Brexit и стимулите в САЩ поставят GBP/USD на фокус

На форекс пазара, щатският долар беше стабилен спрямо другите основни валути. GBP/USD удари дъно на 1.2890, тъй като Brexit преговорите не постигнаха напредък, след като преговарящите от ЕС призоваха британската страна да направи допълнителни отстъпки. EUR/USD пък спадна до 1.1688. Силният долар натежа и върху цените на суровините, особено суровия петрол и златото.

Междувременно COVID-19 пандемията в Европа се влошава. Франция налага нов комендантски час в Париж, за да ограничи нарастването на случаите на инфекция, а Великобритания прилага тристепенна система за блокиране.

Страхът от все по-широко разпространение на вируса в европейските страни и слуховете, че САЩ може да не постигнат сделка за стимули преди изборите предизвикаха разпродажба на акциите. Американския капиталов пазар се понижи за трета поредна сесия. Dow Jones намаля с 19 пункта (-0.07%) до 28 494, S&P 500 спадна с 5 пункта (-0.15%) до 3 483, а Nasdaq 100 загуби 86 пункта (-0.72%) до 11 898.

Мрачното комюнике от срещата на върха на ЕС може допълнително да натежи върху GBP/USD

Падащите температури означават, че хората остават по-затворени, допринасяйки за разпространението на болестта, във Великобритания и в Европа. Липса на топлина, обаче, се усеща и при Brexit преговорите. Лидерите на ЕС приключиха срещата на върха, давайки още „две до три седмици“ за преговори с Обединеното кралство относно отношенията след Brexit. Но те също така изискват от Великобритания да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно. В заключителното комюнике също се иска от главния преговарящ Мишел Барние да „продължи преговорите през следващите седмици“, отказвайки призива за „засилване“ на преговорите, включен в по-ранен проект.

„Ще останем на разположение до последния възможен ден“, каза Барние. „Преговорите не са приключили – ние искаме да им дадем всички шансове да бъдат успешни. Ще кажа на Дейвид Фрост, че сме готови да ускорим преговорите през следващите няколко дни.“

След разочароващия резултат от срещата на върха на ЕС, Борис Джонсън трябва да направи изявление днес. Крайният срок вече е изтекъл и не съществува рамка за споразумение. Ще дръпне ли британският премиер спусъка?

От другата страна на океана основната тема също са прекъснатите разговори. Министърът на финансите Стивън Мнучин изглежда разочарован от откъслечния напредък в преговорите за фискални стимули. А той беше един от оптимистите… Тъй като часовникът тиктака към изборите, републиканците в Сената са съсредоточени върху Върховния съд, а демократите не проявяват интерес да предоставят на президента Тръмп политически подарък, след като той отхвърли техните предложения.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

GBP/USD остава в рейнджа между 1.2845 – 1.3082, а интрадей сигналите остават неутрални за момента. Докато незначителната подкрепа 1.2845 остава непокътната, по-нататъшното покачване остава предпочитаният сценарий. В посока нагоре, пробив над 1.3082 ще възобнови отскока от 1.2675 за тестване на съпротивата 1.3482. Въпреки това убедително движение под 1.2845 ще означава, че падането от 1.3482 не е приключило. Търговските сигнали ще се обърнат надолу за тестване на 38.2% Фибо корекция от 1.1409 до 1.3482 при 1.2690.

В по-голямата картина фокусът отново е върху ключовата съпротива 1.3415. Ясен пробив там би трябвало да е съпроводен и с търговия над 55-месечната EMA (сега при 1.3304). Това би следвало да потвърди средносрочното дъно при 1.1409. Изгледите тогава ще се обърнат в бичи за тестване на съпротивата 1.4376 и по-високо. Независимо от това обаче, отхвърляне от 1.3514 ще запази средносрочните мечи настроения за евентуално дъно под 1.1409 на по-късен етап.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.