Финансовите пазари се движиха в много ограничени диапазони през азиатската сесия днес. Йената, швейцарския франк и долара са най-силните валути за седмицата досега. На другите пазари, изглежда цените на златото към момента са в тесен рейндж. От друга страна, обаче, цените на петрола остават стабилни, подкрепени от положителните новини както от ОПЕК+, така и от по-добрите перспективи за търсене/предлагане.

Втора вълна на COVID-19 се очертава в Китай, най-големият вносител на петрол. Ще може ли вируса да въздейства върху цените на петрола през лятото?

Фючърсите на суров петрол WTI и Brent сочат покачване, след като през вчерашната сесия видяхме променлива търговия в двете посоки. Въпреки че тази седмица търговците бяха настроени възходящо, печалбите са ограничени от нарастващите доставки на суров петрол и скока в новите случаи на Коронавирус.

Междувременно, лекото увеличение на търсенето на нефтопродукти пък помага на цените да се стабилизират. Припомням, че вносът на суров петрол нарасна до рекордни нива през май, след като търсенето се възстанови след облекчаването на ограниченията. В допълнение, новината, че Ирак ще се съобрази изцяло с глобалното споразумение за намаляване на производството, също бе от полза за петролните търговци.

Ето и няколко фактора, които да следите в този нетипичен летен сезон:

Дали ОПЕК+ ще реши да сключи по-дългосрочна сделка или ще продължи с месечните решения до края на лятото?

Групата ще се среща отново през юли. ОПЕК+ обикновено заседава веднъж през лятото, за да определи производствените квоти за второто полугодие. Тази година обаче ОПЕК+ предприе мерки през март, април и юни и всяка среща повлияваше на пазарите. Групата възнамерява да преразглежда производствените си политики всеки месец, което означава, че през юли може да реши да удължи текущите производствени квоти с още 1 месец.

Ще използва ли повече саудитски петрол за нуждите от вътрешна енергия?

С търсенето на суров нефт значително по-ниско от нормалното е възможно Саудитска Арабия да реши да изгори повече суров петрол за битова електроенергия (която обикновено се увеличава през лятото) този сезон, вместо да пренасочи природния газ, който е необходим за нефтохимическото производство.

Несигурността относно отварянето на икономиките и границите

Много региони все още са заключени или са под значителни икономически ограничения. Те включват глобални икономически и културни центрове като Ню Йорк и Пекин. Видяхме, че отварянето даде незабавен удар на икономическата активност и търсенето на петрол през последния месец и половина, но все още не знаем кога ще се отворят всички останали юрисдикции.

От друга страна, летният разход на реактивно гориво традиционно се повишава във ваканционния сезон. Но това лято трябва да очакваме недобри цифри, тъй като пътуванията в световен мащаб са възпрепятствани заради блокиранията и страховете от Коронавирус.

WTI петрола се насочва към $ 40 и нагоре

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

 

Пазарите на суров петрол продължават да нарастват, тъй като техническото движение за запълване на гапа все още не се е случило. Изглежда, че трейдърите се опитват да се върнат към върха на гапа. А това означава, че движение към нивото $ 41 е много възможно.

В допълнение, 200-дневната EMA седи точно над $ 42 и може да окаже силна съпротива. В близост е разположена и 50% Фибо корекция на спада от 76.78 до 24.74. Имайки предвид това, вярвам, че пазарът вероятно ще продължи да вижда голяма волатилност, но очевидно не сме запълнили този гап и мисля, че много търговци разглеждат това в краткосрочен план.

Мисля, че краткосрочните отдръпвания ще продължат да бъдат възможности за покупки. Очаква се WTI да намери подкрепа при $ 37.39 (вчерашното дъно). Ясен пробив под това равнище може да отведе цената за тестване на $ 36.62.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.