Глобалните пазари се отдръпват заради нарастващите страхове от втора вълна на COVID-19

В продължение на седмици пазарът пренебрегваше вирусните новини и се фокусираше върху повторното отваряне, но това се промени. Поредица от заглавия тази седмица предизвикаха незабавна реакция на пазара. Пекин се върна в някакво ново блокиране и затвори училищата. Междувременно, в САЩ новите случаи се засилват доста в щати като Флорида, Аризона и Тексас. В резултат, високорисковите валути като еврото и канадския долар се разпродадоха, докато франка и йената се задържаха стабилно. Паундът засега се държи добре срещу щатския долар, въпреки перспективата за по-нататъшно облекчаване от BoE.

Инвеститорите трябва да обърнат внимание на новите мерки за блокиране в Пекин, нарастващите заразени случаи в САЩ и политическото и военно напрежение между Китай и Индия и отделно между Северна и Южна Корея.

В сряда американските акции затвориха смесено. Dow Jones падна със 170 пункта (-0.7%) до 26 119, а S&P 500 се понижи с 11 пункта (-0.4%) до 3 113. Nasdaq 100, обаче, се повиши с 33 пункта (+0.3%) до 9 982.

Притесненията за COVID-19 удариха по-рано, но сега фокусът се измести към BoE и паунда

Междувременно днес се очаква Банката на Англия да задържи основната си лихва на 0.10%. Целта за закупуването на активи пък се предвижда да нарасне от 645 млрд. до 745 млрд. лири.

Като цяло BoE е по-отворена към идеята за отрицателни лихви в сравнение с другите централни банки, така че ако стимулира покупките на облигации повече от очакваното и разпръсне спекулации за негативни лихви, бихме могли да видим пробив на GBP/USD под 1.25 бързо и агресивно. Ако централната банка започне да омаловажава нуждата от отрицателни проценти и увеличи QE само със 100 млрд. паунда, стерлингът може да скочи.

Не на последно място по важност, Швейцарската национална банка също ще заседава днес. Не се очакват промени, тъй като облекчените ограничения в Европа намалят притесненията на SNB.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

GBP/USD не се затвори под 1,25 през последните две седмици. Двойката остава в границите на рейнджа между 1.2454 – 1.2813 и интрадей сигналите остават неутрални. В посока нагоре, ако пазарът пробие над 200-дневната EMA (в червено, при 1.26), вероятно биковете биха могли да продължат към 1.2750. Убедително движение над 1.2813 ще възобнови по-големия ръст от 1.1409.

В обратната посока обаче, ясен пробив под 50-дневната EMA (в синьо, на 1.2466) ще докаже, че целият отскок от 1.1409 е приключил. В този случай би трябвало да се наблюдава по-дълбок спад до подкрепата 1.2074 за потвърждение.

В крайна сметка това е пазар, който трябва да продължи да вижда много шум. Защото, честно казано все още има много притеснения, когато става въпрос за британската икономика, британското преоткриване и, разбира се, общото отношение на риск апетита в световен мащаб. В края на краищата, ако пазарът се съобрази с изчезването на глобалния ръст, вероятно USD ще напредне.

Следете ежедневните ни Форекс сделки с вход, таргет и стоп, като се абонирате за тях от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.