Подновените вирусни страхове оказват натиск върху акциите

Случаите на нови вируси нарастват с тревожно бързи темпове по целия свят, което вчера предизвиква паника сред инвеститорите, притеснени от двойна рецесия. Акциите се разпродадоха за втори пореден ден, а 10-годишната доходност на хазната падна с 8%. През нощта DOW намаля с -1.08%, S&P 500 отстъпи назад с -1.00%, а NASDAQ се понижи с -0.65%. Европа се насочва към свиване през 4-тото тримесечие и страхът на американските пазари е, че САЩ ще я последва.

Американският долар се разпродаде спрямо еврото, японската йена и швейцарския франк. За седмицата кивито остава най-силната валута засега, следвана от долара и след това паунда. Инвеститорите не харесаха и решението на Белия дом да отстъпи от преговорите за стимулиране и плановете на президента Тръмп за изпълнителна заповед, която да забрани на американците да купуват или продават акции на определени китайски компании. Очаквам избягването на риска да се запази с допълнителни загуби за USD/JPY и другите високорискови валути.

По отношение пазара на суровините, вчера EIA съобщи за увеличение на запасите от 4.3 млн. барела за седмицата, приключила на 6 ноември. Това бе в противовес на споменатия вчера доклад на API за спад от 5.147 млн. барела. След освобождаването на данните цената на суровия петрол рязко обърна и се понижи. Можем да очакваме рейнджова търговия между $ 45 – 40 за Brent и $ 42.50 – 38 за WTI в краткосрочен план. Златото и среброто също изглеждат хванати в търговски диапазони точно сега.

За денят напред, БВП на еврозоната ще е основен акцент в европейската сесия, като търговският баланс също ще бъде освободен. Швейцария ще публикува PPI. По-късно през деня САЩ ще пуснат PPI ​​и потребителското доверие на Университета на Мичиган.

Фондовите пазари изглеждат малко изтощени

Трябва също да се отбележи, че губернаторът на RBNZ, Адриан Ор се присъедини към председателя на Фед Пауъл, за да стопират биковете по акциите по-рано. И двамата политици изразиха страхове и изляха студена вода върху очакванията за икономическо възстановяване.

Въпреки гореспоменатите страхове, не всичко е лоши новини за индексите. Независимо от спада вчера, S&P 500 спечели почти 2% досега тази седмица. Акциите се вдигнаха на седмична база след резултата от изборите в САЩ. Резултатът тепърва ще бъде официално потвърден, но индексите остават подкрепени от перспективите за разделен Конгрес. Тъй като GOP се очаква да задържи Сената, новоизбраният президент Джо Байдън ще бъде възпрепятстван да предприеме повишения на данъците, които биха навредили на корпоративните печалби.

Фючърсите на S&P 500 забавляват мечките насред подновените страхове

S&P 500 леко се повиши при откриването на сесията в четвъртък, но след това започна да пада почти веднага. Пазарът е на върха на по-големия диапазон и, честно казано, няма причина да мислим, че в този момент акциите трябва да се вдигнат. Да, ваксината идва, но това е нещо, което остава в бъдеще. А от сега до тогава имаме още много притеснения, когато става въпрос за блокировки и други подобни, тъй като икономиките със сигурност ще страдат.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

Освен това пазарът изглежда така, сякаш се опитва да формира малко „заоблен връх“, в района на 3600, който е очевидна съпротива. Казано така, вероятно можем да видим краткосрочен изблик на негативизъм. И все пак в този момент не бих била продавач. Считам, че има повече от достатъчно основания да мислим, че Уолстрийт ще се постарае да намери разказ, който тласка индексите нагоре, както обикновено го прави.

50-дневната EMA отдолу при 3400, разбира се, предлага подкрепа, но ще бъде интересно да видим как новата администрация в Белия дом ще повлияе на фондовия пазар в бъдеще. Все пак Доналд Тръмп беше доста фокусиран върху капиталовия пазар, докато Джо Байдън повече от вероятно няма да бъде. Това ще е един от най-големите двигатели за Уолстрийт и може да имаме случайни отстъпления, но по-дългосрочно Уолстрийт ще намира причина да купува акции. Разказът се променя на почти ежедневна база, но за мен сега пазарът е от типа „купувай спадовете“.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.