Приключи ли корекцията в рисковите активи?

Стерлингът (GBP) остава като цяло по-слаб днес на фона на притесненията по отношение на Brexit. Но швейцарският франк (CHF) очевидно се представя по-зле засега, като спадна под краткосрочното ниво на подкрепа срещу зелените пари. Средата за избягване на риска не подкрепя швейцарския франк, който също се понижи и спрямо еврото. От друга страна йената и доларът остават стабилни през азиатската сесия.

Акциите остават смесени и могат да продължат да се търгуват странично още известно време. Ще трябва да изчакаме и да видим дали индексите ще успеят да отскочат рязко през следващите дни. DAX отскочи от 12 800 и може би се придвижва до горния край на диапазона 12 800 – 13 200. Dow беше затворен вчера. Nikkei остава заседнал в тесен рейндж.

Цените на суровия петрол спаднаха и може да продължат да падат още няколко сесии (може би около седмица), преди да обърнат отново нагоре към по-високи нива. Златото и среброто се търгуват над важни подкрепи и трябва да се задържат по-високо, за да се запази бичата инерция непокътната. Ще изчакаме потвърждение на цената от тези нива на подкрепа за по-нататъшно насочване.

Днес ще бъдат освободени търговският баланс на Германия, търговският баланс на Франция и продажбите на дребно в Италия. Преглед на БВП на еврозоната за второто тримесечие също ще бъде представен. Докато календарът в САЩ ще остане празен.

Уолстрийт се срива, доходността в САЩ нараства и CHF отслабва

Движението нагоре в USD/CHF се дължи на по-силния щатски долар от петък. Зелената валута спечели особено спрямо валутите от Г-10, подкрепена от по-високата доходност в САЩ и въпреки продължаващите разпродажби на Wall Street.

Докладът за заетостта в САЩ през август беше смесен. Работните места се повишиха с 1.37 млн. малко под пазарния консенсус, докато равнището на безработица спадна до 8.4%, значително под очакваните 9.2%. Намаляването на безработицата компенсира числата за заплатите.

Седмичната графика на двойката показва най-добрата седмица за долара от март насам и потенциален обрат, който може да означава допълнителна бича корекция или някаква консолидация напред. Спад под 0.9050 би попречил на възстановяването.

USD/CHF достигна едномесечен връх, подсилвайки бичите изгледи

Технически, пробивът на USD/CHF над съпротивата 0.9161 предполага краткосрочно дъно на 0.8998, при условия на бича конвергенция с 4-часовия MACD. Двойката би трябвало да е на път за по-силен отскок. Но все пак ще трябва да видим повече пробиви в другите двойки с долара, за да потвърдим основния импулс на зелените пари.

Дневна графика на USD/CHF
Дневна графика на USD/CHF

Интрадей сигналите се обръщат нагоре за тестване на 55-дневната EMA (сега при 0.9227) и по-високо. Подобно покачване в момента се разглежда като корекционно движение и следователно бих обърнала внимание на сформирането на връх около 38.2% корекция на спада от 0.9901 до 0.8998 при 0.9343. В посока надолу, ясен пробив под незначителната подкрепа 0.9082 ще обърне сигналите отново в низходящи за повторно тестване на дъното 0.8998.

В по-голямата картина спадът от 1.0237 се разглежда като трети лег на модела от 1.0343 (върха от 2016 г.), който все още се разширява. Убедително движение под 100% проекция на спада от 1.0342 до 0.9187, приложена от 1.0237 при 0.9082, ще проправи пътя към 138.2% проекция при 0.8640. В посока нагоре е необходим пробив над съпротивата 0.9376, за да бъде първият признак за формирането на средносрочно дъно.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.