Ноември започва с едни от най-внимателно наблюдаваните избори в историята на САЩ, широко разпространените блокировки заради COVID-19 в Европа, срещи за паричната политика на 3 централни банки и докладите от пазара на труда в САЩ и Канада.

В понеделник, в навечерието на президентските избори на 3 ноември, американските акции затвориха на положителна територия. Dow Jones скочи с 423 пункта (+1,60%) до 26 925, S&P 500 спечели 40 пункта до 3310, а Nasdaq 100 нарасна с 31 пункта (+0.29%) до 11 084.

На FX пазара, щатският долар остава стабилен спрямо другите основни валути. Доларовият индексr нарасна до 94.04, най-високото ниво от 28 септември. Спот златото се повиши с $ 16 (+0.89%) до $ 1895 за унция. Американските фючърси на суровия WTI петрол (декември) се вдигнаха с 1.16 долара (+3.24%) до 36.95 долара за барел. А австралийският долар отслабва след намаляване на лихвата от RBA тази сутрин.

RBA оряза лихвата и предлага повече в подкрепа на инфлацията и заетостта

Както се очакваше, RBA обяви по-нататъшно парично облекчаване на днешното заседание. Банката намали лихвения процент до 0.1% от 0.25%. По същия начин целта за доходността на 3-годишните държавни облигации и лихвения процент по нови тегления по Механизма за срочно финансиране също бяха намалени до 0.1%. Относно покупката на активи RBA обяви, че ще купи държавни облигации на стойност 100 млрд. AUD с падеж от около 5 до 10 години през следващите 6 месеца. А след това ще прегледа необходимостта от повече покупки „в светлината на променящите се перспективи за работните места и инфлацията“.

И така за днес освен президентските избори не остава много на дневен ред. Следете обаче преговорите за Brexit, които изглежда се движат в правилната посока. Амбицията все още е да се постигне споразумение в средата на ноември.

Денят на изборите

Изборите в САЩ ще привлекат вниманието на света и най-вече въображението на финансовите центрове, които са готови да отиграят своите изборни сценарии, като мнозина очакват демократичен размах. А той е ключът към отключване способността на конгресите да се извършват значителни фискални стимули и пазарите в САЩ (глобалните също) да се възползват в момент на нужда. Финалните анкети показват затягане на надпреварата и ще имаме късмет, ако победителят бъде определен до края на седмицата. Само едно е сигурно и това са волатилните 48 до 72 часа за финансовите пазари.

Основният ни случай, както казах, си остава демократичен чист размах. Едно от ключовите щати, което трябва да следим, е Флорида, която се очаква да даде резултат рано сутринта в сряда, тъй като вече е започнала да брои гласовете по пощата. Тръмп не може да спечели без Флорида, но Байдън все още може да го направи без нея. Ето защо победата на Тръмп във Флорида може да означава, че няма да знаем резултата от изборите още няколко дни. Победата за Байдън във Флорида би сигнализирала за ясен път към президентството, а също и за по-големи шансове демократите да обърнат Сената и да приемат щедър стимулационен пакет. Това би било добре за златото, акциите и неблагоприятно за долара.

Състезанието за Сената в Северна Каролина пък е от решаващо значение за по-голям пакет стимули. Битката в щата, и особено Филаделфия – най-големият град и дом на конституцията – може да се превърне в грозна. Кошмарът от оспорваните избори ще предизвика разпродажба на пазарите, ще повлече златото надолу и ще укрепи щатския долар. Ако обаче Тръмп явно спечели Пенсилвания и бъде преизбран без конституционна криза, той би могъл да подтикне GOP да одобри среден размер законопроект за стимулиране, което би било задоволително за пазарите.

Акциите биха се справили най-добре, обаче, при евентуален републикански размах. Разделен резултат т.е. Байдън в Белия дом с републикански сенат е вторият най-добър резултат за фондовите пазари. А демократично президентство и Конгрес с течение на времето би трябвало да намалят растежа и ще ограничат акциите.

А ето и как изборите биха могли да повлияят на EUR/USD?
1) Сърфиране по синята вълна

Джо Байдън, кандидатът за президент на Демократичната партия, има 61% шанс да спечели президентските избори тази вечер, според последната актуализация от прогнозите. При сценарий, в който демократите също ще спечелят Сената и Камарата това ще им позволи пълен контрол над правителството. Те биха могли бързо да приемат щедър законопроект за стимулиране, на стойност около 2 трлн. долара, сякаш са били близо до подписване с GOP, или дори 3.4 трлн. долара, които първоначално те приеха през май.

И при двата сценария това ще е негативно за долара и бичо за EUR/USD. Защото би осигурило облекчение и от другите сценарии, от които пазарите се страхуват.

2) Президент Байдън и републикански сенат

Битката за Сената е значително по-затегната от президентството. Според FiveThirtyEight, лявоцентристката партия има 74% шанс да преобърне горната камера. С няколко тесни състезания, обаче, има шанс и GOP да не се раздели със Сената.

В противовес републиканците биха могли да играят твърдо и да откажат да приемат значим пакет, правейки компромиси с 1 трлн. долара, които те предложиха през септември или дори по-ниско. Освен това безизходицата в Конгреса също би натежала на пазарите. EUR/USD има място да падне поради опасения, че най-голямата икономика в света не прави достатъчно, за да се издигне от кризата – нито да повдигне останалия свят.

3) Тръмп печели, EUR/USD скача нагоре

В случай че Тръмп издържи поредната победа в колегията, републиканците вероятно ще задържат Сената. Докато лидерът на мнозинството Мич Макконъл и колегите му не бяха склонни да подкрепят усилията на президента преди изборите, нов мандат може да даде възможност на Тръмп да настоява за по-голям пакет. В този случай EUR/USD ще се движи нагоре, макар и не много.

4) Най-големият кошмар на пазарите

Сценарият на оспорвани избори далеч не е теоретичен, тъй като Тръмп отказа да приеме резултатите. Той непрекъснато отправяше необосновани твърдения за измама и неговата партия се опитваше да ограничи бюлетините за изпращане по пощата, на които демократите разчитат повече от републиканците.

В случай, че президентът спечели така важният щат Флорида – който вече брои предсрочното гласуване – той вероятно ще слезе надолу до Пенсилвания. Губернаторът на този ключов щат е демократ, докато законодателната власт се контролира от републиканците.

Кой ще вземе окончателното решение за отхвърлените бюлетини, колко време ще продължи преброяването или ще има ново преброяване? Това са някои от възможните въпроси в един щат. Правни битки могат да избухнат и за допълнителни проблеми в други щати също така. Освен това и Тръмп, и Байдън биха могли да претендират за победа.

В крайна сметка американците ще се споразумеят за резултат, но проточващ се процес – и потенциално насилие на улицата – може да бъдат пагубни за пазарите. Доларът като сигурно убежище може да скочи, повличайки надолу EUR/USD.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.