Фед сигнализира постоянен курс

На срещата си през юли Фед изпрати още по-миролюбиво съобщение. Макар че паричната политика, както и придружаващото я изявление останаха до голяма степен непроменени. Въпреки подобряването на потока от данни, членовете предупреждават, че темпът на възстановяване ще зависи от развитието на COVID-19 пандемията.

Фед остава на пауза, тъй като икономиката не се справя с хода на вируса и искат за видят дали законодателите няма да предоставят достатъчно фискални стимули. Първоначално Уолстрийт харесва подновеното обещание на Фед за стимулиране. Но акциите вероятно ще се борят за по-нататъшни печалби, докато Конгресът не се съгласи на пакет стимули. А резултатите за мега-технологичните приходи днес също ще бъдат следени.

Рисковите активи набраха инерция след коментарите на Пауъл, че фискалната политика може да се справи с нещата, с които Федералният резерв не може. Той призна, че трябва да се надяваме на най-доброто от ваксината, но трябва да сме подготвени за най-лошото. Пауъл даде да се разбере, че дори „не мислим за повишаване на лихвите“.

Доларът развя бялото знаме след Фед

Американският долар удължи спада си след изявлението на Фед и разширяване на линията му за суап ликвидност и репо програмата. И дните на долара изглеждат сякаш преброени, тъй като изглежда стимулиращата търговия ще продължи вечно, защото голяма част от икономиката вероятно няма да отскочи в скоро време.

Имайте предвид и че краят на месеца е утре, така че би било разумно да се предположи, че щатският долар може да се вдигне. Пазарът на европейски акции изпревари американските си колеги и златото отстъпи, след като кюлчетата надминаха S&P 500 този месец. Но все пак това е неточна наука и всяка слабост се основава на склонности към паритет на риска. Обикновено след публикация на FOMC, търговците проучват данните и формулират опции за последните ценови действия на няколко пазара.

След като Фед остави вратата отворена за по-нататъшна слабост в долара, търговците ще следят за разминаване в данните следващия месец, а не толкова за промяна на паричната политика. А сериозно разминаване е възможно да тласне EUR/USD до 1.2000 и златото над 2000 долара.

Но докато август дойде, вниманието на пазарите ще се измести към данните за БВП на САЩ по-късно днес.

Тревожат ли се инвеститорите за БВП?

След обяд ще бъдат публикувани показанията за БВП на САЩ за 2-рото тримесечие (очакван годишен спад до -34.8%). Министерството на труда пък ще отчете първоначалните молби за безработица за седмицата, приключила на 25 юли (очаква се увеличение до 1.43 млн.). Докладът за БВП за 2-рото тримесечие се очаква да засили загрижеността на централната банка относно американската икономика.

Германия също отчита своя БВП за второто тримесечие, като спадът би трябвало да е с 9%. Като цяло общите перспективи за еврозоната са по-ярки от САЩ, което обяснява силното рали в еврото. Най-голямата европейска икономика издържа на пандемията по-добре от повечето си колеги. Днес Берлин също публикува данните за инфлацията и заетостта.

От друга страна, спирането на американската икономика през март и април доведе до най-тежкото свиване на БВП след депресията през 30-те години на миналия век. Но дори този световен погром от 1930 отне много повече време, за да се достигнат същите дълбочини на безработицата и икономическия упадък.

За долара историческият спад на БВП и по-нататъшните действия на Фед вече са отчетени в цената. През последните 2 седмици еврото нарасна с 3.3% спрямо долара, а йената се повиши с 2%. Случайно, ако данните за БВП са по-добри от очакваното, може да видим прибиране на печалбите.

За пазарите на акции БВП през второто тримесечие също е вече стара новина. Цените бяха стимулирани от очакванията за възстановяване през третото тримесечие и от лавината на ликвидност, която Фед и правителството пуснаха в икономиката.

И все пак каква реакция да очакваме, след като БВП излезе?

Доларовият индекс тества 93.17 вчера и направи ново дъно в рамките на текущия спад. Макар че сега очаквам отскокът от 93.26 да продължи, трябва да видим рязко отскачане към 94 и по-високо, за да потвърдим индикацията за възходящо движение. Дотогава слабостта в долара може да продължи да се отразява на другите основни валути. Ние обаче живеем в много непостоянни времена, така че не бързайте да скочите с двата крака.

Дневна графика на Долар индекса
Дневна графика на Долар индекса

 

Що се касае до еврото, интрадей сигналите остават леко в посока нагоре, въпреки загубата на възходящия моментум. Ясен пробив над 1.1816 ще насочи мечките към 161.8% проекция на ръста от 1.0774 до 1.1422, приложена от 1.1168 при 1.2216.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

От друга страна, убедително движение под второстепенната подкрепа 1.1640 ще обърне сигналите в неутрални рамките на деня и ще доведе до консолидация на първо място. Но отстъплението би трябвало да бъде ограничено от бившата съпротива 1.1422 и да доведе до още едно рали.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.