Днес пазарите търсят нова посока, след като акциите се оттеглиха и доларът спечели известна позиция във вторник. Притесненията относно случаите на Коронавирус в САЩ и геополитическото напрежение играят основна роля. Скокът на COVID-19 случаите по целия свят предизвика опасения и относно потреблението на енергия. Вчера суровият WTI петрол спадна с 0.52% спрямо щатския долар и затвори на $ 40.45 за барел.

Суровият петрол под натиск заради страха от свръхпредлагане

Цената на WTI се промени съвсем леко вчера и се търгува в тесен диапазон през последните 2 седмици. Тъй като опасенията за скок в случаите на Коронавирус в световен мащаб потискат оптимизма за възстановяване търсенето на гориво.

Освен това Американският институт за петрол (API) обяви 2 млн. барела в запасите на суров нефт за седмицата, приключила на 3 юли. Това бе доста над прогнозите за спад с 3.7 милиона барела. За предходната седмица API обяви понижение от 8.156 млн. барела.

Очаква се намалението на производството на OPEC+ да изтече в края на юли на сегашното ниво. Независимо от това има планове по-малки съкращения да останат в сила до края на годината. Предстои ключовите министри да обсъдят въпроса през следващата седмица. Планът на Abu Dhabi National Oil за увеличаване на износа на нефт през август, обаче, може да бъде индикация, че съкращенията ще бъдат облекчени.

Напоследък, когато цените на петрола се търгуват по-ниско, това се дължи на сезонното натрупване на бензин и нарастващия брой случаи на COVID-19 в САЩ. Докато, когато пазарът се измества нагоре, това е благодарение спазването на ОПЕК, тъй като продукцията от юни достигна дъно от 3 десетилетия. Без значителна промяна в историята, ценовото действие продължава се бори с рейнджа. Търговците привикват малко по-малко към отстъпленията и ралитата и не искат да отиват твърде далеч пред непосредствените икономически реалности на петролния пазар.

Въпреки че е по-вероятно да се окаже, че петролните пазари са били твърде бързи да отчетат в цените най-лошия сценарий на петрола през 2-то тримесечие, настоящите обстоятелства предполагат, че търговците не искат да правят подобна грешка. Като този път ценообразуват с твърде бичи амбиции да започнат Q3.

Технически анализ на суровият WTI петрол

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

 

Пазарът на WTI се показа като доста устойчив по време на търговската сесия във вторник. Цената достигна нивото от 40 долара и намери още купувачи, които отново да достигнат върха на гапа. 200-дневната ЕМА ($ 41.80) седи малко над текущото ценово ниво, така че мисля, че ще продължи да създава основни проблеми, заедно с 50% Фибоначи корекция (42.60) точно отгоре. Всички тези съпротиви в една и съща област би трябвало да продължават да осигуряват твърдо препятствие. Така че не мисля, че ще е лесно да се измъкнем оттук. Въпреки това, ако получим дневно затваряне значително над 200-дневната ЕМА и 50% Фибоначи, това ще отвари вратата към нивото от $ 49.

Очаквам суровият WTI петрол да намери подкрепа при психологическото равнище $ 40.01. Ясен пробив под него може да я отведе мечките към следващата подкрепа около 37.57/40.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.