Доларът изчаква Фед за нови насоки

Доларът се търгува като цяло слаб през азиатската сесия, но засега загубите са ограничени. Зелените пари все още остават над дъното от миналата седмица спрямо всички основни валути, с изключение на йената и кивито. Основният фокус ще бъде насочен към FOMC днес и търговците най-накрая биха могли да се ангажират с посока, след като получат новите икономически прогнози на Фед.

Що се отнася до тази сутрин, еврото в момента е втората най-слаба валута, следвано от швейцарския франк. Кивито и озито са най-силните.

Пазарите се подготвят за миролюбив Фед

Фед ще вземе първото си решение за паричната политика след приемането на „таргетиране на средната инфлация“. Не се очаква промяна в политиката. Основният фокус ще бъде върху неговите икономически и от точковата диаграма прогнози. Знаем, че езикът в изявлението на FOMC ще бъде адаптиран, за да отчете новата стратегия за инфлацията на централната банка. Изявлението би трябвало да отразява, че се стремят да постигнат инфлация, която е средно 2% във времето. Тоест, както каза председателят Пауъл преди, „след периоди, когато инфлацията е била под 2%, подходящата парична политика вероятно ще има за цел да постигне инфлация умерено над 2% за известно време“.

На второ място, новите икономически прогнози би трябвало да разкрият виждането на Фед за перспективите както на икономиката, така и на политиката. Федералният резерв може да повиши перспективите си за растеж, което би могло да бъде достатъчно, за да вдигне долара по-високо. Защото относно решението за лихвения процент, инвеститорите вече позиционирани за превес на гълъбите.

Тест за доверието на Фед

Ще предостави ли, обаче, Фед нови мерки, насочени към повишаване на инфлацията, за да направи новата си рамка по-достоверна? Или просто ще сигнализира, че на по-късен етап винаги може да се предприемат повече действия и да се отпусне, докато изборите в САЩ отминат?

Разбира се, изглежда по-вероятно Фед засега да се успокои. Протоколът от срещата за политиката през юли показа, че няма голяма бързина за действие. По-важното е, че икономическите данни се подобряват.

Изводът е, че тази среща може да послужи по-скоро като трик за връзки с обществеността, където Фед обяснява по-подробно новооткритата си толерантност към по-висока инфлация, вместо да предприема нови мерки. Ако е така, това би спорило за скок в долара и може би за отстъпление на акциите, тъй като тези, които търсят незабавно увеличение на QE, ще останат разочаровани. Важно е да се подчертае, че по-широкият тренд е към по-слаб долар, така че всяко повишаване може да бъъде краткотрайно.

От друга страна, ако Фед предостави нови мерки или е достатъчно глупав, за да потопи долара, EUR/USD може да тества непосредствената съпротива 1.1915. Ето и чакащите форекс позиции на Николай Тосков, само за абонати.

Технически анализ на USD/JPY

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Интрадей сигналите в USD/JPY остава първо неутрални, като фокусът сега е върху подкрепата 105.10. Ясен пробив под нея ще обърне изгледите в низходящи за повторно тестване на 104.18. По-нататъшен пробив там ще възобнови целия спад от 111.71. Следващата цел на мечките в този случай ще бъде 103.40.

В посока нагоре убедително движение над 107.05 ще възобнови сценария, в който отдръпването от 111.71 е завършило с три вълни надолу до 104.18. Търговските сигнали в рамките на деня ще бъдат обърнати нагоре за тест на съпротивата 109.85.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.