AUD поскъпва на фона на желязната руда, докато еврото като че ли ограничава ралито след ЕЦБ

Ускоряването на ралито в цените на желязната руда тласна AUD днес значително по-високо, на фона на стабилните рискови настроения. В момента австралиецът е най-силната валута за седмицата, следван от новозеландския долар, докато лунито също не изостава много, подпомогнато от цените на петрола. Петролът поскъпна вчера, при което Brent се повиши над 50 долара за първи път от март. Основната причина бе, че въвеждането на ваксинация срещу коронавирус поддържа надеждите, че търсенето на суров петрол ще нарасне през следващата година.

На фондовият пазар, Dow се бори да постигне силен последващ ръст над 30 000. DAX и Nikkei са заседнали в тесни рейнджове между 13 200 – 13 500 и 26 500 – 27 000 съответно.

Стерлингът остава най-зле представилата се валута при „силната възможност“ за Brexit без сделка и това донякъде помага и за подкрепата на швейцарския франк. Понастоящем доларът е вторият най-слаб за седмицата, с покачването на молбите за безработица и блокиране на новите фискални стимули. Еврото възобнови ралито си спрямо щатския долар, след като ЕЦБ увеличи покупките на активи в четвъртък.

Ще задържи ли еврото печалбите над 1.2150 след ЕЦБ?

Вчера ЕЦБ увеличи PEPP програмата си с 500 млрд. долара, както се очакваше. Политиците също така удължиха програмата до март 2022 г. от средата на 2021 г.

Централната банка също понижи прогнозата си за растеж за 2021 г., но повиши прогнозите си за 2020 и 2022 г. Що се отнася до инфлацията, тя намали прогнозите си за тази година и 2022 г. Тези малки, но важни корекции ни казват, че ЕЦБ е по-малко песимистична, но въпреки това планира да облекчи паричната политика за много дълго време.

EUR/USD се търгуваше по-високо, но печалбите засега са умерени, отразявайки свръхразтегнатото движение на единната валута. Възходящите сигнали биха се обезсилили, ако двойката спадне под бившата съпротива, обърната в подкрепа при 1.2014 (върха от септември). Следете развитието на Brexit и резултатите от срещата на върха на ЕС относно приемането на европейския бюджет.

Биковете по AUD удължават инерцията си подпомогнати от цените на желязната руда

Днес австралийският долар скача повсеместно и дори превъзхожда другите стокови валути. Нарастващите цени на желязната руда се разглеждат като фактор, предизвикващ това движение. Желязната руда навлезе в етап на параболично рали, след като властите в пристанището Пилбара, най-големият терминал за износ на желязна руда в света, издадоха предупреждение за циклон, изостряйки и без това затегнатия пазар.

Седмична графика на AUD/USD
Седмична графика на AUD/USD

 

В резултат AUD/USD се вдигна до 0.7571 досега, а интрадей сигналите остават в посока нагоре. Текущото рали от 0.5508 би трябвало да насочи биковете към дългосрочното 38,2% ниво на Фибоначи при 0.7635. Устойчив пробив там ще потвърди дългосрочно обръщане на тренда. В момента ценовото действие е над горната лента на Болинджър, което индикира възходящ импулс.

В посока надолу убедително движение под незначителната подкрепа 0.7485 ще обърне изгледите първо в неутрални и ще донесе консолидация, преди да видим евентуално ново рали.

В по-голямата картина устойчивата търговия над 55-седмичната EMA (сега на 0.7015) ще е знак за средносрочна бича перспектива. Въпреки това AUD/USD все още ще трябва да преодолее решително 38.2% корекция от 1.1079 (върха от 2011 г.) до 0.5508 (дъното за 2020 г.) при 0.7635, за да покаже завършване на дългосрочния низходящ тренд от 1.1079. В противен случай текущият отскок от 0.5508 все пак може да се окаже просто една корекция.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.