурност в града. Очаква се новите закони да забранят всякакви размирици, отделяне от и подриване на централното правителство, управлявано от Комунистическата партия на Китай. Най-важното е, че използваният метод ще заобиколи собствения законодателен орган на града, като ефективно нарушава „една държава, две системи“, както беше обещано. Специалният международен статус на Хонконг, предоставен от САЩ и други страни поради високата степен на автономност, сега е поставен в сериозна опасност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че „ако се случи, ще се обърнем към този въпрос много силно“. Говорителят на Държавния департамент Морган Ортаг призова Китай да „изпълни ангажиментите и задълженията си към Китайско-британската Съвместна Декларация“, гарантираща на Хонконг „висока степен на автономия“ най-малко до 2047 г. Последният британски губернатор на Хонконг, Крис Патън определи ходът като „всеобхватно нападение върху автономията на града“.

BoJ стартира нова програма за подкрепа на МСП

Но петък сутринта предостави на пазарите и други изненади, освен засилване на напрежението покрай Китай и Хонконг. На непланирана среща за паричната политика днес, BoJ обяви въвеждането на нова мярка за осигуряване на средства за подкрепа финансирането на малкия и средния бизнес. Така нулеви лихвени заеми ще се предлагат на финансови институции, които да стимулират кредитирането на МСП чрез докосване до държавни гаранционни програми. Също така бе предложено да се изплаща 0.1% лихва на кредиторите, които насърчават подобни заеми. BoJ също ще купува JGB, без горна граница, “за да запази 10-годишната доходност на около 0%“.

В същото време, данните по-рано днес показаха, че Япония се е завърнала в дефлацията. Основният CPI спадна до -0.2% на годишна база спрямо 0.4%. Това е първото четене на негативна територия за Core CPI от декември 2016 г.

Сега след като извънредното решение по паричната политика вече е прието, това може да повлияе на йената и да запази валутата волатилна днес.

USD/JPY се изправя пред допълнителен риск за възстановяване

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Междувременно, японската йена възвърна отчасти силата си спрямо щатския долар. Интрадей сигналите по USD/JPY остават неутрални, но се очаква по-нататъшно покачване докато подкрепата 106.74 остава непокътната. По мое мнение, коригиращият спад от 111.71 е завършил при 105.98. Ясен пробив над ключовата съпротива 108.08 ще насочи биковете към 109.38 (върха от април).

В посока надолу, ясен пробив под второстепенната подкрепа 106.74, обаче, ще обърне сигналите обратно в мечешки.

Всичко, което трябва да направите, е да погледнете последните няколко седмици, за да видите, че тази двойка беше изключително променлива и наистина не знае накъде да отиде. Да, мисля, че има повече натиск надолу, отколкото нагоре, но не много. Поради това, очаквайте много променливо поведение на краткосрочните графики. В крайна сметка може да получим някакъв вид значимо движение, но просто още не го виждам.

Ето и останалите форекс прогнози за деня от Николай Тосков. Ако все още не сте абонати, можете да се регистрирате сега от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Коментари (2)

Чудесен анализ, както винаги 🙂
Но не разбрах да купуваме ли сега или да продаваме USDJPY?
Аз търгувам от доста скоро, но виждам, че тук се пише професионално и разчитам доста на вас.
Та въпроса ми е кога публикувате да купим или да продадем?

Здравейте Петя,

Радвам се и благодаря, че следите анализите ми. В тази секция публикувам само анализи без конкретни нива на вход и изход. Всеки трейдър сам трябва да прецени дали и кога е добре да влезе на пазара. Конкретно за тази двойка, аз оставам неутрална, но ще следя за пробив над 108.08 или под 106.74 преди да отворя съответно дълга или къса позиция.

За по-начинаещи трейдъри като Вас, имаме специален сайт, в който се публикуват търговските сделки за деня с насоки за вход, стоп на загубата и таргет. Можете да се абонирате от страницата Вход, ако желаете да имате достъп до тях.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.