Банката на Канада и Brexit поставят на фокус лунито и паунда

Йената остава като цяло силна през азиатската сесия, тъй като избягването на риска се променя на американските пазари. Загрижеността относно разработването на ваксина срещу Коронавируса беше основния фактор, тежащ на настроенията. Доларът леко отстъпва, смилайки печалбите от вчера, но остава стабилен. USD/CAD беше най-печеливша вчера, скачайки 150 пипса до 1.3237, след като цените на суровия WTI петрол спаднаха до $ 36.40. Фокусът сега ще се обърне към еврото и лунито с предстоящите срещи на BoC и ЕЦБ.

Най-зле представилата се валута във вторник беше стерлингът. Brexit преговорите между ЕС и Обединеното кралство се насочиха в грешна посока, след като премиерът Борис Джонсън заплаши, че ще се оттегли от тях, ако ЕС не отстъпи при искането му.

Всички основни американски индекси завършиха рязко надолу. Dow се понижи с 2.25%, S&P 500 бе надолу с 2.8%, а NASDAQ спадна с 4.11%. Сега най-накрая има сериозна причина, която може да обясни дълбоката разпродажба на фондовия пазар, която започна в края на миналата седмица. AstraZeneca Plc заяви, че е спряла късното тестване на един от кандидатите за коронавирусна ваксина поради „необяснима болест в едно от изпитванията“. Компанията заяви, че това е „рутинно действие“, докато болестта се разследва, „гарантирайки, че поддържаме целостта на опитите“. Също така, „при големи изпитания болестите ще се случат случайно, но трябва да бъдат прегледани независимо, за да се провери това внимателно“.

BoC може да запази политиката, но може и да последва инфлационните стъпки на Фед

На последното си заседание за паричната политика BoC заяви, че икономическата активност се подобрява, тъй като мерките за блокиране намаляват, но лихвените проценти трябва да останат на сегашните нива, тъй като предстои „дълго изкачване“ обратно към възстановяването. От срещата през юли продължаваме да наблюдаваме подобрения в икономиката на Канада, като продажбите на дребно се увеличават, работните места се връщат, нивото на безработица спада и производствената активност се ускорява.

И докато канадското правителство се притеснява от 25% увеличение на COVID-19 случаите през последната седмица, кривата е равна в сравнение с други страни. Последното нещо, от което се нуждае BoC е подивяващ канадски долар сред икономическото възстановяване от пандемията.

В момента поредното инжектиране на фискални стимули веднага след края на този месец изглежда по-вероятно в Канада, отколкото в САЩ. Определено политическото бъдеще на Трюдо изглежда по-сигурно от това на президента Тръмп. Следователно BoC може да не бърза да освобождава ликвидност, преди да разгледа плановете на правителството.

От друга страна, проучването „Нека поговорим за инфлацията“, публикувано от BoC и репликите на Маклем на симпозиума Джаксън Хоул миналия месец, сигнализират, че Канада може да последва примера на Фед. Така че пазарите ще чакат с нетърпение да чуят всякакви намеци по въпроса тази седмица. И по-важното е как това може да бъде зададено в рамките на настоящата симетрична инфлационна цел от 1-3%.

Как може решението на BoC да се отрази на лунито?

Самото събитие днес може да не е вълнуващо, тъй като не се очакват големи корекции. Може би изявлението и видеопресконференцията от Маклем в петък в Канадската търговска камара ще привлекат по-голямо внимание, което да предизвика известна волатилност във валутата.

Що се отнася до пазарната реакция и къде лунито може да бъде разположено спрямо долара в края на тази седмица, това може до голяма степен да зависи от икономическите перспективи на BoC. Като се имат предвид, че всички останали неща са непроменени, разбира се. Ако Маклем използва по-предпазлив тон за перспективите за възстановяване, канадеца може да изтрие някои печалби. В този случай би било интересно да се види дали USD/CAD ще задържи пробива над дългосрочната низходяща тренд линия (в оранжево).

В противен случай, ако BoC изглежда оптимист относно пътя на икономиката, като коригира умерено прогнозите си за инфлацията и ръста, двойката може да тества отново зоната 1.3040 – 1.2994.

Технически анализ на USD/CAD

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Ясен пробив на USD/CAD над съпротивата 1.3239 предполага краткосрочно дъно при 1.2994 в условията на бича конвергенция в дневния MACD. Интрадей сигналите се обърнаха отново във възходящи за тестване на 55-дневната EMA (сега при 1.3328). Убедително движение над нея ще проправи пътя към 38.2% Фибо корекция на спада от 1.4667 до 1.2994 при 1.3630.

В посока надолу, обаче, ясен пробив под незначителната подкрепа 1.3086 вместо това ще доведе до повторно тестване на 1.2994.

Ето и чакащите позиции на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.