Доларът и йената се търгуват стабилно в тесен рейндж

Форекс пазарите остават в относително тесни диапазони на смесени пазарни настроения тази сутрин. Азиатските индекси се понижават въпреки слабото възстановяване на американските пазари снощи. За седмицата йената и доларът все още са най-силните валути. Еврото е най-слабата, след като ЕЦБ посочи рекалибриране на политиката през декември. Канадският долар е втората най-слаба валут на фона на цените на петрола, докато озито е третата.

Днес в САЩ има рискове от по-голяма разпродажба при избягване на риска, тъй като инвеститорите допълнително олекотяват позициите си преди изборите следващата седмица. Да не забравяме и че сме последния петък на месеца.

ЕЦБ остави широко отворена вратата за облекчаване през декември

Президентът Кристин Лагард изрази загриженост относно негативното въздействие на подновените мерки за блокиране от Германия и Франция (и много други, които предстоят) върху икономическото възстановяване. На пресконференцията Лагард предположи, че възраждащите се случаи на коронавирус и ограничителни мерки са довели до „явно влошаване“ на икономическите перспективи в региона в близко бъдеще. Макар да признава по-силни от очакваноте данни през Q3, тя отбеляза, че данните за ноември ще бъдат „много негативни“, а данните за 4Q20 ще пропуснат прогнозите. И все пак тя добави, че е твърде рано да се заключи, че икономиката ще се свие през Q4.

ЕЦБ посочи също, че през следващите месеци ще бъде направено повече. Президентът обеща, че комисията ще „разглежда всичко“. Те „внимателно ще оценят входящата информация, включително динамиката на пандемията, перспективите за въвеждане на ваксини и развитието на обменния курс“. Лагард добави, че „въз основа на тази актуализирана оценка Управителният съвет ще калибрира инструментите си, според случая, за да отговори на разгръщащата се ситуация“. Тъй като ще бъдат актуализирани в последните икономически прогнози през декември, вярваме, че е време централната банка да обяви нов пакет от стимулиращи мерки.

Предстои ни натоварен ден

Днес икономическият календар е много натоварен. Франция, Германия и еврозоната ще освободят БВП за третото тримесечие. Еврозоната ще освободи предварителния CPI за октомври и безработицата. Въпреки че статистиката ще повлияе, загрижеността на пазара относно икономическите перспективи за 4-то тримесечие би ограничила въздействието на всякакви положителни цифри. Всяко повишаване на дефлационния натиск сред негативните настроения ще бъде отрицателно за еврото.

По-късно през деня Канада ще пусне БВП, IPPI и RMPI. САЩ ще освободят личните доходи и разходи с PCE инфлацията, индекса на разходите за заетост и Чикаго PMI. Въпреки че те биха могли да тласнат USD/JPY нагоре, печалбите ще са ограничени преди изборите. Продължаваме да следим за избягване на риска, което би означавало допълнителни загуби за EUR, AUD и кросовете на йената.

Американски долар е неспокоен срещу йената

Зелените пари се търгуваха нагоре-надолу спрямо йената вчера, докато търговците се опитват да разберат къде се крие истинският риск. Не забравяйте, че и двете се считат за валути убежища, така че понякога тази двойка може да действа странно.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

Технически, интрадей сигналите по USD/JPY остават неутрални и се очаква по-нататъшен спад докато съпротивата 105.05 е непокътната. В посока надолу ясен пробив под 104.00 ще възобнови по-големия спад от 111.71 към ключовата подкрепа 101.18.

Убедително движение над 105.05, обаче, ще покаже формирането на краткосрочно дъно и ще обърне изгледите обратно нагоре за тестване на съпротивата 106.10.

Вярвам, че вероятно разглеждаме сценарий, при който ще се възползваме от краткосрочните ралита, които ще започнат да избледняват, когато дойде времето. При всичко гореспоменато, за мен избледняването на ралитата и разбира се продажбата при пробив под ¥ 104 са най-смислените сценарии.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.