Технологичните акции нагоре, COVID на фокус, евро спада, петрола и златото стопираха печалбите

Тази седмица е свързана с отчетите за приходите на технологичните гиганти в САЩ. Ранният фокус, обаче, пада върху програмата на Байдън за подпомагане на икономиката и спирането на COVID ваксината на Merck. Неуспехът на Merck за коронавирусната ваксина и загрижеността относно доставките на вторите дози ваксина бяха лоши новини за краткосрочните перспективи за търсенето на суров петрол.

Любовта към американските технологични запаси също не помага на FX потоците, но основният двигател вчера бе нежеланието за риск. Постоянният поток от лоши новини натежа на еврото, започвайки с разочароващите немски данни, слабото разпространение на ваксини и нарастващите очаквания за по-големи блокировки. От друга страна, новозеландският долар се представи най-добре в понеделник.

Преди края на политическата среща на Фед утре перспективите за златото все още са възходящи.

Новите COVID щамове и проблеми с доставките влияят на пазара на суров петрол

Цените на суровия петрол консолидират около 11-месечния връх. След отскока от около 20% от най-ниското ниво през март, инерцията нагоре сега изглежда намалява. Търговците са все по-загрижени за перспективите за търсене, които могат да бъдат засегнати от възобновяването на случаите на коронавирус в Китай. Това се случва точно преди фестивала на Лунната Нова година и е склонно да забави търсенето от втория по големина потребител на петрол в света. Данните показват, че пътуванията от и до китайските градове са се забавили от началото на декември и процентът е около -6% под нивото преди пандемията.

От страна на предлагането, текущото покачване на цените на петрола би трябвало да стимулира производството в САЩ и производителите от ОПЕК+, влошавайки така дисбаланса. Проблемът със спазването на квотите остава сериозен, като и Саудитска Арабия, и Русия не успяха да спазят напълно своите. Производството на Саудитска Арабия се установи на 9.01 млн. барела на ден, докато руският ръст е малко по-висок до 9.1.

Друга загриженост е свързана с производителите, освободени от сделката. Например продукцията на Либия скочи с +0.15 млн. барела на ден до 1.18 милиона. Но Ирак вече е готов да компенсира предишното нарушение в решението на ОПЕК да намали добива, докато либийската гвардия на петролните съоръжения спря целия износ на петрол от пристанищата Ras Lanuf, Es Sider и Hariga, според Ройтерс. Ирак ще намали производството както през януари, така и през февруари, докато Русия ще види 20% намаляване на техния износ по море през февруари.

Технически анализ на WTI петрола

Четиричасова графика на WTI петрол
Четиричасова графика на WTI петрол

 

Технически, WTI остава стабилен около $ 52.50 по време на ранната азиатска търговия във вторник. Енергийният бенчмарк отчете най-големите печалби за повече от седмица предишния ден в резултат новините от Ройтерс.

На този етап е много вероятно да се спуснем към нивото от $ 50, което, разбира се, е голяма, кръгла, психологически значима цифра. Това е област, която преди бе силна съпротива, така че, разбира се, трябва да бъде и добра подкрепа. Това не означава, че цените на суров петрол непременно ще спрат да падат там, но е най-вероятно да видим възможности за покупки. По същество черното злато е между две основни зони, така че мисля, че връщането към $ 50 има доста смисъл, тъй като биковете са малко изтощени.

Пробив над низходящата тренд линия от миналата сряда, която в момента е около 52.80, би трябвало да насочи купувачите на WTI към 53.84/91 долара.

В средносрочна перспектива, суровият WTI петрол може би няма да пробие под $ 50, тъй като краткосрочното главоболие за търсенето се компенсира от оптимизма, че второто полугодие ще бъде много по-силно. Въздушното пътуване и бизнес активността ще се завърнат, но изглежда, че закъсненията с ваксините може да забавят нещата с няколко месеца.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.