Първият търговски ден от 2021 започна с разпродажби

Понастоящем паундът се търгува като една от най-слабите валути, след връщането на Великобритания към твърдо блокиране. Разпродажбите в кросовете с паунда поддържат еврото и швейцарския франк на повърхността. От друга страна, доларът се опита да отскочи снощи, с отдръпването на акциите. Но очевидно все още няма проследяване чрез последващи покупки на зелената валута. Канадският долар също обърна някои печалби, тъй като суровият петрол WTI отново беше отхвърлен от нивото $ 50. Засега другите стокови валути се търгуват смесено.

На фондовите пазари също видяхме рязко падане в първия търговски ден на новата година. Ако Dow направи последващо падане под 30 000 днес, това ще намали шансовете да видим 31 000 нагоре и може да предизвика така очаквания корективен спад от тук. Повечето сектори в индекса S&P 500 бяха също надолу, водени от недвижимите имоти и индустриалните акции. DAX продължава да се сблъсква със съпротивата 13 900 и може да видим рязко понижение при пробив под 13 600. Nikkei обърна от 27 500, както се очакваше.

Икономическите данни, COVID-19 и фокус върху балотажа в Джорджия

Днес ще се проведе балотаж на състезанието за Сената в Джорджия. Страхът на пазарите е, че демократичните кандидати ще спечелят и двете места и ще контролират Сената на САЩ. Това ще позволи на Чък Шумер да контролира дневния ред на Сената, като позволи на избрания президент Байдън да прокара няколко нови законодателни акта.

Този балотаж противопоставя дългогодишния републикански сенатор Дейвид Пардю срещу младия демократ Джон Ософ. За второто място ще се борят назначения сенатор на GOP Кели Лофлър срещу Рафаел Уорнок.

Търговците все още залагат на контролиран от републиканците Сенат и следователно разделен Конгрес през следващите две години. От гледна точка на търговията това означава, че пазарната реакция вероятно ще бъде по-ограничена, ако някой от републиканските кандидати Дейвид Пардю или Кели Лофлър спечели надпреварата. Междувременно, демократична победа вероятно ще доведе до по-големи пазарни ходове, защото се възприема като резултат с по-ниска вероятност.

Как ще реагират пазарите? Ето три сценария:

  • Ясна демократична победа

Около 90% от гласовете вероятно ще бъдат преброени след няколко часа и за да спечелят демократите, Уорнок трябва да се изкачи до ясна победа срещу Лофлър. Ако Уорнок бързо бъде обявен за победител, фокусът ще премине към балотажа Пардю-Ософ.

Дори Ософ да изостава зад Пардю, инвеститорите вероятно ще очакват останалите гласове да променят картината в полза на демократите. В този случай пазарите ще се вдигнат и доларът като убежище би трябвало да падне по време на азиатската или ранната европейска сесия. Демократичното почистване би направило по-агресивните икономически ограничения и допълнителните фискални стимули по-вероятни, потенциално удължавайки ралито в EUR/USD. А победата на поне един от републиканските кандидати може да доведе до краткосрочно отдръпване на двойката.

  • Ясно задържане на Сената от републиканците

Ако избирателите изберат Пардю – единственият човек, който преди това е печелил избори – битката за демократите ще приключи, дори и Уорнок да влезе в Сената. Само стотици гласове деляха титулярът от победата на първия тур. А онези, които избраха кандидата на либералите тогава, могат да се пренасочат към GOP сега.

В случай на ранна преднина на Пардю над Ософ, пазарите вероятно ще пренебрегнат състезанието Лофлър-Уорнок, изпращайки акциите надолу, а зелената валута по-високо. Докато Байдън все още може да работи с лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл за допълнителна подкрепа, това ще бъде сложен път. Пазарите може да пренасочат надеждите си към Фед, но моментната реакция вероятно ще бъде негативна.

  • Оспорвано състезание

Може би най-вероятният сценарий ще е повторение на нощта от 3 ноември. Ако състезанията са твърде близки, вероятно ще са необходими няколко дни, ако не и седмица или две, за да се подредят победителите. Правилата на щата Джорджия гласят, че повторното преброяване автоматично се провежда в границите на 0.5%. Докато процесът рядко обръща резултата, състезание, което е за десетки или дори стотици гласове, може да поддържа напрежението високо.

При този сценарий републиканците ще запазят контрола над Сената поне докато победителите се закълнат. Такова забавяне може да намали шансовете за щедър законопроект за стимулиране – дори ако демократите в крайна сметка спечелят. Пазарите могат да реагират със спад, докато картината не се проясни. През ноември Байдън взе победата в Джорджия в петък, три дни след гласуването, но сега може да се наблюдава по-дълъг процес.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.