Доларът падна значително през нощта и остава слаб в азиатската сесия. Някои служители на Фед олекотиха разговорите за намаляване на програмата за закупуване на активи или за премахване на паричните стимули. Паундът (GBP), от друга страна, удължава ралито тази седмица, след като BoE изключва отрицателните лихви в скоро време.

Тази седмица цените на петрола също имат силно нарастване. Но акциите засега си поемат дъх.

Бейли повишава паунда

Коронавирусът наистина прави хаос в Обединеното кралство. Тревогите от двойна рецесия вече са широко разпространени. Андрю Бейли обаче омаловажи предположенията, че намаляването на лихвените проценти на отрицателна територия е начинът за решаване на проблема. Причината е, че това може да намали заемите, предоставени от банките, както и рентабилността на банките. Въпреки проблемите с вируса в Обединеното кралство, той изрази скептицизъм относно ефективността на отрицателните лихвени проценти и че е твърде рано да се говори за необходимостта от повече стимули. Бейли каза, че идеята е „противоречива“. Той също така отбеляза, че пандемията е оказала по-малко от очакваното въздействие върху инфлацията.

При сравнително спокойния пазар вчера търговците на GBP показаха одобрението си към неговите коментари, купувайки паунда. Кабелът скочи над 1.36, след като отдръпването от новия многомесечен връх 1.3703 беше отхвърлено при 1.3450. На дневна графика в понеделник бе сформирана свещ чук, което сигнализира за възможен край фазата на корекция и обръщане.

Може ли движението нагоре по GBP/USD да продължи?

Вчерашното силно възстановяване сочи за сценарий на покупки при спадовете. Според мен, обаче, се изисква повишено внимание, тъй като влошаващата се ситуация с новото COVID огнище във Великобритания и тежките блокировки могат да имат по-негативно въздействие върху GBP.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Технически, фокусът сега отново е върху съпротивата 1.3703 в GBP/USD при текущия отскок. Ясен пробив там ще възобнови цялото покачване от 1.1409. Интрадей сигналите ще бъдат обърнати нагоре към 61.8% проекция от 1.1409 до 1.3482, приложена от 1.2675, при 1.3956. Засега изгледите ще останат възходящи, докато подкрепата 1.3482/50 издържи, дори в случай на ново отстъпление.

Бъдещето на EUR/GBP след Brexit

Сега, след като напрежението около Brexit отмина, EUR/GBP би следвало отново да се съобразява с фундаментите. В средносрочен план става въпрос за това коя икономика е по-слаба срещу отлагането на вируса: Великобритания или Европа. В дългосрочен план, когато вирусът изчезне (повече или по-малко), става въпрос за това коя икономика е по-стабилна и привлекателна за инвеститорите. При последното сравнение изглежда, че ЕС се стреми към по-добра перспектива.

Следователно, в средносрочен план, EUR/GBP вероятно ще се колебае около 0.90 и може да провери дъната в района на 0.87. В дългосрочен план, обаче, съпротивата 0.93 може да бъде много осъществима цел за биковете.

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

Технически засега нямаме промяна в перспективите за EUR/GBP, тъй като страничната търговия все още е в ход. Докато подкрепата 0.8860 е непокътната, променливото покачване от 0.8670 е за удължаване. В посока нагоре, убедителен пробив над 0.9291 ще насочи биковете към върха 0.9449. В посока надолу обаче пробив под 0.8860 ще доведе до по-дълбок спад към 0.8670.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.