Какво наистина движи Фондовия пазар?

Дългосрочните инвеститори знаят много добре, че при достатъчно време стойността на акциите, които притежават, зависи от успеха на бизнеса, който стои зад тях. Ако една компания просперира, акциите й ще се увеличат. Ако не успее в своето начинание, акциите на съответната компания ще паднат. Изчакайте достатъчно дълго и потвърждаването на това правило е почти винаги гарантирано.

Въпреки това, колкото и дългосрочен фокус да имате като инвеститор, е лесно да паднете в капана на събитията от деня. Цените на акциите се променят всеки ден. Понякога те се движат, въпреки че изобщо няма абсолютно никакви новини, свързани с въпросната компания. По-често обаче има поне някакво потенциално свързано обяснение, което изглежда се обвързва с покачването или спада в цената на акцията.

Важно е дългосрочните инвеститори да разберат причините за краткосрочните движения на цените на фондовия пазар. Това разбиране е важно, защото няма как да използвате слабостите на краткосрочните търговци или спекуланти, за да купите страхотни акции на случайни, изгодни, ниски цени, ако не можете да предвидите кога ще имате възможност да извлечете финансова изгода. По-долу Ви представям моето виждане какво движи краткосрочния пазар:

Докладите за приходите

Най-предсказуемото време, в което можете да очаквате значителни промени в цената на акциите, е след като компанията публикува последния си тримесечен финансов отчет. Въпреки че компаниите говорят непрекъснато за това как се справят техните бизнеси, много инвеститори отделят по-голямата част от вниманието си четири пъти в годината, когато слушат директно от корпоративното управление за това, какво се е случило с техните бизнеси.

Краткосрочните търговци са фокусирани върху точните очаквания. Ако една компания не достигне очакванията за печалба дори само с една стотинка на акция, акцията може да се потопи. Ако пък надскочи очакванията с тази една стотинка, цената на акциите на тази компания може да избухне стремглаво нагоре. В дългосрочен план, обаче, дали една компания прави 0,02 долара на акция повече или по-малко за всеки три месеца, е незначително за истинската ѝ стойност. Следователно, ако акциите на една компания рязко паднат само поради лек недостиг до определената печалба на акция, но основните ѝ перспективи все още са непокътнати, значи най-вероятно е настъпило чудесно време да добавите към позицията си.

Макроикономически и геополитически изненади

Сезонът на печалбите достига своя пик само за няколко седмици на всяко тримесечие, така че инвеститорите трябва да разглеждат други неща, когато техните компании до голяма степен са спокойни за случващото се в света на бизнеса. Други новини, включително съобщения за правителствени и корпоративни икономически данни и геополитически събития по целия свят, често запълват празнотата, когато специфичните за компанията събития не са толкова разпространени.

Колко силно се движи пазарът, зависи отчасти от потенциалната тежест на въпросното събитие и отчасти от нивото на несигурност относно възможния резултат. Повечето икономически данни, сами по себе си, нямат голямо, очевидно влияние върху фондовия пазар. Новини с по-широкообхватни потенциални последици, като налагането от САЩ на тарифи и търговски ограничения върху Китай и последващото търговско споразумение от първа фаза между двете страни, могат да окажат доста по-големи пазарни ефекти.

Пандемията COVID-19 дава добър пример за това как движенията, свързани с новини, могат да достигнат крайности. Отначало, когато огнището изглеждаше ограничено до Ухан, американските акции едва помръдваха. Едва след разпространението на пандемията по целия свят, пазарите реагираха и започнаха драстично да падат. Страхът достигна връх през март, с 30% спад на S&P 500, тъй като инвеститорите екстраполираха най-лошия сценарий, който се простира години напред в бъдещето. И тъй като изглеждаше, че тези най-лоши прогнози се отдалечават донякъде, пазарите започнаха да се възстановяват – и когато стана ясно, че някои компании, всъщност, ще се възползват от променящите се условия по света, някои акции отбелязаха впечатляващи печалби.

