Когато става въпрос за валутния пазар, слонът в стаята е щатският долар. Зелените пари бяха наказани от пазарите напоследък и се търгуват рязко надолу спрямо всички основни конкуренти. А индексът на щатския долар тества най-ниското си ниво за повече от две години точно преди NFP по-късно днес. От друга страна, стерлингът остават най-силната валута за днес, тъй като запазва печалбите след BoE.

Световните фондови пазари пък отстъпиха назад днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подсили вече нарасналото напрежение с Пекин. Тръмп забрани американските транзакции с две популярни китайски приложения, WeChat на Tencent и Tiktok на ByteDance.

А всички погледи сега се насочват към Non-Farm Payrolls.

NFP прогноза: огромната несигурност остава преобладаваща

Икономическият календар показва, че NFP доклада трябва да покаже увеличение от около 1.6 млн. работни места през юли. Слабите компоненти на заетостта в индексите на мениджърите по покупки, обаче, и понижената цифра за заетостта от ADP помрачават картината. Защо тогава икономистите очакват такова масово завръщане на пазара на труда?

Ключът се крие в това кога са били събрани данните. Проучването на Non-Farm Payrolls се провежда през втората седмица на всеки месец, а през втората седмица на юли възстановяването все още беше повече или по-малко на пистата. Инфекциите растяха, но все още не се беше случило закриване на голяма част от бизнеса.

Освен това, дори ако някой загуби работата си през втората седмица на юли, стига да е работил във всеки момент по-рано през месеца, той все още ще се счита за „нает“ в това проучване. С други думи, може би е твърде рано NFP да покаже истинската болка на икономиката.

Какво да очакваме тогава и как ще реагират пазарите?

Най-вероятният сценарий изглежда е този, при който NFP остава позитивен, но не достига консенсуса от 1.6 милиона. Докладът за работните места на ADP за юли също предполага много от това, след като регистрира едва 167К. Разочарованието може да натежи на долара, макар и не много, тъй като доста от песимизма вече е оценен.

Ако останалите икономически индикатори са правилни и растежът на работните места не надвишава очакванията, щатският долар може да се понижи, особено ако отчета е придружен от по-нисък процент на безработица или средна почасова доходност. Освен това, в зависимост от това какво се случва с приемането на стимулиращия пакет и заплахите на Тръмп, петък може да се окаже много грозен ден за долара. Всичко това може да създаде възможност за продажба в USD/JPY, която не е толкова разтегната, както повечето основни валутни двойки.

Ако, обаче, видим по-силен от очакваното ръст на работните места и цифрите на заплатите, доларът може да бъде готов за възстановяване по-специално спрямо паунда. Търговците могат да отиграят този сценарий чрез къси позиции в GBP/USD.

Дали текущият спад на долара ще продължи, зависи най-вече от това какво ще направи Конгресът

По-голямата променлива както за долара, така и за акциите ще бъде дали Конгресът скоро ще постигне сделка за нов пакет за облекчение. Наистина, скоро сделката най-вероятно ще бъде постигната. Залозите са твърде високи и никой политик не иска да бъде обвиняван, че е нарушил икономическото възстановяване точно преди изборите. Пазарите изглежда споделят това мнение, съдейки по приглушената реакция досега. Въпреки това, колкото повече време минава без сигнали, че сделката предстои, толкова по-нервни могат да станат инвеститорите.

Следователно, ако тази седмица приключи без сделка, нежеланието към риска може да се върне, тъй като търговците ще орежат своите по-рискови залози. Но след като бъде сключена сделка, риск апетитът би могъл да се завърне, давайки на пазарите зелена светлина за ръст нагоре. За долара това може да означава повече болка, тъй като напоследък валутата действа предимно като сигурно убежище.

За да усложни сценария, президентът Тръмп, разочарован от липсата на напредък от Конгреса, заяви, че очаква в петък или събота да подпише изпълнителни заповеди за удължаване на повишените обезщетения за безработица, да наложи данъчна ваканция върху заплатите, да осигури защита от изгонване и облекчение при изплащането на студентски заеми.

Имайки предвид казаното, има и редица сценарии, при които щатският долар може да нарасне. Например, ако NFP надвиши прогнозата или средните почасови доходи се подобрят, Конгресът постигне сделка или пазарът изглежда доволен от изпълнителните заповеди на Тръмп. Ето защо си мисля, че петък се очертава като важен ден.

Технически анализ на USD/JPY

Интрадей сигналите за USD/JPY остават първо неутрални. По-нататъшното покачване остава за предпочитане, докато незначителната подкрепа 105.20 издържа. В посока нагоре, ясен пробив над 106.47 ще потвърди отново случая на краткосрочно обръщане. Тоест, коригиращият спад от 111.71 ще е приключил с три вълни до 104.18. В този случай следва да се наблюдава по-нататъшно покачване към съпротивата 108.16.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Въпреки това, в обратната посока, убедително движение под 105.20 ще предположи завършване на отскока от 104.18. Дневните търговски сигнали ще се обърнат обратно надолу за ретестване на дъното 104.18.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.