След такава рекордна година какво могат да очакват пазарите за 2021 г.?

С настъпването на 2021 г. инвеститорите, както на дребно, така и на институционалните, са прекалено развълнувани от експлозията на растеж, когато глобалната икономика се отвори отново. Макар да съм оптимист, че ваксината несъмнено ще позволи на някои сектори да започнат да се възстановяват, предишните кръгове стимули и удължени обезщетения за безработица вече изведоха напред голяма част от очакваното „натрупано“ търсене.

Затова очакванията ми за 2021 г. вероятно ще са още много от същото – по-бавни темпове на икономически ръст, ниски лихвени проценти и пазар, който остава зависим от приспособителната парична политика на Фед.

Ще бъде ли детрониран Цар Долар?

Всеобщият консенсус сред анализаторите на FX пазара е, че щатският долар ще продължи да пада, тъй като рефлационната търговия ще доминира, повдигайки всички останали активи. Уловката тук, обаче, е, че много от тази слабост вече бе отчетена. Ето защо може да видим изненади през 2021 г. от всемогъщата зелена валута.

Засега доларът не е на радара на много търговци и инвеститори, което следователно е отлична идея за дълга търговия. Все пак, ако DXY успее да се задържи над $ 88 в началото на следващата година (януари-март) на месечна графика, би трябвало да може да се върне до $ 98-100 през 2021 г. Евентуално и много по-високо в следващите години. Но това е история за друг път. Ако подкрепата $ 88 не издържи, не очаквам дъно, докато не видя $ 78.

Дивата карта е британският паунд

Споразумение за Brexit бе постигнато, когато ликвидността бе оскъдна поради празниците, заради което паунда може да продължи ралито в началото на 2021 г. Въпреки това, след като еуфорията изчезне, всичко ще зависи от икономическа ситуация. Като се има предвид този нов супер-covid щам, разпространяващ се като горски пожар, въпросът е ще остане ли страната в леко заключване, докато ваксините бъдат напълно разгърнати? Ако е така, това означава, че ударът върху икономическия растеж и публичните финанси ще бъде още по-голям и спекулациите за по-големи стимули от страна на BoE вероятно ще се увеличат, заплашвайки всяка печалба, на която се радва паундът.

След година, пълна с изненади, е трудно да се предвиди, но според мен, има място лирата да цъфти през пролетта, тъй като превъзхожда конкурентите си при излизането от Covid кризата и когато Brexit е забравен. По-късно стерлингът може да се обърне на юг, след като колегите го настигнат и излизането от ЕС си вземе своето. Критична съпротива очаквам при 1.3540, върха от 2020 г., който едва надвишава максимума за 2019 г. Следва го 1.3656, върха 2017 г. и след това кръглото ниво 1.40, 1.4250 и 1.44.

В посока надолу, първата подкрепа е дъното от декември при 1.3134, последвано от 1.2850 и след това от 1.2670. По-надолу, 1.2430, 1.2250 и 1.1960 очакват GBP/USD.

Йената в капана на апетита за риск

Йената като сигурно убежище беше една от най-слабите основни валути през 2020 г., на второ място след долара. Основната причина бе, че търсенето на сигурни активи се изпари през лятото. Тъй като BoJ изцяло е останала без боеприпаси, пътят на йената през 2021 г. вероятно ще зависи от това как еволюират настроенията за глобалния риск. Ако очакванията за гладко световно възстановяване се реализират, йената може да продължи да губи позиции, особено спрямо стоковите валути. Защото те могат да се възползват най-много от рефлационната търговия.

Тъй като BoJ има стратегия за контрол на кривата на доходност, която поддържа таван на доходността на японските облигации, йената става по-малко привлекателна в среда, в която глобалните доходности нарастват. Разликите в лихвените проценти са от решаващо значение за FX пазара, така че ако чуждестранните доходности започнат да се покачват, тъй като възстановяването набира сила, но японските не могат да участват, относителните лихви се движат срещу йената и я правят по-малко привлекателна.

В по-общата картина USD/JPY все още остава в дългосрочния низходящ канала, който започна от 118.65 (декември 2016 г.). Следователно все още няма ясна индикация за обръщане на тренда. Мечият тренд все още може да продължи до дъното 101.18. В посока нагоре е необходим пробив над съпротивата 106.10, за да имаме първият сигнал за средносрочно обръщане. В противен случай перспективата ще остане низходяща.

Озито, кивито и лунито се молят за по-високи цени на суровините

Подобно на йената, посоката на свързаните със стоки австралийски, новозеландски и канадски долари ще зависи от темповете на възстановяване. Възходящата перспектива за суровините може да запази широката подкрепа за трите валути през 2021 г. Очаква се никоя от съответните централни банки да не действа отново. Така че основният елемент ще е колко още нагоре могат да отидат от тук цените на желязната руда (Австралия), на петрола (Канада) и на млечните продукти (Нова Зеландия).

Въпреки това перспективите за някои са по-добри, отколкото за други. Например, австралийката валута изглежда по-рискова от кивито. Нова Зеландия беше много успешна в пълното ликвидиране на Covid-19 и в комбинация с огромните държавни разходи и парични стимули икономиката вече възстанови всички свои загуби, свързани с пандемията.

Истинският тест за възходящият тренд ще бъде намерен в дългосрочната съпротива 0.7558. Това ниво съвпада и с 61.8% корекция от 0.8835 (върха от 2014) до 0.5468 при 0.7549. Ще следя за загуба на инерция с наближаването на тази зона, за да донесе значителна средносрочна корекция.

От друга страна, икономиката на Австралия не се е върнала толкова мощно и озито ще има дипломатическо напрежение с Китай през 2021 г. Китай въведе тарифи за няколко австралийски продукта тази година, след като Канбера подкрепи глобално проучване за произхода на Коронавируса. През цялото това изпитание австралиецът беше изненадващо издръжлив, но ако тази дипломатическа борба ескалира допълнително, това може да има ужасни икономически последици, тъй като около една трета от австралийския износ отива в Китай.

Технически, целият низходящ тренд от 1.1080 (върха от 2001 г.) вече можеше да е завършил при 0.5508 (дъното за 2020 г.). Устойчива търговия над 38.2% корекция при 0.7635 би трябвало да потвърди този възходящ сценарий. Повишението от 0.5508 може или да започне дългосрочен възходящ тренд или коригиращо покачване. Реакциите около ключовата съпротива 0.8135 ще разкрият за кой случай става въпрос.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.