Много коментатори на Уолстрийт просто приписват всяко движение на пазара на най-важната новина за деня. Можете дори да намерите примери как сутрешен доклад ще обвинява спад в цените заради определено събитие, докато следобедно приключване цитира същото събитие в обяснението как пазарът се възстанови по-късно през деня, за да отбележи печалба. Прочетени изолирано един от друг и двата доклада всъщност могат да имат смисъл интуитивно, но дали има истинска причинно-следствена връзка, далеч не е сигурно.

Стаден манталитет

И накрая, при липса на новини, движещи пазара, инвеститори са уязвими към емоционални тенденции, които могат да повлияят на стратегическата им визия. Когато цените на борсата се повишават, много инвеститори се страхуват, че ще пропуснат печалбите. Следователно, те ще повишат нивото си на риск, за да скочат и да гонят нарастващия пазар, дори ако действителните основи на бизнеса, в който инвестират, не оправдават по-нататъшните инвестиции.

Когато фондовият пазар пада, изведнъж никой не иска да купува акции. Въпреки че същите тези инвеститори с удоволствие плащат същата сума за закупуване на акциите, когато пазарът е във възход. Вместо да купуват, те разиграват кошмарни сценарии в главите си. Цените на акциите могат да достигнат много по-надолу, отколкото бихте си представили или бихте искали. И само след като пазарите достигнат неоспорими крайности, те имат тенденция да маркират дъното и да се обърнат.

Пазарните движения, които предизвикват манталитетът на стадото, не винаги са обвързани с основите на бизнеса или други важни икономически новини. Следователно можете да ги използвате, ако имате достатъчно дълъг времеви хоризонт или чрез закупуване, когато акциите необяснимо се разпродават, или чрез задържане на вашите акции дори когато сривът на пазара надхвърля най-високите Ви очаквания.

Съсредоточете се върху истинската стойност на Вашето портфолио

Притежаването на акции означава реалното притежаване на части от предприятия, чиито присъщи стойности всъщност не се променят толкова често. Тези промени не се случват всеки ден или дори месечно. Можете да мислите за присъщата стойност на акциите по същия начин, както и за къщата, която притежавате. С течение на времето може да очаквате, че домът Ви ще има нарастваща стойност, с някои колебания в зависимост от икономическото здраве на общността ни и колко хора искат да купят или продадат жилища във всеки даден момент. Ако имаше ежедневен пазар за къщи, както има такъв за акции, би било увлекателно да видите как функционира и как се движи – но тези движения нямаше да отразяват много това как се променя действителната стойност на Вашия дом.

Това определено не означава, че всички движения на фондовите борси са безпочвени. Новини и събития могат наистина да повлияят на присъщата стойност на бизнеса и в тези случаи е подходящо коригирането на цените на акциите, за да отразят новата информация. Но огромна част от ежедневните движения на цените на акциите по същество са случайни. Ако можете да приемете това, може да се освободите от големия натиск за вземане на интелигентни дългосрочни инвестиционни решения във Вашето акционерно портфолио.

Но има и друг вариант за вземане на интелигентно решение. И тук се намесваме аз и моят екип. Можем да Ви помогнем изцяло да свалите бремето от вземане на решения от своя гръб. Ако искате да получавате редовно, няколко пъти в месеца съвети какви акции да закупите, не се колебайте да се присъедините към нашата общност от инвеститори. Изграденият от нас портфейл за по-малко от десет месеца достигна доходност от 50%. Време е да помислите за бъдещето си сега, защото няма кой друг да стори това за Вас. А и винаги е по-лесно да разчитате на нас да правим тежките анализи. И защото вярвам, че акциите са способни на възвръщаемост от 2x, 5x и дори 10x с течение на времето, ние създадохме тази общност за нашето общо благоденствие.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.