Последната седмица на август може да се окаже интересна

Навлязохме в последната седмица на август и по това време на годината пазарите обикновено са много спокойни. Повечето хора се наслаждават на края на лятото и прекарват време със семействата си, преди децата да започнат училище. Въпреки че 2020 г. не е като останалите години, все пак би трябвало да има по-слабо участие на пазарите, което означава или тесни рейнджове на търговия, или ниско ликвидни пробиви.

Вчера надеждите за ваксина изстреляха американските индекси до нови върхове, докато валутните пазари нагълтаха вода и основните двойки и кросове се забиха в рейнджовете от миналата седмица. Щатският долар е препродаден спрямо високорисковите валути като еврото, паунда, австралийския, новозеландския и канадския долари. Доларовият индекс се търгува около 93 и индикира странични движения и за другите валути.

В календара за тази седмица има няколко събития, които могат да вдъхновят раздвижване във валутите, но в по-голямата си част очаквам прибиране на печалбите в края на лятото от късите доларови позиции и спокойна търговия. Основното събитие в четвъртък и петък ще бъде срещата на световните банкери в Джаксън Хол.

Всички очи и уши се обръщат към Джаксън Хол сега

Симпозиумът на Джаксън Хол ще се проведе виртуално тази година, но това ще значи, че ще бъде по-малко събитие за участниците на пазара. Темата на Пауъл ще бъде дългосрочната рамка на Фед и по-конкретно, преминаване към таргетирането на средната инфлация.

В момента Фед има за цел да удари 2% инфлация и той ще се опита отново да го подчертае. В основата на мисленето на Фед е, че вярва, че може да контролира инфлацията, ако/когато се върне. Това е толкова просто, колкото повишаването на лихвите и в момента Фед не вижда рисковете от повишаването на цените. Така че инвеститорите ще бъдат по-заинтересовани от възможността за постигане на целевата инфлация. Инфлацията е ниска и ако централната банка иска да увеличи инфлационните очаквания, Пауъл може да предложи конкретна цел за PCE дефлатора.

Ревизиите на БВП за Q2 също са в календара, заедно с личните доходи и разходи. Юлските цифри би трябвало да бъдат по-добри, тъй като през август се очаква по-голям спад в потреблението. Що се касае за днес, търговците ще изчакат потребителското доверие и данните за жилищния пазар на САЩ за моментна посока. Макар че повечето прогнози предполагат оптимистични четения, всяко разочарование ще наложи допълнителен натиск върху зелените пари.

Доларовият индекс консолидира над 93.00

Дневна графика на доларовия индекс
Дневна графика на доларовия индекс

 

Доларният индекс падна под 93 вчера, но успя да се върне нагоре по-рано днес и сега се търгува около 93.17. Вероятно е да видим тест на 94 в близко бъдеще, но аз изчаквам пробив на диапазона между  92 – 94, за да потвърдим по-нататъшната посока. В посока надолу, пробив отново под 93.00 и 92.57 може да върне продавачите на пазара за тестване на многомесечния минимум близо до 92.10.

Аз оставам в лагера на мечките докато не видя убедително движение над дъното от март при 94.63. Ако сценарият е такъв, то следващата цел на биковете ще е регионът 95.70/90, където се намират дъното от юни и дългосрочната възходяща тренд линия (в синьо).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.