Нарастващите случаи на COVID-19 в редица горещи точки на САЩ и Китай поставиха вчера рисковите сделки настрана, тъй като пазарът претегля това срещу политиките на ЦБ за лесни пари. CHF и EUR бяха най-добрите валути, докато златото и среброто се опитват да се възстановят от дъната. Решението за паричната политика на BoJ пък не се оказа двигател за USD/JPY.

Изкупуването на дълг от Фед води търсенето към риск за сметка на долара

По-рано днес доларът понесе нови загуби, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще започне широко купуване на корпоративния дълг. Това определено повиши настроението на инвеститорите и апетита към по-рискови валути.

Фед заяви, че ще започне да купува диверсифициран набор от американски корпоративни облигации с инвестиционен клас с цел да осигури достъп на компаниите до пари и да осигури ликвидност на кредитния пазар на фона на пандемията.

Съобщението засега разсея притесненията за втора вълна от инфекции, които тежаха на настроенията в предишната търговска сесия. Търговците обаче трябва да внимават, тъй като купуването на облигации няма да прекрати здравната криза.

Основният двигател на пазарните потоци и риск апетита остават данните за COVID-19

Тъй като всичко се случва напоследък, редовните икономически събития като издания загубиха връзката си с раздвижването на пазарите. Но събитията от вторник може да са изключение. Продажбите на дребно за май от САЩ ще ни дадат представа за картината на търсенето. Икономиката започна да се отваря отново и сега ще видим до каква степен потребителите са останали в отбранителна позиция. Очаква се разходите да се възстановят с 8%, след като паднаха с 16.4% предходния месец. Ако продажбите на дребно се повишат с 10% или повече, ще видим възстановяване на акциите и валутите. Ако обаче разходите не достигнат очакванията, сривът ще продължи.

След това фокусът ще се насочи към председателя на Фед, който ще даде показания пред Сенатския банков комитет. Напомням, че вече слушахме Пауъл многократно през последните седмици, така че нови разкрития са малко вероятни. В случай, че Пауъл наистина постигне миролюбив тон, доларът може да се окаже под известен натиск, докато акциите могат да се вдигнат леко.

От друга страна, Банката на Япония току-що обяви решението си за непроменен лихвен процент на -0.10%. Тя остави целта си за контрол на кривата на доходност постоянна на 0,00%, поддържайки целевите си покупки за безброй инструменти, вариращи от J-Reit до корпоративни облигации. Банката повиши целта си за Специалната програма за отпускане на заеми до 110 трлн. от 75 трлн. йени. Без никакви изненади, USD/JPY остава непроменена при 107.40.

Технически анализ на USD/JPY

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Американският долар се търгуваше нагоре-надолу, показвайки колко объркан изглежда пазарът в началото на седмицата. Интрадей сигналите по USD/JPY за момента остават неутрални. Консолидацията от временното дъно 106.57 може да се разшири. Но по-нататъшният спад ще остане да предпочитане, докато незначителната съпротива 108.23 издържи.

В посока надолу ясен пробив под 106.57 ще насочи мечките към подкрепата 105.98 и по-ниско. Но спадът би трябвало да бъде ограничен от 61.8% Фибо корекция на ръста от 101.18 до 111.71, при 105.20, за да доведе до отскок. В посока нагоре убедително движение над 108.23 ще обърне изгледите отново във възходящи към съпротивата 109.85.

Имайки това предвид, търговията в рейндж може би ще е най-добрият начин за тази двойка. Явно изглежда, че не сме готови да направим голямо движение в дългосрочен план. Ето защо вярвам, че нивото 107.50 повече от вероятно ще продължи да действа малко или много като магнит за цената, както го правеше в миналото.

А от тук може да се запознаете и със сделките на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.