Доларът и франкът продължават да са най-силните валути за седмицата, подкрепени от избягването на риска. Глобалните акции продължават да показват слабост – от Азия през Европа до щатските фючърси. Основните доходности на бенчмарк облигациите също се понижават. Цените на златото и петрола, обаче, се засилват. От друга страна, австралийският и новозеландския долари са най-слабите, следвани от паунда (GBP).

Коронавируса и Brexit разговорите продължават да тежат на GBP

Стерлингът се търгува по-ниско срещу зелената валута, записвайки 5-дневна губеща серия. Продължаващото увеличение на случаите на COVID-19, които доведоха до разширяване на мерките за блокиране, притискат GBP/USD надолу.

А новините около Brexit със сигурност не помогнаха на паунда тази седмица, което добави само още допълнителен натиск. Последните вести, че ЕС започва правни действия срещу Обединеното кралство заради свободата на движение само показват колко лоши са станали отношенията.

На фона на всичко това, управителят на BоE Андрю Бейли остава готов да предприеме по-нататъшни действия, но изключва намаляване на лихвите. Освен това, централната банка очаква COVID-19 да има голямо и дълготрайно влияние върху икономиката и обществото в по-широк план.

Що се касае до днес, предстои ни натоварен ден в икономическия календар. Основните статистически данни включват първа оценка на БВП за Германия и 2-ра оценка на БВП за еврозоната. Крайните данни за инфлацията през април за Франция и Италия и търговските данни за март от еврозоната също ще излязат.

„Това е чудесно време да имате силен долар“

От друга страна, щатският долар се възползва от намаляващите надежди за негативни лихви от Фед, както и от увеличените шансове за по-нататъшно стимулиране от правителството. Нежеланието към рискови активи също подкрепи възхода на зелените пари.

Междувременно, засиленото напрежение между САЩ и Китай изглежда не намалява. Белият дом разглежда американските фондови инвестиции в китайски компании, а сега и счетоводните практики на публично търгуваните китайски фирми. Китай, от друга страна, може да блокира инвестициите в пенсионни фондове в САЩ. Нищо от това няма да е добре за пазарите или глобалния ръст и това чувство допринася за разпродажбата на акциите. Молбите за безработни се повишиха повече от очакваното вчера, като добавиха още низходящ натиск върху фондовия пазар.

За съжаление, печалбите в акциите през следващите 13 часа могат да бъдат скромни, тъй като докладът за продажбите на дребно от САЩ се очаква да е много слаб. Продължаващото блокиране през април респективно доведе до продължаващо свиване на търсенето.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

GBP/USD се търгува около 1.2205, спад от 0.14% на дневна база, докато се отправя към откриването на лондонската сесия. Интрадей сигналите по GBP/USD остават на този етап в посока надолу. Със завършването на фигурата двоен връх (1.2647, 1.2643), коригиращият отскок от 1.1409 би трябвало също да бъде завършен. Възможно е да наблюдаваме по-дълбок спад за ретестване на дъното 1.1409.

В посока нагоре, обаче, ясен пробив над съпротивата 1.2467 (върха от 8 май) ще обърне изгледите обратно във възходящи към 1.2647.

В по-голямата картина, докато отскокът от 1.1409 е силен, все още няма индикация за обръщане на тренда. Низходящият тренд от 2.1161 (върха от 2007 г.) все още трябва да се възобнови рано или късно. Следващата средносрочна цел ще бъде 61.8% проекция на спада от 1.7190 до 1.1992, приложена от 1.3514 при 1.0315. Във всеки случай, сигналите ще останат мечешки, докато съпротивата 1.3514 издържа, в случай на силен отскок.

За всички абонати на сайта, ето и последните прогнози на Николай Тосков за форекс пазара тази седмица.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.