EUR/USD се отдръпва от седмичните върхове, след като доларът се възстановява

В четвъртък американските акции затвориха по-високо. Dow Jones се възстанови със 152 пункта (+0.54%) до 28 363, S&P 500 спечели 17 пункта (+0.52%) до 3 453, а Nasdaq 100 закри съвсем леко променен на 11 662. Надеждите за фискални стимули продължиха, а инвеститорите бяха насърчени и от оптимистичните данни от пазара на труда и жилищния пазар.

На форекс пазара, йената се опитва да поведе долара към неговото завръщане, докато европейските валути губят силната си позиция. По-специално, еврото е притиснато срещу паунда и швейцарския франк и е уязвимо към по-дълбока разпродажба. А с предстоящите PMIs от еврозоната и Обединеното кралство, може да видим по-голяма волатилност през европейската сесия.

PMIs и COVID-19 статистиката се открояват в петък

И все пак истинският въпрос, който вълнува търговците, е дали PMIs отчетите ще имат толкова силно значение. Случаите на вируси растат в Европа от седмици, като Германия и Франция отчетоха рекордни нива в четвъртък. Търговците на евро и паунд изглеждат напълно недоволни, като и двете валути отстъпиха от едномесечните си върхове. Теоретично PMIs са достатъчно важни, за да променят тренда във валутите, а със срещата на ЕЦБ следващата седмица, днешните PMI доклади може трудно да бъдат игнорирани.

Ако PMIs данните от еврозоната пропуснат, EUR/USD може да се насочи към 1.17 бързо и агресивно. Незначителен спад, който отговаря на приблизителните оценки, може незначително да натежи върху единната валута, но без да оставя дългосрочно въздействие. В случай, че съставният PMI на еврозоната пропусне прогнозите и особено ако падне под 49 пункта, това може да върне страховете на инвеститорите, че втората вълна и блокиране може да продължат по-дълго. При този сценарий EUR/USD може да пострада.

В допълнение, ЕЦБ не се очаква да намали лихвите през следващата седмица, но може да сигнализира за намеренията си да го направи. Фактът, че ЕЦБ може да предприеме агресивни мерки през следващите два месеца, когато не се очакват по-нататъшни действия от страна на Фед, може да се окаже друга причина за продаване на еврото.

От друга страна, обаче, инвеститорите могат да изчислят, че правителствата, действащи бързо, могат да спрат втората вълна и да отворят по-бързо икономиките. Подобен оптимизъм за „бум на пътя“ може да запази съставния PMI над 50 пункта и да насърчи биковете по EUR/USD.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Временен връх се формира на 1.1880 по EUR/USD с вчерашното отстъпление и интрадей сигналите първо се обръщат в неутрални. Очаква се по-нататъшно покачване, докато подкрепата 1.1688 издържа. Пробив над 1.1880 ще бъде насочи биковете за ретестване на 1.2011. Независимо от това, ясен пробив под 1.1688 вероятно ще възобнови корекцията от 1.2011 и ще обърне изгледите в низходящи за тестване на 1.1612 и по-надолу.

Технически, EUR/GBP и EUR/CHF също си заслужава да бъдат следени днес. Убедително движение под временното дъно 0.9007 в EUR/GBP ще възобнови коригиращия спад от върха 0.9291. Въпреки че очаквам силната подкрепа 0.8866 да задържи мечките, подобно развитие може да ограничи възходящата инерция на еврото другаде.

EUR/CHF беше отхвърлена при съпротивата 1.0748, запазвайки краткосрочните перспективи мечешки. Фокусът се завръща върху 1.0688 и пробив там ще удължи спада от 1.0877 към подкрепата 1.0604. Засега обаче не е сигурно дали подобно развитие би повлякло надолу EUR/USD или USD/CHF.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.