Доларът намалява още повече, докато WTI петрола тества $50 на фона на производствените съкращения

След като приключи заседанието на ОПЕК+ вчера, Русия заяви, че ще увеличи леко производството на суров петрол. По-специално, Русия и Казахстан ще увеличат производството с общо 75 000 барела на ден. Въпреки това цените на петрола се повишиха, след като Саудитска Арабия се съгласи за по-голямо намаляване на производството със съюзниците от ОПЕК+. Най-големият износител на нефт в света се съгласи да направи допълнително, доброволно намаляване от 1 млн. барела на ден през февруари и март. Този ход доведе до общо намаление от над 900 000 bpd в производството от ОПЕК+.

На FX, спадът на долара се възобнови и зелените пари остават слаби в азиатската сесия днес. Стерлингът наистина все още е с най-лошото представяне за седмицата засега. Тази сутрин новозеландският и австралийският долари са най-силните валути, следвани от швейцарския франк.

Цените на петрола скочиха с над 4% след преговорите на ОПЕК+

WTI петролът разшири скорошното си рали след кратко отстъпление и сега е отново над $ 50. По-нататъшно покачване би трябвало да се види към 51.71. Там вероятно ще се наблюдава известна съпротива, за да се ограничи възходящата инерция. Ако стимулите продължат да бъдат раздавани, обаче, това може да отведе цената нагоре до $ 55. Ясен пробив над това равнище ще покаже ускорение и ще стартира сценария за по-нататъшно рали до следващата средносрочна съпротива $ 65.43.

Седмична графика на WTI петрола
Седмична графика на WTI петрола

От друга страна, ако цената се отдръпне от тук, тогава е вероятно 47.50 да предложи незначителна подкрепа. По-съществена подкрепа имаме при $ 45 близо до 50-дневната EMA. Забележете, че RSI се намира точно до нивото 70, над което вече навлиза в зоната на свръхпокупки. Това е индикация, че цената може да е готова за изтегляне, преди да продължи по-нагоре.

Лунито взема насоки за търговията от петрола

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

USD/CAD се възстанови бързо, след като достигна 1.2650 и интрадей сигналите първо се обръщат в неутрални. Изгледите ми остават мечешки, докато съпротивата 1.2957 остава непокътната. Ясен пробив под 1.2650/15 ще възобнови по-големия спад от 1.4667 към 100% проекция на понижението от 1.3172 до 1.2688, приложена от 1.2957 при 1.2473.

Убедително движение над 1.2957, обаче, ще сигнализира за краткосрочно дъно и ще обърне търговските сигнали обратно нагоре за отскок.

Златото също блести

Цената на златото се вдигна до двумесечен връх във вторник, подкрепена от нарастващата загриженост относно COVID-19 и възможността за нови ограничения и блокировки, които могат да забавят глобалното икономическо възстановяване. Някои търговци също реагираха на по-слабия долар и възможността той да спадне още повече, ако демократите спечелят балотажа за Сената на САЩ в Джорджия. До тогава, обаче, несигурността около изборите и съдбата на Сената може да задържи цените в неопределеност, въпреки че дългосрочните перспективи са бичи.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

По-рано тази сутрин златото се повиши до 1955.31, но изглежда губи възходящата инерция. Въпреки това все още няма ясен признак за формирането на краткосрочен връх. Текущото покачване от $ 1764.25 все още е на път да тества следващата съпротива при 1965.38. Ясен пробив над нея ще проправи пътя за повторно тестване на върха $ 2074.86. Инерцията след преодоляването на 1965.38 може да доведе до възобновяване на по-големия бичи тренд.

Въпреки това, отхвърлянето от 1965.38, последвано от пробив на незначителната подкрепа 1934.27, би довело до коригиращо отдръпване. В този случай златото може да се понижи към 1907.39, преди да извърши ново покачване.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.