Много положителни новини за ваксините – дали това не е ранен коледен подарък?

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън беше избран за новия президент на САЩ в събота, а Pfizer съобщи обещаващи новини за ваксина срещу коронавируса в понеделник. Инвеститорите празнуваха, като отведоха индекса S&P 500 и синия чип Dow Jones Industrial Average до рекордни рекорди. Доларът също се търгува рязко по-високо спрямо всички основни валути, подкрепен от ръста в доходността на облигациите. Спот златото, обаче, се понижи със 115 долара до $ 1850 за унция. А американският суров петрол WTI напредна до 41.52 долара за барел.

В крайна сметка, обаче, снощи американските акции се отказаха от по-голямата част от ранните печалби, за да затворят смесено. Dow Jones скочи с над 1600 пункта при отварянето, но затвори с 834 пункта по-високо (+2.95%) при 29 158. S&P 500 се повиши с 41 пункта (+1.17%) до 3 550, докато Nasdaq 100 падна с 260 пункта (-2.16%) до 11 830. Защото инвеститорите, закупили акции в понеделник, не гледаха „сега“, а първото и второто тримесечие на следващата година. Не забравяйте, че цените на акциите искат да отчитат бъдещи събития. Но дори да бъде разработена ваксина, тя няма да бъде приложена до края на 2021 г.

Четвъртото тримесечие ще бъде ужасно и за еврозоната и инвеститорите се готвят за тази реалност. Миналата седмица EUR/USD достигна едномесечен връх при несигурността покрай изборите в САЩ, но може би вече видяхме върха на единната валута.

Ваксината е добра за бъдещи корпоративни печалби, но икономиката на САЩ се нуждае от фискални стимули сега

Докато инвеститорите може да имат лукса да играят за в бъдеще, предупрежденията продължават да съществуват, че американската икономика се нуждае от стимули сега. В противен случай текущото възстановяване ще отпадне, което в крайна сметка ще доведе до рецесия, която може да отнеме месеци, дори ако ваксината е успешна.

През последните няколко седмици пазарите оценяваха възможността за голям пакет от фискални стимули, при победа на Байдън и Конгресът мине под контрола на демократите. Изглежда обаче конгресът да остане разделен. Докато Камарата на представителите ще продължи да се ръководи от демократи, Сенатът все още може да бъде доминиран от републиканците. Това предполага повече предизвикателства за прилагането на политиката. Сега се смята, че стимулационният пакет в крайна сметка ще бъде по-малък от 2 трлн. щатски долара, в сравнение със законопроекта от 3 трилиона, приет от Камарата на демократите през май.

Пробивът за ваксина предизвика фундаментални промени в златото

Вчерашната еднодневна разпродажба заличи целия отскок на златото, направен миналата седмица. Слабостта на златото може да се дължи на няколко фактора, включително премахването на несигурността около президентските избори в САЩ, повишаване на доходността на съкровищните облигации и положителните новини за ваксина, пораждащи надежди, че глобалната икономика може скоро да влезе в релсите.

Въпреки това аз се въздържам да бъда откровено низходящо настроена спрямо перспективите на златото. Не на последно място, тъй като все още има различни препятствия до прилагането на безопасна и ефективна ваксина, която да бъде широко разпространена сред населението по целия свят. В допълнение, глобалните централни банки ще продължат да поддържат лихвените проценти на исторически ниски нива години. Всъщност очаквам ЕЦБ да добави допълнителни стимули през декември, докато RBA вероятно ще разшири QE през следващите месеци. Глобалната среда с ниска доходност би трябвало да оказва подкрепа на жълтия метал.

Как се позиционира технически златото?

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

И все пак от техническа гледна точка рисковете за понижаване на спот златото отново се появиха, както е показано на дневната графика. През последните няколко сесии може да имаме образувал се мечи модел на вечерна звезда. Американският долар би могъл да се укрепи и да изтласка надолу златото за известно време. Но повече от вероятно ще бъде въпрос на време, преди купувачите да се върнат и да вдигнат стойността. Не забравяйте, че сме в дългосрочен възходящ тренд на златото по някаква причина. А и цената все още се търгува над 200-дневната ЕМА.

Нивото от $ 1921 може да се счита за най-близката съпротива, последвана от $ 1 960 (върха от 6 ноември) преди психологическото ниво $ 2 000. В посока надолу първата и втората подкрепа се очаква да бъдат разположени съответно на $ 1 838.80 и $ 1 765 (38.2% и 50% Фибо корекции на възхода от март до август).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.