Американските акции се катерят нагоре, а доларът отслабва

Доларовият индекс се търгува по-ниско, докато еврото, озито, GBP/USD и EUR/JPY се насочват към решаващи съпротиви. Това са предишни върхове, откъдето може да се очаква възможен корективен спад.

Фондовите пазари отново бяха на зелено в сряда, наслаждавайки се на изригващото начало на седмицата, докато депутатите в САЩ обсъждат перспективите за друг пакет от помощи. Министърът на финансите Стив Мнучин спомена за изгледи сделката да бъде постигната до края на седмицата.

Що се касае за днес, със спокойния икономически календар пазарите ще имат достатъчно време да се съсредоточат върху Bank of England.

BoE готова да пусне новите прогнози и да раздвижи GBP/USD

Широко се очаква BOE да остави лихвения процент непроменен при рекордно ниските нива от 0.1% днес. Програмата за закупуване на активи (QE) също ще се запази на 745 млрд. паунда. От най-голям интерес ще са актуализираните икономически оценки, дискусиите за ефективната долна граница (ELB) и отрицателните лихви, както и бъдещият път на QE. Очаквам централната банка в крайна сметка да намали ELB и да разшири размера на QE. И все пак, това вероятно ще бъде обявено „около края на годината“. Смятам, че съобщението да бъде направено през ноември, когато BoE публикува своя актуализиран тримесечен доклад за политиката.

Днес инвеститорите ще следят и икономическата и инфлационната прогноза на BoE, която се публикува на всяко тримесечие. Останалият свят се възстановява бавно от COVID-19, но продължаващата несигурност затруднява прогнозите за централната банка. През юни BoE бе по-малко миролюбива, но V-образното възстановяване изглежда все по-недостъпно, особено с малкия напредък в търговските преговори между ЕС и Великобритания. Ако централната банка звучи по-малко оптимистично и намали прогнозите си за ръста, GBP/USD ще потъне към 1.30. Ако прогнозите за растежа или за инфлацията останат непроменени, паунда може да разшири печалбите си преди NFP.

Решението на BoE трябва да се третира като двигател на пазара, а GBP/USD ще бъде изправена пред допълнителни тестове следващата седмица. Тогава Обединеното кралство ще публикува данните за заетостта и БВП за 2-рото тримесечие.

Британската лира се сблъска със съпротива

GBP/USD скочи с 5.5% през юли, отбелязвайки най-добрия месец на паунда от десетилетие и сега се търгува в близост до 1.32. Интрадей сигналите за GBP/USD остават неутрални, но фокусът е отново върху временния връх 1.3170. Ясен пробив там ще възобнови по-големия ръст от 1.1409 до 100% проекция на хода от 1.1409 до 1.2647, приложена от 1.2074 при 1.3300. В посока надолу пробив под второстепенната подкрепа 1.2981 ще обърне сигналите в низходящия за тестването на 1.2813 (38.2% корекция от 1.2251 до 1.3170 и върха от юни).

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Но чак, когато видя убедително движение под 1.2650, бих помислила за продажби. И съвсем честно казано мисля, че останалият свят се чувства по същия начин. Тук става повече въпрос за щатския долар, а не за Обединеното кралство, така че никой не се интересува от Brexit в момента, докато всички се интересуват от Фед.

В по-голямата картина, докато отскокът от 1.1409 е силен, все още няма достатъчно доказателства за обръщане на тренда. Низходящият тренд от 2.1161 (върха от 2007 г.) би трябвало да се възобнови рано или късно. Въпреки това, ясен пробив над 1.3514 трябва поне да потвърди средносрочното дъно и да обърне перспективите в бичи за тестване на съпротивата 1.4376.

А ето и активните сделки в портфолиото на Николай Тосков за днес. Ако все още нямате достъп до тях, просто трябва да направите своя абонамент.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.