Пазарът в САЩ повлечен надолу от рекордното спадане на БВП

Валутите и акциите се търгуваха по-ниско вчера на фона на най-големия спад на БВП в САЩ на тримесечна база някога. Dow Jones Industrial Average отстъпи с 225 пункта (-0.85%) до 26 313, а S&P 500 спадна с 12 пункта (-0.38%) до 3 246. Технологичният Nasdaq 100, обаче, напредна с 52 пункта (+0.49%) до 10 715. След края на сесията Apple, Amazon.com, Alphabet и Facebook видяха техните акции да поскъпват след публикуването на добри резултати за приходите.

През второто тримесечие американската икономика се сви с 32.9% на годишна база. Американците никога не са преживявали толкова бърз и толкова рязък спад като този. В резултат EUR/USD направи още едно движение нагоре и тества 1.1850. Но двойката също реагира на по-лошите от очакваното данни за немския БВП и туита на Тръмп за забавянето на изборите през ноември. Ръстът на Германия падна с 10%. И макар че това е най-лошото тримесечие за страната от поне 50 години, все пак е по-добре от САЩ.

Данните за БВП от еврозоната и Канада продължават да привличат вниманието с надеждите на актуализации от Капитолийския хълм

БВП на Испания, Франция, Италия и еврозоната ще бъдат публикувани и се очакват дълбоки свивания навсякъде. Така че, докато EUR/USD расте на база отслабването на долара, можем да видим отдръпване днес. Двойката остава особено уязвима и заради възстановяване на случаите на вируси във Франция и Италия. От Канада също ще излязат месечните данни за БВП. Въз основа на увеличението на разходите и търговията през май се очаква положителен растеж.

Далеч от календара, фокусът за деня ще бъде върху Капитолийския хълм. Доларът може да падне допълнително, ако законодателите не успеят да приемат пакета за стимулиране. Алтернатива би било споразумение за разширяване на настоящата засилена федерална политика за безработицата.

Демократите и републиканците се борят да намерят обща позиция и с милиони безработни, изправени пред изтичането на обезщетението им за безработица от $ 600 на седмица, всяко по-нататъшно забавяне може да доведе до сериозни икономически сътресения. Провал на законодателите да приемат пакета за стимулиране или да разширят сегашната програма за обезщетения при безработица ще натежи на долара. Предвид и че е последният ден от юли, очаквам голяма волатилност в следващите 12 часа.

Ето и сделките на Николай Тосков за петък на форекс пазара.

Технически анализ на S&P 500

S&P 500 се отдръпна малко по време на търговската сесия в четвъртък и достигна $ 3 200. Това ниво разбира се е голяма, кръгла, психологически значима фигура и 20-дневната ЕМА също се намира там. Явно започваме да виждаме борбата на пазара в тази област, така че ще бъде интересно да видим как ще бъде отиграно в по-дългосрочен план.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

Все още сме във възходящ тренд и вярвам, че Фед е единственият на който пазарът обръща внимание сега. Докато Фед поддържа „помпането“ на икономиката, е трудно да си представя сценарий, при който фондовата борса изпада в много проблеми. В края на краищата това е пазар, подхранван с ликвидност и то вече повече от десетилетие. Докато това е така, тогава има смисъл, че тренда на този пазар е възходящ. Купуването на спадове работи от векове и съвсем честно казано не виждам защо това би спряло сега. Нямам интерес да продавам към момента, тъй като смятам, че има диапазон от 100 пункта между 3230/100, който би трябвало да предложи доста подкрепа. Поддържайте разумен размер на позицията си, но търсете стойност.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.