Американските акции са смесени, след като напрежението САЩ – Китай се възобнови

В сряда американските акции все пак затвориха по-високо. Dow Jones Industrial Average се покачи с 165 пункта (+0.62%) до 27005, S&P 500 се вдигна с 18 пункта (+0.57%) до 3276, а Nasdaq 100 се увеличи с 37 пункта (+0.35%) до 10870.

Инвеститорите бяха окуражени да видят, че правителството на САЩ подписа сделка на стойност $ 1.95 млрд. с Pfizer и BioNTech за 100 млн. дози от тяхната експериментална COVID-19 ваксина.

Междувременно, обаче, инвеститорите следят и ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Американското правителство поиска Китай да затвори консулството си в Хюстън, Тексас, в рамките на 72 часа на фона на обвиненията в шпионаж. Ответни мерки от Пекин са широко очаквани.

Това е притеснително развитие за световната икономика, която се опитва да се възстанови от безпрецедентната криза, причинена от пандемията на Коронавируса. А пазарите ще трябва да решат дали ваксината срещу COVID-19 ще пристигне навреме, за да предотврати поредната икономическа криза. След късното рали на американските пазари в сряда, всяко по-нататъшно бърборене за фискалните стимули също ще се нуждае от разглеждане.

Илон Мъск изтегли отново печеливша карта през Q2

След часовете за търговия снощи Tesla публикува четвъртата си поредна тримесечна печалба, като заяви, че е спечелила $ 0.50 на акция през 2-то тримесечие. Очакванията бяха за загуба от 1.06 долара на акция. Microsoft пък отчете печалба на акция от 1.46 долара (при очаквания от 1.36 долара).

Нетният доход на Tesla за тримесечието е 104 милиона долара. Компанията също отчете първата си пълна година на рентабилност на база GAAP, което означава, че вече може да се разглежда за включване в индекса S&P 500.

В резултат акциите скочиха с 6%. Миналата седмица пък видяхме достигане до рекордния връх $ 1794.99 на 13 юли, което доведе до над 500% възвръщаемост за последните 12 месеца.  Това направи Tesla най-високо цененият автомобилен производител в света. Сега акцията се търгува с 182 пъти по-висока прогноза за 12-месечна печалба спрямо 10 пъти за General Motors.

И сега ключовият въпрос е ще останем ли да търгуваме около върховете?

Оценката на Tesla остава невъзможно да бъде оправдана чрез някакви стандартни показатели и ясно показва манталитета на стадото в играта както на дребно, така и при институционалните инвеститори. Няма съмнение, че тази стратегия доведе до огромна възвръщаемост, но винаги е разумно да отчитате известен риск. Ако желаете да се възползвате от представянето на Tesla и други компании с висок потенциал, просто трябва да се абонирате за нашите услуги, да следвате нашето портфолио и да се насладите на печалбите. Вижте как от тук.

Що се касае за днес, предстои натоварен ден за пазарите. Актуализациите на COVID-19, корпоративните печалби, фискалните стимули и отношенията САЩ-Китай са на фокус, заедно с икономическите данни. В календара на приходите от САЩ Amazon.com, Intel и Twitter са сред големите имена.

Технически анализ на NASDAQ

Дневна графика на NASDAQ 100
Дневна графика на NASDAQ 100

 

На 13 и 21 юли Nasdaq 100 удари двоен връх при 11 071.53/40, но впоследствие цената се отдръпна леко назад. Основният тренд остава възходящ на дневна графика. Търговия над двойния връх ще сигнализира за възобновяването на възходящия тренд. Но трендът ще се обърне към низходящ, ако продавачите преодолеят нивото 10 372.65.

В кратки срокове, ясен пробив над $ 10 926.27 ще намали заплахата от „ден за обръщане“ и ще отвори вратата за ретестване на максимумите при 11 071.53/40.

В посока надолу ясен пробив под дъното от понеделник $ 10 560.65 ще увеличи риска от по-продължителна консолидация/корекция. Там е разположена и 21-дневната ЕМА (в лилаво). Както казах, в този сценарий ключова подкрепа е $ 10 372.65, чийто пробив може да изпрати мечките за тест на 100-дневната ЕМА при 9850.

Имайте предвид и че инвеститорите маневрират от изстрелващите се нагоре технически акции към цикличните такива. Ето защо можем да видим, че S&P 500 и Dow да се представят по-добре от NASDAQ в краткосрочен план.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.