Акциите опитват да се възстановят, а доларът нараства в края на месеца

На валутните пазари днес слабостта в австралийския и канадския долари изглежда е по-постоянната краткосрочна тема. Но йената не изостава много. Доларът е стабилен заедно с паунда, докато еврото и швейцарския франк се търгуват смесено.

Инвеститорите в акции бяха насърчени от стъпките, които брокерите предприеха, за да си възвърнат контрола върху спекулативната лудост от късото изстискване. Снощи фондовите пазари продължиха да се ангажират с много волатилна търговия, като американските акции и доходността на облигациите опитваха да се възстановят. Nikkei и Shanghai остават стабилни днес.

Катализаторите на риска остават ключови поради липсата на основни данни/събития

Що се касае до календара, кредитите за частния сектор в Австралия нараснаха с 0.3% на месец през декември спрямо очакванията за 0.2%. БВП на Франция, потребителските разходи, безработицата в Германия и швейцарския KOF ще бъдат пуснати през европейска сесия. По-късно през деня САЩ ще освободят личните доходи и разходи, чикагския PMI и предстоящите продажби на жилища.

Индексът на производствените цени в Австралия нарасна повече от очакваното през Q4

Австралийският PPI ​​надвиши прогнозата от 0.1% и предишните показания от 0.4% до 0.5% през Q4 на 2020 г. Допълнителни подробности показват, че годишните данни също са се възстановили над пазарните очаквания от -0.7% до -0.1%.

Последните загуби на AUD/USD биха могли да се обяснят с трезвото настроение, тъй като ограниченията за търговците на дребно на акции промениха настроенията снощи. След сагата GameStop различни брокери спряха да предлагат някои от тези акции за търговия, докато Комитетът за финансови услуги на американската Камара предлага изслушване на платформи за онлайн търговия на къси продажби.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

Корекцията на AUD/USD от 0.7820 все още продължава. Австралийският долар се понижи по време на търговската сесия в четвъртък, за да удари и отскочи от 50-дневната EMA.

По-дълбок спад може да се види до 38.2% Фибо ниво на ръста от 0.6991 до 0.7820 при 0.7503. Като цяло, възходящият тренд от 0.5508 би трябвало да остане непокътнат, докато бившата съпротива 0.7413, сега превърната в подкрепа, издържа. Друг ръст все още е в полза на по-късен етап до 61.8% проекция на ръста от 0.5508 до 0.7413, приложена от 0.6991 при 0.8170.

В по-голямата картина, целият низходящ тренд от 1.1079 (върха от 2001 г.) би трябвало да е завършил на 0.5508 (дъното за 2020) вече. Повишаването от 0.5508 може или да започне дългосрочен бичи тренд, или да се окаже коригиращо покачване. Реакциите при ключовата съпротива 0.8135 ще разкрият за кой сценарий става въпрос. Но във всеки случай се очаква средносрочното рали да продължи, докато 0.7413 все още издържа.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.