Резултатите от COVID-19 ваксината на Moderna подсилиха акциите

Оптимизмът покрай ваксината тласна Dow до нов рекорден връх снощи, а положителните настроения продължиха и през азиатската сесия. Йената, долара и швейцарския франк са по-слабите валути засега, докато стоковите валути са най-силни. Въпреки това, основните двойки и кросове остават все още ограничени в рейнджовете от миналата седмица.

Друга позитивна новина, която удари пазарите, бе, че азиатско-тихоокеанският регион току-що сключи най-голямата сделка за свободна търговия в света. Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) включва 15 държави и над 2.2 млрд. души, или близо 30% от населението на света. Отне почти десетилетие, но Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия така ще помогнат значително за възстановяването на региона от COVID-19. В резултат Nikkei 225 скочи до най-високите нива от 1991 г., Kospi направи 33-месечен връх, докато ASX трябваше да се откаже от сесията си, след като изпита най-лошия си бъг от 2016 г. насам.

Dow Jones Industrial Average (+470 пункта или 1.60% до 29 950) и S&P 500 (+41 пункта или 1.16% до 3 626) удариха рекордни нива. Nasdaq 100 се повиши със 75 пункта (+0.63%) до 12 013. В часовете след края на американската сесия Tesla (TSLA) скочи с над 10%, след като S&P Dow Jones Indices обявиха, че акцията ще се присъедини към индекса S&P 500 през декември. Вижте как можете да търгувате Tesla без да Ви е нужен голям капитал!

Продажбите на дребно в САЩ на фокус докато Фед се подготви за екшън

Европейският календар е почти празен само с търговския баланс на Италия. По-късно през деня продажбите на дребно в САЩ ще привлекат цялото внимание. От САЩ ще бъдат публикувани и цените на вноса, промишленото производство, бизнес запасите и жилищния индекс на NABH. Канада ще пусне началното жилищно строителство, покупките на чуждестранни ценни книжа и продажбите на едро.

Най-новите данни за продажбите на дребно в САЩ ще се обявят в 15:30 часа наше време. А инвеститорите ще търсят улики дали Фед отново ще натисне спусъка за облекчаване през декември. Тъй като напоследък инфекциите в САЩ излязоха извън контрол, Конгресът остава в патова ситуация заради фискалното облекчение и по-дългосрочната доходност на облигациите скочи след новините за ваксините, Фед честно казано може да няма голям избор. Повишаването на доходността по същество означава, че разходите по заеми се увеличават върху неща като ипотеките, което може да забави възстановяването. Следователно Фед иска доходността от американските облигации да е възможно най-ниска. Що се отнася до долара, всичко това може да означава известна болка, но покачването в EUR/USD засега изглежда ограничено.

През октомври се очаква продажбите на дребно да нараснат с 0.5% на месечна база, много по-бавно от 1.9%, регистрирани през септември. Очаква се основните продажби, които изключват нестабилните позиции и се използват при изчисленията на БВП, да срещнат подобно забавяне.

Все още няма пробив на долара въпреки оптимизма покрай ваксините

Що се отнася до долара, всичко това води до някои низходящи рискове. Ако пазарите усетят, че в менюто има повече ликвидност от страна на Фед, валутата естествено може да получи удар. Има и чуждестранни събития, които трябва да се разгледат. Например, потенциална Brexit сделка, задвижваща паунда и еврото по-високо, за сметка на долара.

Но докато рисковете са се увеличили, нищо от това всъщност не променя играта. Освен ако САЩ не влязат в пълна национална блокировка, когато Байдън поеме властта през януари, е трудно да се предвиди някои от тези събития наистина да потопят долара. Особено като се има предвид, че ЕЦБ в последно време със страст защитава нивото от 1.20 в EUR/USD.

Дневна графика на Долар индекса
Дневна графика на Долар индекса

 

Доларовият индекс направи ново дъно в началото на миналата седмица, но се възстанови и успя да възобнови половината от загубите след спада от върха в деня на изборите (94.32). Низходящият импулс в DXY изглежда достигна силно препятствие в областта 92.40, където се намира 6-месечната линия на подкрепа. Така доларовият индекс удари дъно на 92.13 миналата седмица. Ясен пробив под тази зона може да ускори загубите до минимума за 2020 г. при 91.73 (дъното от 1 септември). Считам, че докато DXY се търгува под 200-дневната EMA, локализирана при 95.33 сега, мечешките изгледи би трябвало да се запазят.

От друга страна, целта на биковете за евентуална корекция е близо до 93.20, където е разположена и 21-дневната ЕМА. При ясен пробив нагоре, 61.8% Фибо ниво на спада от 94.32 до 92.13 е при 93.50. MACD почти не се движеше миналата седмица, но Stochastic започна да се обръща нагоре на 4-часовата графика. Продължаващата консолидация не би била изненадваща и това може да доведе до известна променлива активност.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.