Защо инвестирането е по-добро от търговията

Тук, в Toskov.com, ние се гордеем, че сме инвеститори, а не спекуланти. Нашата философия е проста: намерете добри компании, купете техните акции и ги задръжте години наред, докато растат. Тези от Вас, които са около нас от известно време, знаят колко добре работи тази проста стратегия в дългосрочен план. Дори когато спекулираме на форекс пазара, ние го правим дългосрочно.

Но не винаги съм бил дългосрочен инвеститор. Като много от Вас и аз в началото мислех, че спекулацията с акции и на форекс пазара е най-добрият начин да се забогатее. Нужен беше опит – и някакъв изключителен късмет – за да ми бъде показан истинският път към финансовата сигурност.

Запознаване със Акциите

Още от дете бях очарован от Уолстрийт. Бях хипнотизиран от ранните финансови телевизионни предавания от края на 80-те години, които от време на време можеха да се гледат на видеокасета Бетамакс нелегално. Всъщност, към първите ми приятели, които заминаха за Щатите в началото на 90-те години, отправях една и съща молба – като се върнете ми донесете Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal).

Преди всичко ме завладя едно нещо: тикерът или моментната промяна на стойността на акциите. Можех да седя и да гледам с часове как се движи цената и как се търгуват сделки. Защо, например, цената се измести само за две минути? Някой получи ли дивидент от това? И ако да, как мога аз да стана този човек?

Тези въпроси помогнаха много при определянето на посоката на моето образование. Обаче се оказа, че една икономическа степен в Стопанската Академия на Свищов не включва почти никакво бизнес обучение. Целият курс на обучение е фокусиран почти изцяло върху теорията на пазарите и нулева практическа насоченост. Независимо дали става дума за акции, лихвени проценти, стокови фючърси или жилища – никаква практика, освен теория. А как точно функционираха и се движеха пазарите? Това ме интересуваше и затова от завършването на магистратурата ми през 99-та година не съм спрял да чета и уча.

И така, какво беше първото нещо, което научих и запомних завинаги?

Направете всяка една инвестиция значима

Знаех, че всяка сделка, която направя, налива пари от такси и комисионни в джоба на някой брокер. Така че стратегията ми беше проста: направи възможно най-малко сделки. Разбира се, това го разбрах едва по-късно, но тази философия ме води и до ден днешен.

Преди години гледах видео, в което заместник-председателят на Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) Чарли Мангър разкрива през далечната вече 1994 г. как неговият партньор, легендарният инвеститор Уорън Бъфет, говори за инвестирането пред студенти от бизнес училища. Бъфет раздава на тези студентски перфокарта само с 20 слота върху нея. Всеки път, когато купувате акция, изразходвате един от тези 20 слотове.

Смисълът на упражнението е, че ако достъпът Ви до фондовия пазар е ограничен, наистина ще трябва да помислите за всяка направена инвестиция. Бъфет твърди, че като резултат бихте се справили много по-добре.

Защо Уолстрийт иска да търгувате повече и по-често

Но относително малко хора следват съвета на Бъфет. Причината е проста: в интерес на Уолстрийт е да търгувате повече. Така че, когато видите реклами от големи брокери – отстъпки, бонуси или пък пълно обслужване – те винаги говорят за търговията като ключов елемент за успех в инвестирането.

Дълго време беше очевидно защо брокерите искат да търгувате повече. Брокерите с отстъпки се нуждаеха от тези сделки, за да добавят реални пари в своята сметка, за да подкрепят своите бизнес модели. А брокерите с пълен набор от услуги се нуждаеха от по-високите си комисионни, за да си платят наема за изисканите си офиси в скъпите квартали.

В днешно време брокерите с отстъпки почти са се отказали от комисионните си. Но те все още разчитат на приходи от търговска дейност. Независимо дали става въпрос за продажба на поръчки на по-малки фондови борси, печелене на лихва от заеми с ценни книжа или печелене на пари от стотици милиарди долари неизползвани пари в трейдърските сметки, брокерските компании разчитат да направят търговията забавна и вълнуваща, така че повече хора да търгуват редовно и често.

И разбира се, технологиите изиграха голяма роля. Много по-лесно е да щракнете с мишката или да натиснете бутона на Вашия смартфон, отколкото преди 30 години, когато средният инвеститор е трябвало да се обади по телефона на своя брокер, за да направи сделка с акции. Между сделките без комисионни и достъпа до онлайн търговията, да бъдеш активен търговец никога не е било по-лесно от днес.

Вижте само платформата на Robinhood – огромни бутони за покупка и продажба и почти нищо друго не се вижда на екрана. Всички искат аз и Вие да търгуваме повече и по-често.

Какво наистина означава всичко това

И все пак, ако никога не сте притежавали акции за повече от ден или два, пропускате основната идея какво наистина означава да бъдеш инвеститор. По-важното е, че пропускате онова, което наистина ще Ви направи богати с времето: да оставите победителите да си летят нагоре.

Бъфет е известен с това, че пази и не продава най-добрите си инвестиции. Той разглежда инвеститорите като хора, купуващи части от компаниите и техните бизнеси. Инвеститорът всъщност купува правото на бъдещи печалби, които бизнесът ще генерира.

Намерете най-добрите компании и приходите Ви ще нарастват експлозивно. Една инвестиция, държана с години, може да донесе приходи, каквито никой спекулант и интрадей търговец не може да постигне с покупка и продажба през няколко пипа.

Освен това, както отбеляза Уорън Бюфет, когато намерите страхотни компании, които обичате, Вие искате да станете част от тях. Искате да притежавате късче от техния успех. И е по-лесно да се придържате към тях година след година, отколкото да се увлечете в очарованието и опиянението на следващата голяма сделка за няколко пипа повече.

Бъди Инвеститор!

Затова не слушайте рекламите и лозунгите на големите брокери от Уолстрийт да търгувате по много и често: а инвестирайте!

Ако искате да постигнете финансовите си цели, просто няма заместител на инвестициите в големи компании за дълъг период от време. Направете това и ще бъдете много по-доволни от резултатите. И не забравяйте, че ние сме тук, за да Ви помогнем. Искаме всички заедно да успеем в това начинание и затова полагаме огромен труд всеки ден.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите!

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.